Τα πάντα για τα μικρά
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τα πάντα για τα μικρά

23.543 Επισκέψεις στο άρθρο

Το μερίδιό τους φθάνει το 41%, που σημαίνει πως σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα της αγοράς είναι μοντέλα της μικρής κατηγορίας. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλή;

Η κατηγορία των μικρών είναι τα τελευταία χρόνια η πιο δημοφιλής της αγοράς. Με μεγάλη απόσταση από τα δεύτερα μικρομεσαία. Το 2014, τα μικρά έκλεισαν με 41% μερίδιο επί συνόλου πωλήσεων, ενώ και το 2015 συνεχίζουν να κυριαρχούν, κλείνοντας το επτάμηνο της αγοράς με αντίστοιχο μερίδιο ταξινομήσεων. Τις ίδιες περιόδους, τα δεύτερα σε πωλήσεις μικρομεσαία είχαν μερίδιο 23% το 2014 και 26,6% φέτος. Χαρακτηριστικό άλλωστε της πρωτοκαθεδρίας των μικρών, αποτελεί το γεγονός ότι από τα πρώτα 10 σε πωλήσεις μοντέλα της φετινής χρονιάς, τα 8 είναι μικρά, με αυτοκίνητα της κατηγορίας να κατέχουν τις 5 πρώτες θέσεις όλης της αγοράς.
Οι λόγοι της επιτυχίαςΑναζητώντας σήμερα κανείς τους λόγους της επιτυχίας των μικρών βλέπει τα μεγάλα βήματα που έχουν κάνει ιδίως τα τελευταία χρόνια τα αυτοκίνητα του είδους, ώστε να αποτελέσουν κάτι πολύ περισσότερο από ένα «μικρό» αυτοκίνητο. Έτσι, τα σημερινά μικρά έχουν περισσότερη από ποτέ τεχνολογία σε άνεση και ασφάλεια, έχουν την τελευταία λέξη των κινητήρων βενζίνης (turbo χαμηλού κυβισμού) και diesel, αλλά και παράλληλα, παρέχουν χώρους που πλέον είναι σε θέση ακόμη και να καλύψουν με άνεση τις ανάγκες μιας νέας οικογένειας. Στα στοιχεία της επιτυχίας τους, μεγάλο ρόλο παίζει και η κορυφαία οικονομία κίνησης που προσφέρουν, τόσο στο diesel, όσο και πλέον και στη βενζίνη. Παράλληλα, τα μικρά, με όπλο τους στοιχεία όπως ο χαμηλός κυβισμός ή τα κάτω από 100 γρ./χλμ. τέλη που εκπέμπουν, βοηθούν τον ιδιοκτήτη τους να αποφύγει τα χαράτσια της εφορίας, εξοικονομώντας περαιτέρω χρήμα.
Τα best-seller των πωλήσεων: Το Yaris κυριαρχεί
Όπως προείπαμε η κατηγορία των μικρών είναι η πιο δημοφιλής της ελληνικής αγοράς, με τα πρώτα πέντε σε πωλήσεις καινούργια αυτοκίνητα να προέρχονται από αυτή. Με βάση πάντα τα στοιχεία του φετινού επταμήνου, πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο στην Ελλάδα – και φυσικά πρώτο μικρό, είναι το Toyota Yaris, με 2.830 ταξινομήσεις. Το Yaris, είναι και το πρώτο σε πωλήσεις diesel της αγοράς, με 1.908 αυτοκίνητα. Στη δεύτερη θέση των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας, αλλά και όλης της αγοράς, ακολουθεί το VW Polo με 2.221 αυτοκίνητα, ενώ τρίτο είναι το Opel Corsa με 2.167 πωλήσεις. Στα diesel, το Peugeot 208 ακολουθεί το Yaris στη δεύτερη θέση και έπεται το Corsa. Στις πωλήσεις των βενζινοκίνητων από την άλλη, είναι χαρακτηριστική η πρωτοκαθεδρία του Nissan Micra με 1.702 αυτοκίνητα και αρκετή διαφορά από το VW Polo και το Ford Fiesta (775 και 656 πωλήσεις αντίστοιχα). Όσον αφορά τώρα στο ποιο καύσιμο προτιμούν οι αγοραστές, σε ποσοστό 61,4% το πετρέλαιο είναι το πιο δημοφιλές, με τη βενζίνη να κρατά το 33,8% των πωλήσεων των μικρών. Λιγότερες είναι οι πωλήσεις των υβριδικών μικρών (319 αυτοκίνητα), ενώ υπάρχουν και 5 ηλεκτρικά.

Στα βενζινοκίνητα μικρά, το Nissan Micra είναι το πιο δημοφιλές με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Στα βενζινοκίνητα μικρά, το Nissan Micra είναι το πιο δημοφιλές με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
test center