Η βασική κάλυψη Αστικής Ευθύνης καλύπτει τις υλικές ζημιές έως 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα, ενώ για κάθε θύμα τροχαίου προβλέπονται αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες μέχρι 1.000.000 ευρώ ανά άτομο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποχρεωτική ασφάλιση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/7/2014

Σύμφωνα με τον νόμο, η ελάχιστη υποχρεωτική ασφάλιση οχήματος είναι η Αστική Ευθύνη και καλύπτει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, σε περίπτωση ατυχήματος.

 

Όταν ασφαλίζουμε το όχημά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το καλύψουμε με την υπηρεσία της Αστικής Ευθύνης, η οποία ασφάλιση προστατεύει οποιονδήποτε και αν οδηγεί το αυτοκίνητο. Με την ασφάλιση αυτή, δικαίωμα αποζημίωσης έχουν ακόμη και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ωστόσο, ο οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την προαιρετική κάλυψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού».

Επίσης, με την Αστική Ευθύνη καλύπτεται κάποιος, ακόμη και αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή του το πάρουν με τη βία και εμπλακεί σε ατύχημα. Το κόστος για την βασική υποχρεωτική κάλυψη Αστικής Ευθύνης ξεκινά από τα 150 ευρώ περίπου το εξάμηνο (ανάλογα βέβαια με τους φορολογήσιμους ίππους του αυτοκινήτου) και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική υπηρεσία Αστικής Ευθύνης μάς καλύπτει για υλικές ζημιές έως 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα, ενώ για κάθε θύμα τροχαίου προβλέπονται αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες που μπορούν να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ ανά άτομο. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο οι οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν από το ατύχημα υπερβούν τα καλυπτόμενα ποσά, υπάρχει περίπτωση αυτός που προκάλεσε το ατύχημα να αναγκαστεί να πληρώσει την διαφορά από την τσέπη του.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης: 

Ο οδηγός του οχήματος που προξένησε τη ζημιά

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου 

Το πρόσωπο που έφτιαξε με τον ασφαλιστή τη σύμβαση ασφάλισης του οχήματος 

Αυτοί που πήραν το αυτοκίνητο με τη βία από τον ιδιοκτήτη του ή το χρησιμοποίησαν για να κάνουν κάποια παράνομη δραστηριότητα.

 

Τελευταία νέα