Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για τις ανανεώσεις συμβολαίων αλλά και τα καινούργια συμβόλαια ασφάλισης Ι.Χ. με θέσπιση της προπληρωμής ασφαλίστρων.

Στη Βουλή η προείσπραξη ασφαλίστρων Ι.Χ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/4/2014

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ρυθμίζεται επίσημα πλέον η προπληρωμή ασφαλίστρων, όσον αφορά τις ανανεώσεις αλλά και τις καινούργιες συνάψεις συμβολαίων ασφάλισης Ι.Χ.

 

Την Παρασκευή κατατέθηκε στη
Βουλή ειδική τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τις διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με την προπληρωμή ασφαλίστρων. Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται –μεταξύ άλλων- και η ρυθμιστική λειτουργία που θα διέπει πλέον τις ανανεώσεις συμβολαίων αλλά και τα καινούργια συμβόλαια ασφάλισης Ι.Χ., ενώ προβλέπει την έγκαιρη προπληρωμή των ασφαλίστρων από μεριάς του ασφαλισμένου προκειμένου το εν λόγω συμβόλαιο να τεθεί σε ισχύ.

Επίσης, η τροπολογία αυτή διασαφηνίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει εγκαίρως να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη συμφωνία νέας σύναψης ή ανανέωσης της παλαιάς και την καταβολή από τον πελάτη -και είσπραξη από την ασφαλιστική- του ασφαλίστρου. Επιπλέον, η ασφαλιστική εταιρεία θα έχει την υποχρέωση να φροντίζει εγκαίρως για την αποστολή της βεβαίωσης ασφάλισης, αφού πλέον το αποδεικτικό αυτό έγγραφο θα αντικαθιστά το γνωστό ειδικό αυτοκόλλητο σήμα και θα πρέπει να φυλάσσεται από τον ασφαλισμένο, προκειμένου να επιδεικνύεται σε τυχόν έλεγχο της Τροχαίας.

Εξάλλου, ειδικά για φέτος το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάθεση σχετικού νόμου όπου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, να τις πάρουν πίσω καταβάλλοντας για τους υπόλοιπους μήνες του 2014 τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά. Μάλιστα, πηγές της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει στο συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορά και για την αναλογική ασφάλιση του Ι.Χ. ώστε τα συγκεκριμένα οχήματα να ασφαλίζονται αναλογικά για όσες μέρες του χρόνου βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Διαβάστε επίσης εδώ άλλα σχετικά άρθρα για την προπληρωμή ασφαλίστρων και την αναλογική ασφάλιση Ι.Χ.

 

Τελευταία νέα