Ο ασφαλιστής θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του για όλες τις τυχόν εξαιρέσεις που δεν καλύπτονται από την προστασία φυσικών φαινομένων.

Ασφάλιση Ι.Χ. για ακραία φαινόμενα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/12/2014

Όλο και συχνότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ερχόμαστε σε επαφή με φυσικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία. Υπάρχει τρόπος να ασφαλίσουμε τα οχήματά μας για τέτοιες περιπτώσεις;

 

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες της Αττικής, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν –σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ- 1,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις οχημάτων και συνολικά 4 εκατ. ευρώ για ζημιές σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία πολιτών, υπάρχει έντονη συζήτηση στην ασφαλιστική αγορά για την προστασία κυρίως των οχημάτων από φυσικά φαινόμενα

Μάλιστα, πολλές εταιρείες προσφέρουν στα
προαιρετικά τους πακέτα την εν λόγω ασφάλιση μαζί με την προστασία από ολική/μερική κλοπή και πυρκαγιά. Σύμφωνα με ασφαλιστικές πηγές, το επιπλέον –μέσο- κόστος ασφάλισης ενός οχήματος από φυσικά φαινόμενα εκτιμάται στα 50 ευρώ το εξάμηνο. Όμως -όπως επισημαίνουν και έμπειροι αναλυτές της αγοράς- θα πρέπει κάθε ασφαλισμένος, που επιθυμεί μια τέτοια κάλυψη, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι έχει συμπεριληφθεί και στο τι έχει εξαιρεθεί στο συμβόλαιο ασφάλισης του Ι.Χ. του. Επίσης, ο ασφαλιστής θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του για όλες τις τυχόν εξαιρέσεις που δεν καλύπτονται από την προστασία φυσικών φαινομένων.

Πιο αναλυτικά, με τον όρο «προστασία από φυσικά φαινόμενα», οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν οχήματα με ζημιές που έχουν προκληθεί από σφοδρή καταιγίδα, πλημμύρα, χιόνι ή χαλάζι, ανεμοθύελλα, σεισμό, κατολίσθηση, έκρηξη ηφαιστείου και λαίλαπα.

Συνήθως, στις αποζημιώσεις των εταιρειών από φυσικά φαινόμενα εξαιρούνται οι εξής ζημιές:

Ζημίες που προκλήθηκαν στο ασφαλισμένο όχημα, κατά τη διάρκεια που αυτό ήταν σταθμευμένο σε υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Θραύση των κρυστάλλων του αυτοκινήτου, εκτός και αν αυτή η κάλυψη έχει συμπεριληφθεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Ηλεκτρολογικές βλάβες του αυτοκινήτου που συνέβησαν εξαιτίας παγετού. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ασφαλιζόμενος -εφόσον έχει επιλέξει την προστασία από φυσικά φαινόμενα για το αυτοκίνητό του και έχει υποστεί ζημιές- θα πρέπει να λάβει από την Ε.Μ.Υ. δελτίο καιρικών φαινομένων το οποίο θα αφορά τη περιοχή και την ώρα που συνέβησαν τα συγκεκριμένα φαινόμενα, το οποίο θα καταθέσει στην ασφαλιστική του για να αποζημιωθεί. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να προχωρά ο ασφαλισμένος σε καμιά επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημίας, πριν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον ασφαλιστή ή χωρίς τη συγκατάθεσή του, ώστε σε κάθε περίπτωση να ισχύει η ανωτέρω κάλυψη.

 

Τελευταία νέα