Ο συνοδηγός φέρει ευθύνη αν ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συνυπεύθυνος και ο συνοδηγός για τον μεθυσμένο οδηγό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6/2/2015

Είστε συνυπεύθυνοι αν είστε συνοδηγοί και επιτρέψετε σε μεθυσμένο οδηγό να οδηγεί, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο.

 

Απόφαση καταπέλτης βγήκε από τον
Αρειο Πάγο, στην οποία αποδίδεται υπαιτιότητα 30% σε συνοδηγό με τον οδηγό να βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο συνοδηγός, γνωρίζοντας ότι ο οδηγός δεν είχε διαύγεια πνεύματος λόγω χρήσης αλκοόλ, δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον
μεθυσμένο πολίτη να οδηγήσει.

Ταυτόχρονα, αξίζει να τονισθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε περιστατικό στην Κρήτη, όπου ο μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε
τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα ο συνοδηγός να σκοτωθεί. Έτσι, οι συγγενείς του αποθανόντος –σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο- θα λάβουν αποζημίωση κατά 30% μικρότερη λόγω συνυπαιτιότητας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι οδηγοί που συλλαμβάνονται
μεθυσμένοι δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική, ενώ η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους και να ζητήσει στη συνέχεια το ποσό της αποζημίωσης που θα καταβάλει στους δικαιούχους από τον οδηγό, που προκάλεσε -όντας μεθυσμένος- το τροχαίο.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας πως ο
Κ.Ο.Κ. ορίζει ότι το ποσοστό οινοπνεύματος προκειμένου κάποιος να οδηγήσει δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 0,50 γρ. ανά λίτρο αίματος μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γρ. ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα όταν η μέτρηση γίνεται με αλκοολόμετρο.

 

Τελευταία νέα