Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για το κλάδο αυτοκινήτου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/8/2015

Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο γύρω από την ασφαλιστική νομοθεσία και αφορά τη διαχείριση των ζημιών.

 

Το εν λόγω πλαίσιο θα εφαρμοστεί εν όψει του Solvency II κι έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυο νέοι φορείς για τη διαχείριση των ζημιών.
Έπειτα από αυτές τις αλλαγές το Επικουρικό Κεφάλαιο θα διαχειρίζεται μόνο τις ζημιές από τα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ το Εγγυητικό Ταμείο κλάδου Αυτοκινήτων θα αναλάβει τις ζημιές από οχήματα των οποίων οι ασφαλιστικές έχασαν τις άδειες λειτουργίας τους.

Έτσι τα νέα δεδομένα του κλάδου αναδιαμορφώνονται ως εξής:

Τα βάρη του Επικουρικού από τις ανακλήσεις θα μεταφερθούν στο νέο φορέα, ενώ το κύριο βάρος της κοινωνικής ευθύνης έναντι όσων αδυνατούν να εισπράξουν αποζημιώσεις από τροχαία θα περάσει στο νέο φορέα, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των βαρών του Επικουρικού Κεφαλαίου θα αφορά ανάλογες υποθέσεις και όχι τόσο τα τροχαία από ανασφάλιστα.

Όλες αυτές οι αλλαγές ίσως δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το κούρεμα των αποζημιώσεων που καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο, μιας κι ο φορέας πλέον θα είναι νομικό πρόσωπο του δημοσίου εποπτευόμενο από την ΤτΕ και όχι εταιρεία ελεγχόμενη από ιδιωτικές εταιρείες.

 

Τελευταία νέα