Αυστηρότερος σε χρονοδιαγράμματα εμφανίζεται ο νέος νόμος ασφάλισης Ι.Χ., αναφορικά με την πληρωμή των ασφαλίστρων από τη μεριά των ασφαλισμένων και την καταβολή αποζημιώσεων αντίστοιχα από τις εταιρείες.

Τι άλλαξε στην ασφάλιση του Ι.Χ. με το νέο νόμο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/7/2014

Το νέο πλαίσιο ασφάλισης οχημάτων είναι ήδη σε ισχύ, ενώ σε μια προσπάθεια «αποκωδικοποίησής» του συγκεκριμένου νόμου, η ΕΑΕΕ αναφέρει τους βασικούς πυλώνες του, που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας.

 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο λοιπόν, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του κάθε οχήματος παύει να ισχύει μετά τη λήξη του και ανανεώνεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος πληρώσει το ασφάλιστρο. Διαφορετικά το εν λόγω όχημα θεωρείται ανασφάλιστο. Επιπλέον, καταργείται η προσωρινή ασφάλιση οχήματος (για νέο συμβόλαιο) και ο κάτοχός του πρέπει μέσα σε 5 ημέρες να έχει πληρώσει και λάβει το νέο συμβόλαιο ασφάλισης του Ι.Χ. του.

Προσοχή! Το ασφαλιστήριο πλέον θα είναι και το αποδεικτικό έγγραφο για την ισχύ του συμβολαίου (μαζί με την απόδειξη πληρωμής στην τράπεζα), αφού καταργήθηκε το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα.

Για διάστημα 16 ημερών από τη λήξη του συμβολαίου το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος εξακολουθεί να καλύπτεται. Στη συνέχεια όμως, ο ασφαλιστής ζητά τα ποσά ασφάλισης από τον πελάτη του. Σημειωτέον ότι με την αίτηση αποζημίωσης εξομοιώνονται η δήλωση ατυχήματος, η φιλική δήλωση διακανονισμού και η κάθε γραπτή ενημέρωση του ασφαλισμένου προς τον ασφαλιστή, ενώ αναγνωρίζεται θεσμικά η ηλεκτρονική επικοινωνία ασφαλιστή με ασφαλισμένο.

Πλέον η καταβολή της αποζημίωσης από την ασφαλιστική δεν θα υπερβαίνει τις 10 ημέρες από την ημερομηνία της προσφοράς.

Τέλος, ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων, ή όσους δεν ανανεώσουν εγκαίρως την ασφάλισή του Ι.Χ. τους.

 

Τελευταία νέα