Αν πληρώσει κάποιος το πρόστιμο και ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες και το δίπλωμά του άμεσα (ακόμα και αν δεν έχουν περάσει 6 μήνες).

Επιστροφή στοιχείων κυκλοφορίας στα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/9/2014

Σε ισχύ τίθεται η σχετική ρύθμιση για την επιστροφή διπλώματος οδηγού, άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας του ανασφάλιστου Ι.Χ., εφόσον καταβληθεί το πρόστιμο και προσκομισθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη
Βουλή η τροπολογία του νόμου που αφορά τα ανασφάλιστα Ι.Χ., ενώ τώρα τέθηκε σε ισχύ με εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όσοι παραβάτες πληρώσουν το διοικητικό πρόστιμο που τους αναλογεί για το ανασφάλιστο όχημά τους και προσκομίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός τους, τότε θα επιτρέπεται να τους επιστραφούν τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος νόμος –μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε- για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ. προβλέπει τα εξής:

• Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες (ήταν για 10 μέρες, τον Ιούλιο έγινε για 6 μήνες). Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες (ήταν για 10 μέρες, τον Ιούλιο έγινε για 6 μήνες), ενώ αν το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 2 χρόνια (καταργείται η παρακράτηση των εν λόγω «χαρτιών» για 3 χρόνια μετά από υποτροπή του κατόχου, που προβλεπόταν από τον νόμο πριν την τροπολογία).

• Για την επιστροφή των πινακίδων απαιτείται η προσκόμιση του συμβολαίου ασφάλισης μετά όμως από την παρέλευση της παραπάνω χρονικής περιόδου.

Χρηματικά πρόστιμα ύψους 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα. Σημειωτέον ότι αν ο παραβάτης είναι και ιδιοκτήτης του οχήματος επιβάλλεται μόνον ένα πρόστιμο.

• Αν πληρώσει κάποιος το πρόστιμο και ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες και το δίπλωμά του άμεσα (ακόμα και αν δεν έχουν περάσει 6 μήνες).

 

Τελευταία νέα