Ομαδική ασφάλιση: Κορυφαία παροχή τη θεωρούν οι εργαζόμενοι.

Η κρίση βγάζει στον… αφρό την ομαδική ασφάλιση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/12/2014

Το ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξή της, γεγονός που θα πρέπει να τοποθετεί στην «κορυφή» των προτεραιοτήτων ενός εργοδότη η ικανοποίηση των εργαζομένων του.

 

Ομαδική ασφάλιση: Κορυφαία παροχή τη θεωρούν οι εργαζόμενοι 
Σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας δε, όπου οι ασφαλιστικοί φορείς παραπαίουν, συρρικνώνοντας το επίπεδο των παροχών, η ομαδική ασφάλεια αποτελεί ίσως το μοναδικό «ανάχωμα» για τις απώλειες των εργαζομένων. Η ομαδική ασφάλεια αποτελεί μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική της πλειοψηφίας των μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια των εργοδοτών να μεγιστοποιήσουν τα κίνητρα των εργαζομένων τους, κερδίζοντας ως αντάλλαγμα την αφοσίωση και κυρίως της αποδοτικότητά τους. Στην Ελλάδα όμως, μετά από μία σταθερή αύξησή τους προ κρίσης, ακολούθησαν την πορεία της ύφεσης που έπληξε και ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών όμως, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, θεωρούν την ομαδική ασφάλιση, ειδικά τώρα εν μέσω κρίσης, ως την πιο σημαντική παροχή εκ μέρους μιας επιχείρησης την ασφαλιστική κάλυψη σύνταξης και υγείας. Την ώρα που η κοινωνική ασφάλιση έχει ουσιαστικά «καταρρεύσει», η ανάγκη του εργαζόμενου για εξασφάλιση έχει αυτόματα αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό και ως εκ τούτου, η ομαδική ασφάλιση έχει μετατραπεί πλέον σε ένα κορυφαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε επιχείρηση, ικανό ακόμη και να αποτελέσει ένα σημαντικό αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων της πλειοψηφίας των εργαζομένων της χώρας.

Τα ομαδικά προγράμματα της αγοράς

Τα προϊόντα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα για την ομαδική ασφάλιση περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα στους τομείς της ασφάλειας Ζωής, των συντάξεων και της ασφάλειας Υγείας, ενώ αφορούν τόσο το προσωπικό των επιχειρήσεων, όσο και άλλες μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, όπως αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες. Σήμερα, στην εγχώρια αγορά, υπάρχουν ομαδικά προγράμματα:

· για την νοσοκομειακή περίθαλψη του ανθρώπινου δυναμικού,
· για μια πιθανή απώλεια ζωής, αλλά και
· για τη συνταξιοδότησή τους. 

Τα προγράμματα αυτά περιέχουν όλες τις καλύψεις που διαθέτουν και τα αντίστοιχα ατομικά προγράμματα, όπως:

· νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη,
· διαγνωστικές εξετάσεις,
· εξασφάλιση της οικογένειας ή του ίδιου του εργαζόμενου σε περίπτωση ανικανότητας μετά από ατύχημα, και
· εγγυημένο κεφάλαιο (Συνταξιοδοτικά) συν επιπλέον καλύψεις που αφορούν επιδόματα (τοκετού, χειρουργείου κ.α.). Όπως είναι λογικό όμως, η τιμή τους διαφέρει αρκετά σε σχέση με τα αντίστοιχα ατομικά προγράμματα, καθώς το κόστος μειώνεται σε αναλογία με το πλήθος των σφαλισμένων. 

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός συγκεντρωτικού προγράμματος που συμπεριλαμβάνει Υγεία, Ζωή και Σύνταξη, για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των εργαζομένων τους.

 

Τελευταία νέα