Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προαιρετικές καλύψεις ασφάλισης Ι.Χ. και τι προσφέρουν;

Ποιες προαιρετικές καλύψεις να προτιμήσω;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/1/2015

Oι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να συμπεριλάβουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και άλλες καλύψεις, πέρα από τις βασικές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

 

Στο πακέτο ασφαλιστηρίου συμβολαίου Ι.Χ., πολλές εταιρείες εντάσσουν προαιρετικές καλύψεις, οι οποίες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες και σημαντικές για την αποφυγή περαιτέρω εξόδων, αναφορικά με τροχαία συμβάντα. Ποιες όμως είναι οι πιο σημαντικές και τι προσφέρουν;

Οδική Βοήθεια
Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη, η εταιρεία αναλαμβάνει την επιτόπου επισκευή (αν γίνεται) ή τη ρυμούλκησή του οχήματός μας λόγω κάποιας βλάβης.
Ανάλογα με την ασφαλιστική, μπορεί να καλύπτονται έξοδα επαναπατρισμού του αυτοκινήτου, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο κ.α. Ορισμένες εταιρείες εξαιρούν τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου λόγω ατυχήματος. Η μεταφορά του αυτοκινήτου για αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο εάν έχουμε την κάλυψη της Φροντίδας Ατυχήματος. Εάν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σας λόγω βλάβης, θα πρέπει να καλέσετε τον αριθμό της οδικής βοήθειας και να δώσετε στοιχεία όπως, ο αριθμός κυκλοφορίας και η περιοχή που βρίσκεστε. Η υπηρεσία οδικής βοήθειας ισχύει και για τις χώρες του εξωτερικού, εφόσον έχουμε ενημερώσει την ασφαλιστική μας ότι θα ταξιδέψουμε εκτός Ελλάδος. 

Σημειωτέον ότι αν δεν είμαστε συνδρομητές και καλέσουμε κάποια οδική βοήθεια λόγω ανάγκης, τότε όλες οι εταιρείες απαιτούν την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Στην περίπτωση που μείνετε από βενζίνη στο δρόμο ή το αυτοκίνητό σας ακινητοποιηθεί εντός υπογείου πάρκινγκ, μπορεί να χρεωθείτε έξτρα για την υπηρεσία της οδικής βοήθειας Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή, η «Αστική Ευθύνη» είναι η minimum κάλυψη που πρέπει να έχει κάποιος που θέτει σε κυκλοφορία ένα όχημα.

Νομική Προστασία
Ουσιαστικά η ασφαλιστική μας εταιρεία αναλαμβάνει να διεκδικήσει την αποζημίωσή μας όταν υπάρχει πρόβλημα με την άλλη εταιρεία, ενώ αναλαμβάνει και την ποινική μας υπεράσπιση όταν απαιτείται. Η υπηρεσία της νομικής προστασίας έχει σχετικά μικρό κόστος (διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία), ενώ μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο ασφαλιστικό πακέτο ούτως ή άλλως. 

Θραύση κρυστάλλων
Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτονται μόνο οι φθορές στις γυάλινες επιφάνειες (πλαϊνά παράθυρα, μπροστινό και πίσω παρμπρίζ) και δεν συμπεριλαμβάνονται τα φανάρια.

Φροντίδα ατυχήματος

Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη μας παρέχεται ένα ειδικό πλέγμα υπηρεσιών σε περίπτωση εμπλοκής μας σε ατύχημα (είτε ευθυνόμαστε είτε όχι). Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες εταιρείες πλέον προσφέρουν αυτή την προαιρετική κάλυψη δωρεάν στα ασφαλιστικά τους πακέτα.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι σε γενικές γραμμές:
1. Φωτογράφιση, των οχημάτων που εμπλέκονται στο ατύχημα, των ζημιών και της σκηνής του ατυχήματος.
2. Κατασκευή σχεδιαγράμματος της σκηνής του ατυχήματος με σημειωμένες τις κατευθύνσεις και όλα τα σημεία
που πιθανόν να φανούν χρήσιμα στην καταμέτρηση της ευθύνης και της ζημιάς.
3. Συμπλήρωση των απαραίτητων εντύπων και των στοιχείων των εμπλεκόμενων.
4. Κλήση αστυνομικού οχήματος για περαιτέρω καταγραφή και ασθενοφόρου εφόσον χρειάζεται.
5. Ρυμούλκηση του αυτοκινήτου σε συνεργείο της επιλογής μας. 

Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έχει αυτή την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του, αποζημιώνεται από την ασφαλιστική του, στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα (οι όροι και τα ποσό κάλυψης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία).

 

Τελευταία νέα