Εσείς γνωρίζετε τι είναι η αστική ευθύνη;

Αστική ευθύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/2/2016

Eξασφαλίστε το όχημά σας από ατύχημα με την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης.

 
Τον όρο Αστική Ευθύνη τον συναντάμε κάθε φορά που θέλουμε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας. Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη, αν είναι υποχρεωτική και τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος.

Με τον όρο Αστική Ευθύνη αναφερόμαστε στην υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια. 

Σύμφωνα με το Νόμο η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού ή προστηθέντος στην οδήγηση ή υπευθύνου του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Η ασφάλιση δεν καλύπτει την αστική ευθύνη προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με κλοπή ή βία (κλέφτης) και εν συνεχεία προκάλεσαν ατύχημα, καθώς επίσης και αυτών που προκάλεσαν το ατύχημα με πρόθεση.

Όμως, είναι σημαντικό να ξέρουμε πως με την ασφάλιση αυτή καλύπτεται η έναντι τρίτων αστική ευθύνη σας, ως κυρίου ή κατόχου του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας έχει είτε κλαπεί, είτε αποκτηθεί με χρήση βίας.

Σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε και ποιες ζημιές καλύπτει η αστική ευθύνη
Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης, η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε “τρίτους” τα πρόσωπα των οποίων η ευθύνη τους καλύπτεται από το ασφαλιστήριο σας (όπως είναι ο κύριος, ο οδηγός αυτοκινήτου κ.λ.π.), σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση αυτή καλύπτει την αστική ευθύνη λόγω θανάτωσης ή σωματικής βλάβης ή ζημιών σε πράγματα “τρίτων”, στην οποία περιλαμβάνεται και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη.

Η ασφάλιση περιλαμβάνει, επίσης, την κάλυψη της αστικής ευθύνης λόγω θανάτωσης ή σωματικής βλάβης των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου κύριου ή οδηγού του αυτοκινήτου ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται με την παρούσα ασφάλιση, και τούτο ανεξάρτητα από δεσμό συγγένειας.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από την κάλυψη αυτή και δεν αποζημιώνονται οι ζημίες στα πράγματα που μεταφέρονται με το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Επίσης εξαιρούνται από την κάλυψη οι υλικές ζημίες που μπορεί να προξενήσει το ένα όχημα του ασφαλισμένου στο άλλο, ιδιοκτησίας του, ή σε όχημα μέλους της οικογενείας του.

Η αστική ευθύνη με καλύπτει από σωματικές βλάβες;
Η απάντηση είναι "όχι".Και αυτό γιατί πρέπει να έχετε επιλέξει επιπλέον την κάλυψη "προσωπικού ατυχήματος οδηγού".

Τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος με οδηγό υπό την επήρεια ουσιών;
Η ασφαλιστική εταιρεία σας αποζημιώνει και μετά στρέφεται εναντίον του οδηγού υπό την επήρεια, ο οποίος προκάλεσε το ατύχημα, προκειμένου να διεκδικήσει ό,τι κατέβαλε ως αποζημίωση.

 

Τελευταία νέα