Η επιλογή των ανταλλακτικών είναι μία πολύπλοκη υπόθεση και άρα καλό είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία πριν καταλήξετε στην κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

Ειδικός στα ανταλλακτικά

32860 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών, η ποιότητά τους και τι να προσέξετε πριν αγοράσετε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας.

 
Η αγορά ανταλλακτικών δεν είναι μία απλή υπόθεση και άρα θα πρέπει να διαθέτει κανείς, κάποιες σχετικές, βασικές γνώσεις, προτού αρχίσει να ψάχνει το κατάλληλο ανταλλακτικό για το αυτοκίνητό του.

Κατ` αρχάς και σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα αναλώσιμα, όπως τα φίλτρα, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα ελαστικά, οι δισκόπλακες, τα σετ αμπραγιάζ και τα συναφή. Τα ανταλλακτικά δηλαδή για μέρη του αυτοκινήτου με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία φθείρονται περισσότερο κατά την οδήγηση, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και το χρόνο.

Επειδή όμως η επιλογή των ανταλλακτικών είναι μία πολύπλοκη υπόθεση, είναι αναγκαίο να ξέρετε τις βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών και πως διακρίνονται βάσει ποιότητας, εγγυήσεων και ανταλλακτικών.

Οι 5 βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών

Για να επιλέξετε τα κατάλληλα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν τεχνικό της εμπιστοσύνης σας. Καλό θα είναι πάντως, να γνωρίζετε και οι ίδιοι κάποιες σημαντικές πληροφορίες πριν την αγορά, όπως τις πέντε βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών:
  1. Γνήσια ανταλλακτικά. Πρόκειται για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα, φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Τα κατασκευάζουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, με τους οποίους συνεργάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες. 
     
  2. Ανταλλακτικά OEM. Είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, όπως μαρτυρά και το όνομά τους (ΟΕΜ: Original Equipment Manufacturers) και είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή.
     
  3. Aftermarket ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM και μάλιστα πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να γίνεται και ένας έλεγχος ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. 
     
  4. Aνταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured). Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό όμως, να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην συσκευασία τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προϊόντα ανακατασκευής.
     
  5. Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Είναι συνήθως πολύ πιο οικονομικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του αυτοκινήτου στο οποίο θα τα χρησιμοποιήσετε.
Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και πότε να τα επιλέξω

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και επομένως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι πιθανό να κοστίζουν ακόμη και κατά 60% φθηνότερα, από τα γνήσια και μπορεί κανείς να βρει για όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της συντήρησης του αυτοκινήτου να μειώνεται δραματικά.

Το πόσο συμφέρει η αγορά ενός ανταλλακτικού όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος ή το κόστος του ανταλλακτικού, αλλά και η ευκολία στην εύρεσή του, καθώς αν για παράδειγμα χρειαστεί κάποια παραγγελία από το εξωτερικό, μπορεί η διαδικασία να είναι πολύ χρονοβόρα, αποτρέποντας κάποιον από αυτή την επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να επιλέξετε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, καλό είναι να το κάνετε για ανταλλακτικά με μεγάλο κόστος, ώστε η επιλογή τους, να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο, οικονομικά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ