Μεικτή ασφάλιση: Σιγουριά ή πεταμένα λεφτά; Εσείς πως ασφαλίζετε το αυτοκίνητό σας;

43693 Επισκέψεις στο άρθρο

Με τις εικόνες των καμένων αυτοκινήτων στην τηλεόραση ποιος δεν αναρωτιέται; Ποιος πληρώνει; Εσείς τι ασφάλιση έχετε κάνει στο αυτοκίνητό σας και τι ακριβώς περιμένετε από αυτή σε περίπτωση που τη χρειαστείτε;

 
Η ασφάλιση του αυτοκινήτου θεωρείται από τους περισσότερους ένα αναγκαστικό έξοδο που προσπαθούν να το διατηρούν στο ελάχιστο. Όμως αυτό τις περισσότερες φορές μεταφράζεται απλά σε πεταμένα λεφτά αφού αυτό που πληρώνουν καλύπτει ελάχιστα από όσα μπορεί να τους τύχουν. Η ελάχιστη νόμιμη ασφάλιση είναι για ζημιές κατά τρίτων όμως πόσο σίγουρος μπορεί να αισθάνεται κανείς με αυτή;
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διάφορα πακέτα με κλιμακωτές καλύψεις όσο αυξάνει το κόστος. Στο άλλο άκρο των επιλογών κάποιοι απλά ζητούν ονομαστικά ένα ακριβό πακέτο και πιστεύουν πως επειδή πληρώνουν πολλά θα πάρουν και πολλά όταν χρειαστεί. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Διαβάσατε ποτέ τα ψιλά γράμματα του ασφαλιστηρίου; Κάνατε έρευνα αγοράς τι καλύπτει η κάθε εταιρεία όταν θεωρητικά ασφαλίζει το «ίδιο» πράγμα. Η εύκολη απάντηση είναι το «έχω μεικτή» και νομίζουμε πως είμαστε καλυμμένοι, όμως μεικτή από μεικτή διαφέρει όσο διαφέρει και αυτοκίνητο από αυτοκίνητο.
Για παράδειγμα, αναρωτηθήκατε τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι ίδιες ζημιές σας δεν προκλήθηκαν από ατύχημα το οποίο προκαλέσατε, αλλά από ενέργειες τρίτων εναντίων του αυτοκινήτου σας; Σας καλύπτει η μεικτή σας τότε; Σας καλύπτει για παράδειγμα αν σας το σπάσουν στο Σύνταγμα τώρα με τα επεισόδια; Το πιθανότερο είναι πως όχι, αφού γράφουν αναλυτικά πως γεγονότα που ξεφεύγουν από την έννομη ομαλότητα δεν καλύπτονται. Πολλές φορές δεν καλύπτονται οι κακόβουλες πράξεις, ενώ αυτό που εσείς πιστεύετε πως μπορεί να εμπίπτει γενικά στο «τρομοκρατικό χτύπημα» πιθανώς να περάσει ως «βανδαλισμός» και να μείνετε απλήρωτοι.
Οι επεξηγήσεις των όρων είναι πολλές και οι περιπτώσεις ακόμη περισσότερες. Πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της «υπεξαίρεσης», του να σου αρπάξει δηλαδή κάποιος το αυτοκίνητο, το οποίο δεν ταυτίζεται με την κλοπή και άρα δεν καλύπτεται. Το ίδιο και στα καιρικά φαινόμενα και τη θεομηνία που συχνά εξαιρεί το χαλάζι, τη συχνότερη αιτία ζημιών στα αυτοκίνητα.

Και μετά έρχονται τα πρακτικά. Οι «απαλλαγές» το πόσο δηλαδή πληρώνουμε εμείς στις ίδιες ζημιές πριν αρχίσει να πληρώνει η ασφαλιστική, η φιλική δήλωση, που όταν υποστηρίζεται και από τις δύο ασφαλιστικές των εμπλεκομένων σε ένα ατύχημα επισπεύδει ιδιαίτερα τις διαδικασίες, η «παλαιότητα ανταλλακτικών» που ξαφνικά μειώνει την αποζημίωση μέχρι και 15%, ο τρόπος εξόφλησης το «αγκάθι» των ασφάλιστρων αφού συνήθως είναι μετρητά, και τέλος η οδική βοήθεια, πως υφίσταται και πότε ισχύει.
Ευτυχώς ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα είναι υγιής και το μόνο που μένει να κάνουμε είναι πριν διαλέξουμε ασφαλιστική εταιρεία και ασφαλιστήριο να ερευνήσουμε ακριβώς τι πληρώνουμε και κατά πόσο είναι αυτό που θέλουμε επακριβώς. Όπως και όταν διαλέγουμε αυτοκίνητο δεν παίρνουμε το πρώτο που βλέπουμε επειδή απλά έχει τέσσερις ρόδες και μηχανή, έτσι και δεν αρκούμαστε στην πρώτη (φτηνή) προσφορά επειδή περιλαμβάνει και «μεικτή».

Εσείς το ψάχνετε; Πως διαλέγετε ασφάλιση για το αυτοκίνητό σας; Ξέρετε ακριβώς τι έχετε πληρώσει και σε ποιες περιπτώσεις δικαιούστε αποζημίωση, ή πάτε με το σταυρό στο χέρι και έχετε έλθει προ δυσάρεστων εκπλήξεων;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • pkaps...

    Οσο οξυμορο και να φαινεται η μεικτη ειναι πιο απαραιτητη σε οσους δεν εχουν εμφανη οικονομικη δυνατοτητα γιατι σε περιπτωση ζημιας δεν θα μπορουν να καλυψουν το κοστος επισκευης. Με το κοστος επισκευης που ειδικα για τα νεωτερα μοντελα ειναι απαγορευτικο για πολλους η μεικτη ασφαλιση ειναι απαραιτητη για οσους δεν μπορουν να διαθεσουν αμεσα τα χρηματα επισκευης. Καλυτερα να στερηθω απο κατι αλλο και να εχω το κεφαλι μου ησυχο παρα να καρδιοχτυπω μερα/βραδυ για το αν μου τυχει κατι. Παντα ομως απο αξιοπιστη εταιρεια και οχι απο τις φθηνιαρικες. Οτι πληρωσεις παιρνεις.

      1
  • pvran...

    Εχω μεικτη ασφαλεια σε γνωστη εταιρια. Μου παιρνει γυρω στα 1500 ευρω τον χρονο(γιατι ειμαι και νεος οδηγος), ειναι πολλα αλλα αξιζει, νιωθω πολυ πιο σιγουρος. Σε ενα τρακαρισμα που ειχα πριν καιρο η ασφαλεια με καλυψε κανονικοτατα. Η ζημια ηταν 6000ευρω και πληρωσα απτην τσεπη μου μονο 300ευρω. Η ζημια περιελαμβανε προφυλακτηρες εμπος,πισω, ενα φτερο, φαναρια, ψαλιδια που εσπασαν, δυο ζαντες, αεροσακους και κατι ψιλα..(το παντρεψα καλα). Εκανα ενεργοποιηση της μεικτης και μου τα καλυψαν κανονικοτατα( εννοειται οτι εγω εφταιγα). Εγω παντως την συστηνω.

      1
  • simos...

    Επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στις ασφαλιστικές - από πολλά που έχω ακούσει - σίγουρα δεν έχω την εντύπωση ότι με το μου συμβεί κάτι θα πούνε αμέσως να με πληρώσουν, αντιστρόφως μάλλον. Για ψυχολογικούς λόγους, ασφαλίζω για κλοπή λοιπόν, αλλά σίγουρα όχι για μεικτή!!! Οδηγώ 12 χρόνια και ποτέ δεν έχω πάρει ούτε 1 ευρώ από ασφαλιστική, παρά μόνο 1 φορά μου αλλάξαν δωρεάν ένα τζάμι (από κλοπή που μου το σπάσαν). Οπότε κρίνω ότι δεν αξίζει μεικτή για να μην πώ απολύτως τα βασικά (ανδεν είχα τις ανασφάλειες μου για κλοπή).

      1
  • isidi...

    τό πρώτο που εξετάζετε για την ασφάλισει του αυτοκινήτου είναι φερεγγυότητα της εταιρείας , το δεύτρο η τιμή , και το τρίτο τί ασφαλίζουν στό αυτοκίνητο

      1
  • surdo...

    Πολύ σωστά τα λέει το άρθρο σας και τα συγχαρητήριά μου στο συγγραφέα του.Ως επαγγελματίας του χώρου (δικηγόρος),δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Έχω προσωπική πείρα από υποθέσεις, όπου τελικά φτάσαμε στο εφετείο μετά από 3 χρόνια για να πάρουμε ¤5.000 από γνωστή ασφαλιστική, γιατί δεν δεχόταν απευθείας να του πληρώσει την μικτή. Για αυτό, όπως πολύ σωστά λέει και το άρθρο,ΠΡΟΣΟΧΗ.Διαβάζεται τα μικρά γράμματα,όσο κουραστικό κι αν είναι,ή ακόμα καλύτερα εμπιστευτέιται έναν ασφαλιστή που θα σας τα πει εκ των προτέρω,αν έχετε.Αν πάλι δεν έχετε,εδώ είμαστε κι δικηγόροι...Αστειέυομαι. Πέρα από την πλάκα πάντως,έχω δει ασφαλιστικές να αναφέρουν μέσα σε συμβόλαιο ότι δεν καλυπτουν χτυπήματα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου,στα πλάγια και στον προφυλακτήρα.Συγνώμη κύριοι,τι να την κάνει ο κόσμος την μικτή,αν θέτετε τέτοιους περιορισμούς? Για αυτό,επαναλαμβάνω: ΠΡΟΣΟΧΗ

      1
  • takit...

    Προσωπικά επιλέγω πάντοτε τη φθηνότερη ασφαλιστική εταιρία. Ποτέ μεικτή, ποτέ κλοπή. Απλά τα βασικότερα. Οι λόγοι πολλοί. Ο τρόπος που αγοράζω οχήματα, το πότε αγοράζω/αλλάζω οχήματα, η προϊστορία μου σε ατυχήματα και πολλοί άλλοι, αλλά ένας βασικότατος λόγος είναι "τα ψιλά γράμματα". Θα προτιμούσα να πληρώνω τα διπλά σε μία ασφάλιση, αλλά χωρίς ψιλά γράμματα και χωρίς απαράδεκτες εξαιρέσεις, παρά αυτό που γίνεται τώρα. Αυτό που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι κακές υπηρεσίες σε κακές (για αυτές) τιμές.

      1
  • despi...

    Εγώ έχω μικτή ασφάλεια επειδή είμαι οδηγός 16 μήνες.Δόξα το Θεό δεν προκάλεσα ούτε μου προκάλεσαν ατύχημα ...(εκτός από ένα παρκάρισμα τον δεύτερο μήνα, που ...μιά κολώνα ξύλινη...έπεσε με φόρα επάνω μου...-αστειεύομαι φυσικά-) Πάντως με τη μικτή ασφάλεια, νοιώθω μεγαλύτερη σιγουριά!!! Φιλικά Δ. Κ.

      1
  • gd595...

    Πολύ φοβάμαι οτι επειδή οι έννοιες και οι ορισμοί που υπάρχουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, είναι τρομερά δυσνόητοι ακόμη και σε ...δικηγόρους, ο καθένας απο μας μαθαίνει τί είδους καλύψεις του προσφέρει η ασφάλειά του μόνο κατόπιν εορτής! Και τότε δυστυχώς ανακαλύπτει οτι (συνήθως) είναι λιγότερο ασφαλισμένος απο όσο νόμιζε.

      1
  • giall...

    Εγώ προσωπικά στο αυτοκίνητο μου και σίγουρα για όσο διάστημα το χρωστάω, χωρίς να με υποχρεώνει κανένας, του έχω κάνει μεικτή ασφάλιση. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι και να είμαι υποχρεωμένος, περά από τις δόσεις για να το εξοφλήσω, να αναλάβω και το κόστος της επισκευής του. Μπορεί το κόστος να είναι πολύ μεγαλύτερο από την απλή, αλλά σου δίνει μία σιγουριά. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ακόμη και η αποκατάσταση της ζημίας από ένα μικρός τρακάρισμα, είναι ιδιαιτέρα δαπανηρή. Δεν συζητάμε βέβαια για την περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι ή η ζημιά είναι μεγαλύτερη. Όσο περνάει ο καιρός, βέβαια και δεν συμβαίνει κάτι, σκάφτεσαι ότι τελικά τάπα τα δίνεις τα παραπάνω λεφτά, άλλα πιστεύω ότι αν μπορείς, έστω και με κάποια δυσκολία να ανταπεξέλθεις στο παραπάνω κόστος, αξίζει να κανείς μεικτή ασφάλεια, αν το αυτοκίνητο σου είναι καινούργιο, ακριβό ή αν οδηγάς λίγο «επικίνδυνα». Για τον λόγο άλλωστε σε πολλά κράτη (πχ. Η.Π.Α., είναι καθεστώς)

      1
  • akarv...

    Στο άρθρο αναφέρονται περιπτώσεις που, είναι αλήθεια, δεν έχω σκεφτεί. Ο λόγος που έχω μικτή είναι οι αδαείς που παρκάρουν πάνω σου κα εξαφανίζονται και η δική μας απροσεξία. Ως τώρα, τρεις φορές έχω κάνει χρήση της και λυτρώθηκα! Πιστεύω ότι μόνο και μόνο για τους δύο ανωτέρω λόγους, αξίζει. Σε εμένα τουλάχιστον, έκανε απόσβεση τα τρία χρόνια και με το παραπάνω. Βρήκα το αυτοκίνητό μου σε άθλια κατάσταση (2.700 ευρώ η ζημιά) και πλήρωσα μόνο 350 ευρώ. Όσο για το κέντρο της Αθήνας; Το αποφεύγω!

      1
  • safe2...

    Δεν έχω βρεθεί μέχρι τώρα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Μεικτή πιστεύω επιβάλλεται το 1ο ή και το 2ο 6μηνο στην αγορά νέου αυτοκινήτου όσο "παλιός" και αν είναι ο οδηγός. Την απαλλαγή βρήκα στην εταιρεία που έχω ήδη ασφαλισμένη την μηχανή -μετά έρευνα αγοράς- να είναι η χαμηλότερη, 330 ευρώ. Καθώς μειώνεται η εμπορική αξία επέλεξα "ελαφρύτερο" πακέτο καλύψεων. Η αποζημίωση που έχω εισπράξει στο παρελθόν ήταν ακριβώς τα συμφωνηθέντα, εντός 10 ημερών, αν θυμάμαι καλά, μετρητά. Με έχουν ενημερώσει οτι για να "πιάνεται" η τρομοκρατική ενέργεια δυστυχώς πρέπει να φέρει την υπογραφή αναγνωρισμένης (από το πρώην "ΔΙΚΑΤΣΑ"?!) τρομοκρατικής οργάνωσης... Σημαντική κρίνω και την σχέση με τον ασφαλιστή-ασφαλίστρια. Αποφεύγω τις μεγάλες, απρόσωπες ασφαλιστικές. Θεωρώ την προσωπικότητα του ανθρώπου πολύ σημαντική, αντικείμενο που έχω ελέγξει, επιβεβαιώσει και με έχει βοηθήσει ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές.

      1
  • pvena...

    Μπράβο για το πολύ καυτό θέμα! Προς όλους τους συνάδελφους οδηγούς: Ψάξτε στο Internet, σε φόρουμς κλπ, και θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι ΔΕΝ καλύπτει η "μικτή" ασφάλεια. Επί της ουσίας, δεν καλύπτει τίποτα που θα μπορούσες να έχεις αποφύγει. Εγώ έχω μικτή γιατί έχω καινούριο αμάξι, αλλά σε 1-2 χρόνια θα την αλλάξω. Και ναι, πήρα μία από τις "φτηνές" γιατί μία αναζήτηση στο internet για εμπειρίες άλλων, αποκαλύπτει πως η τιμή δεν είναι κριτήριο μη-ταλαιπωρίας... Γενικά, μη σου τύχει!

      1

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ