Εσείς τι ελαστικά επιλέγετε για το αυτοκίνητό σας; Κάθε πότε τα αντικαθιστάτε με καινούρια;

54883 Επισκέψεις στο άρθρο

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για σίγουρες μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι τα ελαστικά διότι αυτά είναι υπεύθυνα για την επαφή του με το δρόμο. Έτσι, η κατάστασή τους παίζει πρωταρχικό ρόλο για την ασφάλεια μας.

 
Τα καινούρια αυτοκίνητα εξοπλίζονται συνεχώς με νέα συστήματα, όπως οι διάφορες εξελίξεις του ESP ή οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις οι οποίες αντιλαμβάνονται το στυλ οδήγησης και ρυθμίζονται ανάλογα. Όλα αυτά τα συστήματα όμως απαιτούν την πολύ καλή κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου ώστε να είναι αποδοτικά. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πολλές κατηγορίες ελαστικών, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου που διαθέτουμε, τις απαιτήσεις που έχουμε, αλλά και το στυλ οδήγησης.
Τα ελαστικά χωρίζονται σε θερινά ή χειμερινά, αλλά συνήθως λόγω του κλίματος της χώρος μας επιλέγουμε τα ελαστικά 4 εποχών, που αποδίδουν σε στεγνό και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Βέβαια, υπάρχει μία ακόμα κατηγορία την οποία επιλέγουν αρκετοί πλέον κατασκευαστές για ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Πρόκειται για τα ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης τα οποία μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων ενώ παράλληλα παράγουν χαμηλότερο θόρυβο κατή την κύλισή τους και όλα αυτά χωρίς να υστερούν σε απόδοση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • NikosSalonikios

    Αλλάζω τα Ελαστικά μου κάθε 35-45000 διάσταση 225/45/17 Σε Golf με 270 άλογα μπροστοκίνητο και Leon 270άλογα μπροστοκίνητο, επιλογές μου μέχρι στιγμής ήταν Continental SC3 Continental SC5 Goodyear Assymetic 2 Michelin Pilot Sport 3 όλα σε 91/94 με δείκτες W ή Υ. Όλα φαγώθηκαν σχετικά γρήγορα, δηλαδή στο χρόνο περίπου αλλαγή με τα χιλιόμετρα που προανέφερα. 1. Περισσότερο αντέχουν τα Goodyear. 2. Καλύτερα στο στεγνό Conti 3. 3. Καλύτερα στο βρεγμένο (πορεία - υδρολίσθηση) Pilot 3 και assymetric 2. 4. Στο στεγνό φρενάρισμα conti 3, στο βρεγμένο conti5 και assymetric 2. 5. Καλύτερο handling pilot3 και assymetric 2. Θα τα ξαναέβαζα όλα εκτός του Conti 5 το περίμενα καλύτερο.

      1
  • SSSST...

    Οταν διαβάζει κανείς ότι κάποιοι κρατάνε ελαστικά για 80.000 χλμ ή 5 χρόνια, καταλαβαίνεις γιατί σκοτωνόμαστε... απλά είναι ανευθυνότητα (και δεν θα το συζητήσουμε...)! Τα ελαστικά έχουν βέβαια βελτιωθεί σε σχ'εση με 10-20 χρόνια πριν, και εάν αγοράζουμε ποιοτικές μάρκες, τα 3 χρόνια ή 40.000 χλμ (ανάλογα πάντα με στυλ οδήγησης, πόσο καλά ρυθμισμένο είναι το ABS, κλπ κλπ) είναι ανεκτά. Το ελάστικό ακόμη και εάν φαίνεται εντάξει στη χάραξη, η γόμα του έχε σίγουρα ι 'καεί' (ειδικά στην Ελλάδα που το καλοκαίρι η άσφαλτος κυριολεκτικά 'ψήνει') και δεν κρατάει καλά. Ακόμη χειρότερα για ελαστικά υψηλών επιδόσεων (zero κλπ), τα οποία είναι πολύ μαλακά και καμιά φορά ούτε 10-20.000 χλμ δεν βγάζουν...

      1
  • stath...

    Αλλάζω τα λάστιχά μου όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλάγή. Κάνω ελάχιστα χιλιόμετρα το χρόνο, όχι πάνω από 5000 και έτσι τα λάστιχα μου δεν φθείρονται από τη χρήση αλλά μόνο από το χρόνο. Μπορεί βέβαια οταν παλιώνουν τα λάστιχα να μειώνεται η πρόσφυσή τους, αλλά αυτό το ξέρω και οδηγώ ανάλογα. Ειδικά στο βρεγμένο δρόμο, που η μείωση της πρόσφυσης είναι μεγαλύτερη, προσέχω να μην υπερβαίνω την ταχύτητα στην οποία τα λάστιχα θα χάσουν την πρόσφυσή τους. Αυτό το ξέρω με δοκιμές που κάνω συχνά σε έρημους δρόμους με φρενάρισμα σε βρεγμένο δρόμο και στροφή με ταχύτητα τόση μέχρι να γλυστρήσει το αυτοκίνητο. Έτσι έχω μια εικόνα για την δυναμική κατάσταση των ελαστικών μου.

      1
  • stamg...

    Αλλαγη καθε 35000-40000 χλμ. Περιπου καθε 2 χρονια βαση των χλμ που κανω καθε χρονο. Η μαρκα που βαζω ειναι Uniroyal rainsport 2.

      1
  • vgeor...

    Τα θερινά τα αλλάζω στα 40.000 με 45.000 χλμ το πολύ. Σε μάρκα δεν μπορώ να πω ότι κατέληξα, αυτή τη σαιζόν έχω τα Continental Sport Contact 2 σε 205/55/16 και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος (30.000 χλμ περίπου με ακόμη άψογη συμπεριφορά) Επειδή λόγω εργασίας διανύω περίπου 7.000 με 10.000 χλμ σε ορεινό δίκτυο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έχω και ένα σετ χειμερινά ελαστικά σε μια διάσταση μικρότερη ζάντα (από 16 σε 15) Μέρες όπως η σημερινή (χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες) μου δείχνουν πόσο σωστός είμαι σ' αυτή μου την επιλογή. ΣΟΥΒ πήγαιναν με 10-15 χλμ την ώρα και εγώ με τα 50 ήμουν σταθερότατος. Εν κατακλείδι τα ελαστικά είναι το Α και το Ω. Αλλιώς επαφή με το δρόμο δεν υπάρχει, ούτε abs ούτε esp σε σώνουν.

      1
  • chvez...

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΔΕΝ ΦΘΕΙΡΕΙ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ, ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΝΥΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟ ΤΑΠΗΤΑ. ΕΤΣΙ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ, ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΑ "ΦΡΕΣΚΑΡΟΝΤΑΙ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. [ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΥΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ.] ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΤΑΝ ΦΘΑΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΟΡΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΤΟ ΒΡΕΓΜΕΝΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΟΧΟΛΑΣΤΙΧΑ).

      1
  • trelo...

    τα ελαστικα τα κραταω για 45000 km περιπου κ οχι πανω απο 4 χρονια....στις 22-23000 αλλαζω τα μπροστα με τα πισω....

      1
  • panag...

    Αλλαζω τα ελαστικα καθε 3,5 χρονια ή 50.000 χλμ. Ενα εξάμηνο πρίν την αλλαγή, αλλάζω τα πίσω με τα μπροστά. Στα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα τα μπροστινά λάστιχα είναι διπλάσια φθαρμένα από τα πίσω μετά από τρία χρόνια.

      1
  • valka...

    ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ,ΤΑ ΑΛΛΑΖΩ.ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΣ ΤΑ ΚΑΙΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ 5-7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

      1
  • mosai...

    ΠΡΟΣΟΧΗ Τα λαστιχα στην Ελλαδα ΔΕΝ φθειρονται. Οποτε μην ακουω φθαρθηκαν λιγο .. η οχι πολυ και κατι τετοια Με την ασφαλτο που υπαρχει στην Ελλαδα και την ελλειψη τριβης τα λαστιχα "φαινονται" ενταξυ. Στη πραξη ομως πετρωνουν...χανουν την ελαστικοτητα τους (καποιοι το λενε σαπουνιαζουν) ...αρα χανουν το κρατημα τους..και ειναι για πεταμα

      1
  • manos...

    προσωπικα τα ελαστικα τ'αλλαζω ανα 2 χρονια ανεξαρτητως χιλιομετρων, λογω οδοστρωματος κ μονο. τα λαστιχα απο την ωρα που διανυσουν πανω απο 20000 χλμ την ελληνικη ασφαλτο ειναι τελειωμενα ολισθηρο οδοστρωμα, λακουβες. μην αυταπατασται κυριοι δεν εχουμε γερμανικους δρομους για να αντεχουν τα λαστιχα μας 35000 χλμ κ να συμπεριφερονται σαν καινουρια...

      1
  • d-lek...

    Εγώ στο Almera (του 2003) είχα βάλει Yokohama. Καλό λάστιχο και έκανα 80.000 χιλ., αργότερα τα άλλαξα με Michellin energy. Φοβερό λάστιχο αλλά θελει αντικατάσταση επειδή είναι μαλακό κάθε 30.000 χιλ. Επειδή μένω στην Αθήνα βάζω λάστιχα "καλοκαιρινά" χειμώνα - καλοκαιρι και δεν τα κρατάω περισσότερο απο 4 χρόνια.

      1
  • tsiot...

    εδω στη βόρια ελλάδα αγοράζουμε ελαστικα χειμερινής περιόδου εξτρα απο τα καλοκαιρινά έχοντας επιπλέον κόστος καθε τρία με τέσσερα χρόνια άσχετα εάν το αυτοκίνητο μας είναι παλιο ή καινούριο καντε μία ερευνα να το διαπιστώσετε

      1
  • ocean...

    Πιστεύω ότι η καλύτερη στιγμή να αλλάξει κάποιος τα ελαστικά είναι στα 3 έως 3,5 χρόνια. Βέβαια σε αυτό το διάστημα δεν μου έτυχε ποτέ να φθαρούν τα λάστιχα, ούτε καν στο μισό, όμως οι συνθήκες στην Ελλάδα (ζέστη, λακούβες, σαμαράκια, δρόμοι γυαλί) επιβάλλουν την αλλαγή τους ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Πέρα από τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Κανένας μα κανένας (ούτε λαστιχάς, ούτε περιοδικό αυτοκινήτου) δεν πρόκειται να βγει και να πει ευθαρσώς ποιες μάρκες ελαστικών είναι δεύτερες ή επικίνδυνες για τη ζωή των επιβατών. Και αυτό το λέω με κάθε υπευθυνότητα, διότι δυστυχώς από κοροιδία λαστιχέμπορα τράκαρα δύο φορές και μάλιστα με λάστιχα ολοκαίνουργια, αναγραφόμενης ημερομηνίας τριών μηνών και πολύ γερμανικής γνωστής μάρκας. Γι΄αυτό το λόγο θα παρακαλούσα το περιοδικό να κάνει μία έρευνα σχετικά με τα ελαστικά όπου και εμείς οι αναγνώστες θα σχολιάσουμε κατά πόσον είμαστε ευχαριστημένοι από τις διάφορες μάρκες που έχουμε χρησιμοποιήσει.

      1
  • ngrou...

    τα αλλαζω καθε 45000 η καθε 3-3,5 χρονια,,,βαζω παντα την ιδια διασταση με τις προδιαγραφες του αυτοκινητου,,, οσο αφορα την μαρκα ελαστικων ουτε την πιο ακριβη ουτε την πιο φτηνη,,και μετα απο πολυ ψαξιμο στα βουλκανιζατερ γιατι εχω παρατηρησει οτι οι διαφορες ακομα για του ιδιου τυπου ελαστικα φτανουν 25-30% η ακριβοτερη με την φτηνοτερη,,,

      1
  • pvena...

    Τα καλά λάστιχα σημαίνουν ασφάλεια και άνεση. Εγώ έχω 2 σετ και βάζω χειμερινά λάστιχα το χειμώνα και θερινά το καλοκαίρι

      1

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ