Τα ελαστικά του αυτοκινήτου έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, η οποία όμως επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και δεν σχετίζεται με την ημερομηνία παραγωγής τους.

Πότε βγαίνουν στη... σύνταξη τα ελαστικά

13.022 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/9/2016

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου παίζουν βασικό ρόλο στην ασφάλεια του και άρα η γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν τη γήρανσή τους, είναι εξίσου σημαντική.

 
Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι συνθήκες χρήσης, η ταχύτητα, το φορτίο και οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση, αλλά και τη διάρκεια ζωής ενός ελαστικού.
Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο πίεσης ελαστικού κατά την τοποθέτησή του στο όχημα και για τις συνθήκες αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις των εμπόρων. Ειδικά οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης όμως, έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη γήρανση των ελαστικών και ουσιαστικά καθορίζουν πότε θα πρέπει να βγουν στη... σύνταξη.
Γενικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ηλικία των ελαστικών και τη λεγόμενη γήρανσή τους:

1. Τι είναι το DOT.
Πίσω από αυτά τα αρχικά κρύβεται το Department Οf Transport, που στα αγγλικά σημαίνει Υπουργείο Μεταφορών. Ένα κυβερνητικό τμήμα των Η.Π.Α. που ζήτησε αυτή τη σήμανση σε κάθε ελαστικό που πωλείται στη Βόρεια Αμερική για τη διευκόλυνση του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων με τη χρήση κωδικών που ταυτοποιούν τον ακριβή χρόνο παραγωγής. Ωστόσο, η ημερομηνία παραγωγής από μόνη της δεν προσδιορίζει την ηλικία των ελαστικών και το DOT έγινε δυστυχώς, ένα εργαλείο για τη δημιουργία παρανοήσεων γύρω από τη γήρανση των ελαστικών.

2. Πως «γερνάει» το ελαστικό στην πράξη. Αν ένα ελαστικό παράγεται και παραδίδεται σε μια αποθήκη, όπου φυλάσσεται καταλλήλως, χωρίς να εκτίθεται, ενδεικτικά, στο φως του ήλιου ή σε υδρογονάνθρακες, και περάσει, για παράδειγμα, ένα χρόνο περιμένοντας να αγοραστεί από έναν οδηγό, η γήρανσή του είναι ακριβώς η ίδια, σαν να είχε χρησιμοποιηθεί για τρεις εβδομάδες σε ένα αυτοκίνητο που μετακινούνταν. Επομένως, ο χρόνος αποθήκευσης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χρόνο χρήσης του προϊόντος.

3. Πότε πρέπει να αλλάζετε το σετ των ελαστικών. Η σχετική συμβουλή της Michelin, εκ των κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσμίως, είναι ότι η αντικατάσταση των ελαστικών πρέπει να γίνεται «κάθε δέκα χρόνια», ακόμα και αν τα ελαστικά σας δεν έχουν φτάσει το όριο φθοράς. Δέκα χρόνια είναι η πραγματική διάρκεια ζωής των ελαστικών, ενώ μετά από πέντε χρόνια πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικό έλεγχο στα ελαστικά σας. Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις των ελαστικών πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα, γι΄αυτό πρέπει να θυμάστε να φροντίζετε αυτά τα απλά, μαύρα αντικείμενα, επειδή βασίζεστε σε αυτά για τη μετακίνησή σας.


 
  • Ηλιας

    Σιγα μη βγαινουν και καρβουνα στα 3 χρονια! Μια χαρα τα λεει. 5 χρονια ζωη εχουν πανω κατω.

      4
  • Αυγερινός χαρισιος

    Καλημέρα. Το θέμα μου είναι η ζωή των ελαστικων. Ελαστικό σε ιχ τριών ετών φεύγουν κομμάτια από το πέλμα του. Η ζωή το

      3
  • Αυγερινός χαρισιος

    Ελαστικα τριών ετών φεύγουν κομμάτια από το πέλμα τους. Είναι φυσιολογικη φθορά ;; ο εμπειρογνομωνας

      3