Πως θα γίνεται η απόσυρση;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πως θα γίνεται η απόσυρση;

(23/9/2009)

To σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων υπογράφτηκε τελικά από τους υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Στο άρθρο μας μπορείτε να δείτε βήμα - βήμα τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε ώστε να αποσύρετε το παλιό σας αυτοκίνητο.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ για να δικαιούνται την επιδότηση;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Α. Η διαδικασία της απόσυρσης γίνεται μέσω επιχείρησης ανακύκλωσης εγκεκριμένης από τον ΕΔΟΕ. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή ένας εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του πρέπει να παραδώσει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας μέλους του δικτύου εγκεκριμένου συστήματος ΟΤΚΖ (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής) και να λάβει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει:
1. να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη
2. να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος
3. να οδηγηθεί προς παράδοση αυτοδύναμα (δηλαδή να κινείται)

Β. Στη συνέχεια το σύστημα εναλλακτικής διαχείρησης (ΟΚΤΖ) εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο ο ιδιοκτήτης μπορεί να το λάβει μέσα σε 8 ημέρες από τη χορήγηση της βεβαίωσης παραλαβής.

Γ. Μέσα στην προθεσμία, αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται από τον ΟΚΤΖ μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας σε υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχίας που ήταν ταξινομημένο το αυτοκίνητο, όπου γίνεται οριστική διαγραφή του οχήματος.

Δ. Η υπηρεσία εκδίδει εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήψη του πιστοποιητικού καταστροφής και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή κάποιον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του τη Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής εις διπλούν υπογεγραμμένη.

Ε. Τέλος στην Πράξη Οριστικής Διαγραφής αναγράφεται ότι η οριστική διαγραφή έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή του κινήτρου απόσυρσης (500 €-2.200 €) το οποίο θα εισπράτεται από την αρμόδια Δ.ΟΥ.

Όσον αφορά τη χρήση του, ως τίτλος πληρωμής ορίζεται η Πράξη Οριστικής Διαγραφής. Για το κίνητρο της αγοράς αυτοκινήτου εκδίδεται τίτλος πληρωμής(1.000 ευρώ επίσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ) από την υπηρεσία μεταφορών που εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός του αποσυρθέντος Ι.Χ., επικυρωμένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται στον τίτλο πληρωμής.

&&&& Σημειώνουμε ότι από την απόσυρση εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό, τα οχήματα που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σημεία συλλογής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις (ΕΔΟΕ ή μέλη δικτύου ΟΤΚΖ) και αυτά που οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας, εκτός εάν άρουν την ακινησία, καταβάλουν τα οφειλόμενα τέλη και ανακτήσουν άδεια και πινακίδες.

Μέλη ΕΔΟΕ (ενδεικτικά)

ΛΑΓΙΟΣ ΚΩΝ.& ΣΙΑ ΕΠΕ (Κόρινθος) 2741048022
Φ.ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Α.Ε. (θεσ/νίκη) 2310765866
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ 2105537000
ANTYMET PLUS 2105595482-3
ECO CARS 2103457115
ΓΑΡΔΕΛΗΣ 2105595200
&&&& &&&& &&&&
Hyundai
OPEL