Τρεις επιλογές για όσους πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας τους οχήματος τους, θα δίνεται στους ιδιοκτήτες Ι.Χ., σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή.

Τρεις επιλογές για όσους πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας τους οχήματος τους, θα δίνεται στους ιδιοκτήτες Ι.Χ., σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλογικά τέλη κυκλοφορίας

6.552 Επισκέψεις στο άρθρο (6/5/2016)

Τροπολογία υπογράφηκε και κατατέθηκε στη Βουλή, με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για την αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Δείτε τι θα ισχύει.

Σύμφωνα με την νέα τροπολογία οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα έχουν τρεις επιλογές αντί μίας, που είχαν το προηγούμενο έτος:
  • Η πρώτη αφορά στην άρση ακινησίας, με κυκλοφορία του οχήματος για ένα μήνακαταβάλλοντας τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και όχι το 1/12, που φαίνεται να είναι πιο λογικό. Δηλαδή ο κάτοχος του ΙΧ θα επιβαρυνθεί με την καταβολή ενός επιπλέον μήνα που δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί το όχημά του.
  • Η δεύτερη επιλογή αφορά άρση ακινησίας με τρίμηνη κυκλοφορία του οχήματος καταβάλλοντας τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας κι όχι τα 3/12 του συνολικού τιμήματος, ακριβώς όπως και στην πρώτη περίπτωση. 
  • Η τρίτη και τελευταία επιλογή, αφορά στην άρση ακινησίας με κυκλοφορία του οχήματος πέραν των 3 μηνών κατά την οποία ο κάτοχος επιβαρύνεται επιπλέον 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, από το σύνολο των μηνών κυκλοφορίας του οχήματος. (Π.χ. Έξι μήνες κυκλοφορίες αντιστοιχούν σε 8/12 των τελών κυκλοφορίας.)
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, δίνεται κίνητρο στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους (αδυνατώντας να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας) να προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή των αναλογούντων τελών, για μία μόνο φορά μέσα στο 2016.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης 2λιτρου με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας το 2004, που κανονικά θα πλήρωνε 630 ευρώ το χρόνο, αν πάρει πίσω τις πινακίδες του για τρεις μήνες θα πληρώσει 210 ευρώ (630 ευρώ δια 12 μήνες = 52,5 ευρώ. Επομένως 52,5 ευρώ το μήνα επί τρεις μήνες 157,5 ευρώ. Συν τον ένα μήνα "πρόστιμο" φτάνουμε στα 210 ευρώ).
Το παράδοξο με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι πως αν κάποιος αποφασίσει να πάρει πίσω τις πινακίδες τον Φεβρουάριο (δηλαδή για 11 μήνες έως το τέλος του χρόνου) θα πληρώσει μαζί με το πρόστιμο 13 μήνες...
Πάντως σύμφωνα με την αντίστοιχη ρύθμιση που ίσχυε το 2015, αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του, έπρεπε να καταβάλει το ποσό που αναλογούσε στους υπόλοιπους μήνες που απέμεναν μέχρι τα τέλη του έτους. Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του τον Σεπτέμβριο θα κατέβαλε τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ενώ το ύψος του τεκμηρίου αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (για Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω) υπολογίζονταν σύμφωνα με τους μήνες που θα κυκλοφορούσε το όχημα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

PEIRAIOS LEASING
NISSAN