Diesel VS Βενζίνη
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Diesel VS Βενζίνη

55.335 Επισκέψεις στο άρθρο (6/12/2015)

Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στη χώρα μας έφερε τους αγοραστές μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Βενζίνη ή diesel; Διαβάστε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα δύο καύσιμα και τι τελικά ισχύει για το καθένα.

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν οι αγοραστές ήθελαν μια γνώμη για το μοντέλο που θα επιλέξουν. Πλέον, όσοι καταλήγουν στο μοντέλο έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό δίλημμα: Βενζίνη ή diesel; 
Εδώ, που τα λέμε πάντως το είδος του καυσίμου είναι πλέον το πρώτο, που χρειάζεται κάποιος για να αποφασίσει. Δεν ήταν φυσικά πάντα έτσι, αλλά η ουσιαστικά απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έφερε τα πάνω-κάτω. Σήμερα το diesel κυριαρχεί στο 62,5% της αγοράς.
Μάλιστα, σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στα μικρά που είναι πρώτα σε πωλήσεις, το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 70%. Γιατί όμως αγοράζουν όλοι diesel; Γιατί είναι τόσοι πολλοί που «επενδύουν» σε κινητήρες με μικρότερα περιθώρια εξέλιξης από τους κινητήρες βενζίνης, πιο βαρείς, με λιγότερα άλογα σε σχέση με ίδιου κυβισμού βενζινοκινητήρες και πιο ακριβούς;
Είναι θέμα μόδας ή μήπως κάτι άλλο; Οι κινητήρες βενζίνης είναι πιο σύγχρονοι, σε γενικές γραμμές, πιο καθαροί, πιο ελαφριοί, δε συνοδεύονται από ακριβά παρελκόμενα, που είναι βασικά για τη λειτουργία των κινητήρων diesel (βλ. τρόμπα καυσίμου, φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων), με καλύτερη ιπποδύναμη, ως επί το πλείστον, και ροπές που (όταν μιλάμε για turbo) δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τους diesel (που η ροπή είναι το φόρτε τους). 
Αν βάλει κανείς τα πράγματα κάτω θα δει πως ούτε μόδα είναι, ούτε τίποτα. Η κατανάλωση είναι ο λόγος επιλογής diesel. Aν στο όφελος από την ίδια τη χαμηλή κατανάλωση του diesel σαν διαδικασία καύσης προστεθεί και το όφελος από τη διαφορά τιμής στο πρατήριο υπέρ του diesel, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη δίψα για φθηνό κόστος μετακίνησης. Από την άλλη, η τιμή των μοντέλων diesel είναι πιο ακριβή, κατά κύριο λόγο, από τις βενζίνες. Και αυτό γιατί κοστίζουν περισσότερο για να φτιαχτούν και να για μη μολύνουν το περιβάλλον έχοντας πιο ακριβά παρελκόμενα.
Είναι λοιπόν λογικό ο καταναλωτής να βρίσκεται σε σύγχυση και να περιμένει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Γι αυτό το λόγο το AutoΤρίτη είναι πάντα δίπλα στον αναγνώστη δίνοντας τις απαντήσεις σε όλα τα θέματα, που τον απασχολούν. Και το δίλημμα «βενζίνη ή diesel» είναι το κυρίαρχο στην επιλογή ενός αυτοκινήτου σήμερα. Σίγουρα η απάντηση δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Στην πράξη η εμπειρία δείχνει ότι το αν ο κινητήρας ταιριάζει σε ένα αυτοκίνητο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και ο κινητήρας αυτός καθ αυτός.
Τα diesel έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το ίδιο και οι βενζίνες. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση για να μπορέσει κανείς στο τέλος να κάνει την επιλογή του.
«Το δίλημμα “βενζίνη ή diesel” είναι το κυρίαρχο στην επιλογή ενός αυτοκινήτου σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η απάντηση δεν είναι μαύρο ή άσπρο»
OPEL NEA MONTELA
test center