Αυξήστε την ιπποδύναμη και βελτιώστε την οικονομία του αυτοκινήτου σας.

«Εγκεφαλικές» δουλειές

47.875 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/2/2016

Πως με τον προγραμματισμό εγκεφάλου θα αυξήστε την απόδοση του αυτοκινήτου σας, αλλά και θα κάνετε οικονομία καυσίμου.

 
Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (Εngine Contron Unit - ECU) είναι ο «εγκέφαλος» του αυτοκινήτου. Ο εγκέφαλος είναι ένας μικροϋπολογιστής, ο οποίος αναγνωρίζει – μέσω εγκατεστημένου από τον κατασκευαστή προγράμματος – όλες τις μεταβλητές του κινητήρα για την καλύτερη καύση του. Με απλά λόγια, εφαρμόζει πλακέτα με μικροϋπολογιστές, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του κινητήρα. Ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες από τον αισθητήρα "λ", από τις στροφές του κινητήρα, τη θερμοκρασία του, την πυκνότητα του αέρα εισαγωγής, το καύσιμο και ρυθμίζει αναλόγως την πεταλούδα εισαγωγής. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να διαγνώσει οποιοδήποτε πρόβλημα στον κινητήρα (π.χ. κακή ποιότητα βενζίνης, δυσλειτουργία κάποιου συστήματος) και εκείνη τη στιγμή αλλάζει τις μεταβλητές του και ρυθμίζει τον κινητήρα σε κατάσταση safe mode.
Ο κινητήρας, σε αυτήν την περίπτωση, ανακτά αυθαίρετες τιμές για τους αισθητήρες, οι οποίοι αγνοούνται και υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα γι αυτές τις τιμές, όπου καθορίζεται μέσα σε φυσιολογικά όρια η λειτουργία του κινητήρα, έτσι ώστε να μην ακινητοποιηθεί. 

 
  • Kostis

    Αδυνατώ να πιστέψω ότι ένα πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα αύξηση επιδόσεων και μείωση κατανάλωσης. Αν ήταν έτσι απλά θα το έκανε και ο κατασκευαστής (και θα διαφήμιζε καλύτερες επιδόσεις και μικρότερη κατανάλωση).

      17
  • Makis

    Και όμως έτσι είναι.. Έχω ένα golf 4 1800 turbo με 150 hp από την μάνα του.. Το έκανα 210 hp με πρόγραμμα.. Χαμηλά και μέσα στην πόλη καίει 30 %λιγότερο βενζίνη είδα διαφορά βέβαια στα γκάζια εννοείται ότι καίει πάρα πάνω!

      3