Δείτε στοιχεία της έρευνας σχετικά με την «6η αίσθηση» και τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του κινητού στην οδήγηση.

Δείτε στοιχεία της έρευνας σχετικά με την «6η αίσθηση» και τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του κινητού στην οδήγηση.

Έρευνα για απρόσεκτους οδηγούς

2.165 Επισκέψεις στο άρθρο (26/5/2016)

Γνωρίζατε ότι άνθρωπος έχει τον δικό του «αυτόματο πιλότο»; Μάθετε περισσότερα για την ανατρεπτική επιστημονική έρευνα του Έλληνα καθηγητή.

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας που αποδεικνύει πως κατά την οδήγηση, στον ανθρώπινο οργανισμό επεμβαίνει μια «6η αίσθηση» που διορθώνει τα λάθη του οδηγού, ενώ παράλληλα διασαφηνίζει πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν οδηγούμε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Έλληνα καθηγητή, Ιωάννη Παυλίδη, ο οποίος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς του συνεργάτες από το πανεπιστήμιου του Τέξας, μελέτησε τις αντιδράσεις 59 εθελοντών και κατέληξε σε μερικά εντυπωσιακά και πρωτόγνωρα συμπεράσματα. 
Αναλυτικότερα, οι εθελοντές κλήθηκαν να οδηγήσουν σε ευθεία πορεία σε έναν προσομοιωτή, αρχικά με το μυαλό τους αφοσιωμένο στον δρόμο. Έπειτα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν την προσοχή με διάφορους τρόπους. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοπερίεργο, μιας και αποδείχτηκε ότι η πορεία τους ήταν καλύτερη όταν η προσοχή τους δεν ήταν στραμμένη εξ ολοκλήρου στην οδήγηση. Αμέσως μετά, οι εθελοντές προσπάθησαν να οδηγήσουν και ταυτόχρονα να κοιτούν το κινητό τους τηλέφωνο, διαβάζοντας και στέλνοντας μηνύματα. Εκεί τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, μιας και όλοι οι εθελοντές παρέκκλιναν της πορείας τους. Που οφείλονται όμως αυτά τα συμπεράσματα;
Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία επεμβαίνει αυτόματα ως διορθωτής λαθών. Έτσι, όταν η προσοχή του οδηγού αποσπάται, αρχικά ξεφεύγει από την πορεία του, αλλά ενστικτωδώς επανέρχεται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να κινείται καλύτερα από όταν έχει στραμμένη όλη του την προσοχή στην οδήγηση. Κάτι τέτοιο, χαρακτηρίστηκε ως η «έκτη αίσθηση», η οποία προστατεύει από ενδεχόμενη σύγκρουση.
Σχετικά με το δεύτερο συμπέρασμα, το οποίο σχετίζεται με την χρήση του κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση, τα αποτελέσματα είναι τραγικά διότι χάνεται η οπτική επαφή του οδηγού με το οδόστρωμα. «Ο οδηγός έχει το δικό του σύστημα αυτόνομης οδήγησης που κάνει θαύματα, μέχρι όμως αυτό να χαλάσει.», αναφέρει ο Δρ. Παυλίδης. Η στιγμή που παύει να υφίσταται η «έκτη αίσθηση», είναι όταν χάνεται η οπτική επαφή με τον δρόμο, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Σίγουρα τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, μιας και αποκαλύπτουν τον «αυτόματο πιλότο» του ανθρώπου, αλλά και την επικινδυνότητα της οδήγησης με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό. Εμείς από την πλευρά μας, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως η οδήγηση απαιτεί απόλυτη προσοχή και σοβαρότητα. Ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας είναι ικανό να καταστρέψει τα πάντα.
Κείμενο: Κολονέλος Θεόδωρος

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
moto