Ρίχνουμε τα δύο πεντάθυρα χάτσμπακ, Nissan Pulsar και Fiat Tipo, σε μια εναλλακτική άλλα άκρως ενδιαφέρουσα μονομαχία. Τελικά τι έχει μεγαλύτερη αξία; Χώρος αποσκευών ή για τους επιβάτες;

Το Fiat Tipo επιδεικνύει καλή ποιότητα κύλισης και σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματά του παίρνει παίρνοντας έτσι ένα μικρό προβάδισμα στον τομέα.

Με χώρο αποσκευών 440 λίτρων, το Fiat Tipo στην πεντάθυρη έκδοσή του δεν έχει αντίπαλο.

Ο diesel κινητήρας του Nissan Pulsar είναι χωρητικότητας 1,5 λίτρων και αποδίδει 110 ίππους έναντι του 1,3 λίτρων κινητήρα των 95 ίππων του Fiat Tipo.

Το μεγαλύτερο μεταξόνιο του Nissan Pulsar του προσδίδει και τον αντίστοιχα μεγαλύτερο για τα δεδομένα της κατηγορίας, χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών.

Fiat Tipo VS Nissan Pulsar

22.842 Επισκέψεις στο άρθρο (12/1/2018)

Χώρος επιβατών ή αποσκευών; Δείτε τώρα τα δύο οικογενειακά με τους καλύτερους χώρους και πείτε μας εσείς ποιό προτιμάτε.

Στο κομμάτι των χώρων για τους επιβάτες και τις αποσκευές, δύο από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μικρομεσαίας κατηγορίας είναι το νέο Fiat Tipo και το Nissan Pulsar καθώς και τα δύο ξεχωρίζουν στους δύο αυτούς τομείς. Αρχικά το Fiat Tipo στην 5θυρη έκδοσή του διαθέτει το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία, ενώ το Nissan Pulsar με το μακρύτερο μεταξόνιο στην κατηγορία, προσφέρει τον καλύτερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών. Εκτός αυτών, τα δύο μικρομεσαία που συγκρίνουμε έρχονται με δελεαστικές τιμές στις βασικές diesel εκδόσεις (από 15.700 ευρώ το Tipo με έκπτωση και από 16.990 ευρώ το Pulsar) και μάχονται σθεναρά και σε όλους τους επιμέρους τομείς. 
 
Xώροι: Tipo για αποσκευές, Pulsar για επιβάτες
Τα δύο μοντέλα που συγκρίνουμε, παρουσιάζουν πολύ καλά επίπεδα χώρων τόσο για επιβάτες όσο και αποσκευές, ικανά να φιλοξενήσουν με άνεση μια οικογένεια και τις αποσκευές της. Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις μας και τα δύο διαθέτουν ένα προεξάρχον «νούμερο» σε κάποιο τομέα. Το μεν Fiat Tipo στην 5θυρη έκδοση είναι το μικρομεσαίο με τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, που ανέρχεται στα 440 λίτρα, μια τιμή που συναντάται στα ευρύχωρα μικρομεσαία crossover. Παράλληλα αυτός διαθέτει μεγάλο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης τονίζοντας τον χαρισματικό του όγκο. Από την άλλη το Pulsar αν και δεν είναι το πιο μακρύ αυτοκίνητο της κατηγορίας, διαθέτει το μεγαλύτερο μεταξόνιο με μήκος 2,7 μ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει μικρούς προβόλους και τον μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών ανάμεσα στα μοντέλα της κατηγορίας. 
 
Χώρος επιβατών ή χώρος αποσκευών;
Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται από τα παραπάνω είναι: Ποιος είναι πιο σημαντικός; Ο χώρος των επιβατών ή ο χώρος των αποσκευών; Η απάντηση είναι εύκολη, αν βάλεις κάτω τις ανάγκες ανά περίπτωση. Μια οικογένεια π.χ. με τρία παιδιά τα οποία βρίσκονται συχνά μαζί στο πίσω κάθισμα θέλει μεγάλη καμπίνα, αφού στο κομμάτι των αποσκευών θα γίνουν έτσι και αλλιώς παραχωρήσεις από κάθε μέλος σχετικά με το τι θα πάρει το καθένα, ή θα τοποθετηθεί μια μπαγκαζιέρα οροφής. Από την άλλη, αν στο πίσω κάθισμα κάθονται συνήθως μικρότερου αναστήματος επιβάτες, τότε ο μεγάλος χώρος αποσκευών είναι σημαντικότερος. Αλλωστε και οι διαφορές στο πίσω κάθισμα μεταξύ των περισσοτέρων οχημάτων είναι μικρές… Σημειώσατε 2 λοιπόν.

Εμφάνιση: Πιο εξευγενισμένο το Tipo, πιο δυναμικό το Pulsar
Η εμφάνιση των δύο αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται από τις καθαρές γραμμές των πεντάθυρων αμαξωμάτων, με το Fiat Tipo να βασίζεται στην λογική σχεδίασης της σεντάν έκδοσης προβάλλοντας περισσότερο εκλεπτυσμένο χαρακτήρα. Το Pulsar μέσω των έντονων ακμών του αμαξώματός του που αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των νέων Nissan, καθίσταται πιο δυναμικό αισθητικά παρά το γεγονός ότι είναι το ψηλότερο αυτοκίνητο στην κατηγορία (ύψος 1.520 χλστ.).
 
Κινητήρες-Επιδόσεις: Καλύτερος ο 1,5 λίτρων diesel της Nissan
Ο diesel κινητήρας του Nissan Pulsar είναι χωρητικότητας 1,5 λίτρων και αποδίδει 110 ίππους έναντι του 1,3 λίτρων κινητήρα των 95 ίππων του Fiat Tipo. Αυτή η διαφορά σε συνάρτηση με το χαμηλότερο βάρος του Pulsar, μεταφράζεται σε σημαντικά καλύτερες τιμές επιδόσεων για το ιαπωνικό μοντέλο. Η λειτουργία πάντως και των δύο συνόλων είναι πολιτισμένη με θετικό τράβηγμα από χαμηλά και μειωμένα επίπεδα παραγόμενου θορύβου. Στο πεδίο της κατανάλωσης και πάλι το Pulsar κερδίζει την μεταξύ τους μάχη με 0,5 λτ./100 χλμ. λιγότερες απαιτήσεις σε καύσιμο σε πραγματικές συνθήκες. Σε αυτό συμβάλλει και η 6τάχυτη διάταξη του κιβωτίου ταχυτήτων του, έναντι του 5τάχυτου του Fiat Tipo.
 
Οδική συμπεριφορά: Ανετα και τα δύο, πιο ευχάριστο οδηγικά το Pulsar
Με στόχο τους τις άνετες μετακινήσεις και τα δύο μικρομεσαία χάτσμπακ μοντέλα των Fiat και Nissan, διαθέτουν μαλακή ρύθμιση στην ανάρτηση. Το Fiat Tipo συγκριτικά επιδεικνύει καλύτερη ποιότητα κύλισης ενώ και τα καθίσματά του είναι πιο άνετα, παίρνοντας έτσι ένα μικρό προβάδισμα στον τομέα. Το Pulsar αντίθετα, αποδεικνύεται πιο ευχάριστο οδηγικά μέσω της καλύτερης αίσθησης που προσφέρει στον οδηγό του, ενώ στην πράξη και τα δύο αυτοκίνητα θα κινηθούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.
 
Συμπέρασμα: Οι αποσκευές έχουν το προβάδισμα
Αν είσαι οικογενειάρχης και αναζητάς ένα μοντέλο με μεγάλους χώρους, τότε τα Pulsar και Tipo θα βρεθούν ψηλά στη λίστα σου. Σίγουρα η συνολική εικόνα και πλεονεκτήματα του κάθε μοντέλου θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, όμως αν κρίνεις μόνο με το πρίσμα αποσκευές ή χώρος επιβατών, τότε οι πρώτες -το πιθανότερο- θα έχουν το προβάδισμα.

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center