Ένας απλός τρόπος συντήρησης των παραθύρων και σωστής λειτουργίας είναι η λίπανση με ειδικό υγρό ανάμεσα στις διαδρομές.

Φροντίστε τα παράθυρά σας...

28.193 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/10/2013

Όπως όλα τα μηχανικά τμήματα αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι και τα ηλεκτρικά παράθυρα χρειάζονται μια στοιχειώδη συντήρηση, ώστε να λειτουργούν σωστά.

 
Η διαφορά με τα υπόλοιπα τμήματα είναι, ότι τα παράθυρα δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να προλάβουμε κάποιο πρόβλημα ή να το λύσουμε -όταν απαιτείται. Ας δούμε πώς μπορούμε να συντηρήσουμε τα ηλεκτρικά παράθυρα και τι να κάνουμε όταν δε δουλεύουν.

Σε πόσους δεν έχει τύχει να κολλήσει κάποιο από τα ηλεκτρικά παράθυρα του αυτοκινήτου ή, ποιος δεν έχει ακούσει από γνωστό του για παρόμοιο πρόβλημα. Τα παράθυρα διαθέτουν έναν ηλεκτρικό μηχανισμό και διακόπτες για να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν. Ωστόσο για να γίνει αυτό σωστά και χωρίς προβλήματα, πρέπει να γίνεται μια στοιχειώδης συντήρηση και έλεγχος των ασφαλειών.

Πώς τα συντηρούμε;
Ένας απλός τρόπος συντήρησης των παραθύρων και σωστής λειτουργίας είναι η λίπανση με ειδικό υγρό ανάμεσα στις διαδρομές, γύρω από όλη την επιφάνεια του παραθύρου. Το λιπαντικό σιλικόνης σε μορφή σπρέι είναι μια από τις καλύτερες λύσεις, καθώς μπορούμε να ψεκάσουμε σε οποιοδήποτε σημείο. Βέβαια, για καλύτερη συντήρηση, είναι καλό να ψεκάζουμε σε όλη την επιφάνεια γύρω από την πόρτα (εκεί που εφάπτεται το παράθυρο), αλλά και στο κάτω μέρος (εκεί που εισχωρεί όταν κατεβαίνει). Ακόμη, θα πρέπει να κάνουμε συστηματικό έλεγχο στα λαστιχάκια, ιδιαίτερα μετά το πέρας του χειμώνα και του καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτές τις εποχές τα φθείρουν πιο εύκολα.

Κοιτάμε τις ασφάλειες
Αν ένα από τα παράθυρα του αυτοκίνητου δε λειτουργεί, το πιο πιθανό είναι να έχει καεί η ασφάλεια. Όπως σε όλα τα συστήματα, το κύκλωμα προστατεύεται από ασφάλειες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως δίπλα από τον κινητήρα (ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα πενταετίας). Ανοίξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να βρείτε πού είναι η ασφάλεια και πού η εφεδρική για να την αντικαταστήσετε. Προσέξτε ποια ασφάλεια αντιστοιχεί σε ποιο παράθυρο, ώστε να μην αντικαταστήσετε τη λάθος.