Αξίζει το ρίσκο για τη ζωή, αλλά και το κόστος για τη τσέπη η επιθετική οδήγηση;

Αξίζει το ρίσκο για τη ζωή, αλλά και το κόστος για τη τσέπη η επιθετική οδήγηση;

Οδηγείς ή παίζεις ξύλο;

6.376 Επισκέψεις στο άρθρο (11/3/2017)

Η αμυντική οδήγηση εξασφαλίζει ασφάλεια, λιγότερα έξοδα και ηρεμία. Εσύ θα συνεχίσεις να οδηγείς επιθετικά;

Στην τρέλα των δρόμων, το στυλ οδήγησης τονίζει ή αμβλύνει καταστάσεις. Εντάξει, είναι σεβαστό όταν είσαι σε δρόμο με προτεραιότητα να μη σταματάς σε κάθε στενό, αλλά αν ο ανόητος παραβιάσει το stop; Αξίζει η ταλαιπωρία στην καλύτερη περίπτωση; Και αν χτυπήσει κανείς ή αυτός είναι ανασφάλιστος; Το ίδιο και όταν αλλάζει κανείς λωρίδα. Έβγαλε φλας και προσεκτικά μπαίνει μπροστά σου. Αξίζει να πατήσεις γκάζι και να μην τον αφήσεις; Το λιγότερο που πρέπει να σκεφτείς είναι η βενζίνη που θα κάψεις και ο εκνευρισμός που θα προκαλέσεις.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Τι είναι λοιπόν η αμυντική οδήγηση; Εν συντομία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το σύνολο των συμπεριφορών που επιτρέπουν στον οδηγό να προβλέπει, να αναγνωρίζει και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να...αποφύγει με ασφάλεια τους ενδεχόμενους οδικούς κινδύνους. Ο αμυντικός οδηγός δεν είναι αργός οδηγός. Είναι προνοητικός και κατά μία έννοια πιο έξυπνος.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο μέσος οδηγός χαρακτηρίζεται από την επιθετική οδήγηση. Ως τέτοια θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη διαδικασία κατά την οποία ο οδηγός αντιμετωπίζει τις συνθήκες κίνησης, που επικρατούν, ως εμπόδιο στην απρόσκοπτη σχεδιασμένη πορεία του. Ένα εμπόδιο το οποίο πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο, όπως επίσης και την επίδειξη ικανοτήτων. 

Η αξία του αμυντικού οδηγού είναι τεράστια μιας και:
  • Μειώνει τις πιθανότητες ατυχήματος, ειδικά αν έχει εκπαιδευτεί σε αυτό και φυσικά μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής.
  • Είναι σε θέση να προβλέπει ή να εντοπίζει τις συγκρούσεις που κάποιος άλλος μπορεί να προκαλέσει, και να τις αποφεύγει.
  • Γλυτώνει άσκοπα έξοδα, ταλαιπωρία και έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
  • Ελέγχει το άγχος και εμφανίζει ηρεμία, που τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του.
Το καλύτερο όλων είναι πως ο αμυντικός οδηγός μπορεί να εκπαιδευτεί για να απολαύσει όλα τα παραπάνω. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό προσφέρουν εκπτώσεις στους πελάτες τους, που έχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση αμυντικής οδήγησης. Γιατί όχι και στη χώρα μας.

Εσείς τι λέτε; Αξίζει το ρίσκο για τη ζωή, αλλά και το κόστος για τη τσέπη η επιθετική οδήγηση;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
moto