Κάμερα στο αυτοκίνητο: Μεγάλος αδελφός ή ο τρόπος να βρίσκεις το δίκιο σου;

Κάμερα στο αυτοκίνητο: Μεγάλος αδελφός ή ο τρόπος να βρίσκεις το δίκιο σου;

Κάμερα στο αυτοκίνητο: Μεγάλος αδελφός ή ο τρόπος να βρίσκεις το δίκιο σου;

11.485 Επισκέψεις στο άρθρο (7/1/2015)

Εσείς πώς βρίσκετε το δίκιο σας όταν είστε σε δύσκολη θέση; Πώς θα αποδείξετε ότι δεν φταίτε για ένα ατύχημα; Πως μπορείτε να διεκδικήσετε μερίδιο συνυπαιτιότητας όταν ο ΚΟΚ τυφλά λέει πως φταίτε; Μήπως μία κάμερα που καταγράφει την κίνηση εμπρός βοηθάει; Ή μήπως ελέγχει τι κάνετε;

Μιλάμε φυσικά για τις ονομαζόμενες dashcams, όρος που προέρχεται από τις λέξεις dash, το ταμπλό και cam, την κάμερα. Πρόκειται για κάμερες που καταγράφουν την κίνηση εμπρός και αποτελούν τεκμήριο για το τι συμβαίνει κατά την πορεία του αυτοκινήτου σας.
Η μόδα με τις dashcams ξεκίνησε στη Ρωσία και τις άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως για να καταγράφουν συμβάντα και να λειτουργούν ως μάρτυρες. Σε χώρες όπου η διαφθορά ήταν τεράστιο πρόβλημα, οι πολίτες ήθελαν μάρτυρα ακόμη και για τις συναλλαγές τους με την αστυνομία.
Ασχετα με το πόσο κοντά σε αυτή την περιγραφή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, έχουμε σίγουρα μια δυσκολία στον καθορισμό της υπαιτιότητας όταν υπάρχει τρακάρισμα. Ο ΚΟΚ είναι απολύτως μονολιθικός, δηλαδή δίνει υπαιτιότητα με βάση το ποιος βρίσκονταν που και πως κινούνταν, και όχι με βάση το ποιος έκανε λάθος. Αν είσαι από πίσω και κάποιος πέσει πάνω σου με όπισθεν, φταις μόνο και μόνο γιατί βρίσκεσαι στο πίσω όχημα. Αντε να αποδείξεις ότι σε χτύπησε ο άλλος. Ο ΚΟΚ δεν διακρίνει τι κάνουν οι άλλοι, αλλά ποιος βρίσκεται που. Αν ελέγξεις το στοπ, για παράδειγμα, μόνο από την πλευρά που επιτρέπεται η κίνηση, και πέσεις πάνω σε αυτοκίνητο που ερχόταν από την άλλη, παρότι απαγορεύεται, φταις. Γιατί είχες στοπ. Και τρέχα γύρευε.
Η dashcam φαίνεται πως διευκολύνει εκτός από τους οδηγούς και τις ασφαλιστικές. Με ντοκουμέντα μπορούν να απαιτούν συνυπαιτιότητα, ενώ μπορούν πλέον να ζητούν τα «ρέστα» από το δήμο όταν υπάρχει έλλειψη ή κακή σήμανση, κάτι που η αστυνομία αρνείται να εξακριβώσει κατά την καταγραφή ατυχήματος.
Τι λέτε λοιπόν; Μήπως το 2015 είναι η χρονιά που και εσείς θα βάλετε μια κάμερα για μόνιμο μάρτυρα; Ή μήπως αντί για μάρτυρα την βλέπετε για ρουφιάνο; Τι άποψη έχετε; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
moto