Κάψε! Οικονομικά και οικολογικά

Κάψε! Οικονομικά και οικολογικά

1.429 Επισκέψεις στο άρθρο (21/1/2015)

Όταν όλοι «καίγονται» για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης, αυτοί που έχουν στραφεί στα προνόμια της βιομάζας απολαμβάνουν την επιλογή τους. Η βιομάζα αποτελεί απλό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης που δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ.

H βιομάζα που παράγεται κάθε χρόνο στον πλανήτη μας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 172 δις τόνους ξηρού υλικού, ενώ στην Ελλάδα, τα κατΆ έτος διαθέσιμα γεωργικά και δασικά υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 3-4 εκατ. τόνους πετρελαίου, ενώ το δυναμικό των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί, με τα σημερινά δεδομένα, να ξεπεράσει άνετα εκείνο των γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων. 
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ενεργειακά στο 30-40% της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, καλύπτεται μόλις το 3% περίπου των ενεργειακών αναγκών της με τη χρήση της διαθέσιμης βιομάζας.
Από πρόσφατη απογραφή, έχει εκτιμηθεί ότι το σύνολο της άμεσα διαθέσιμης βιομάζας στην Ελλάδα συνίσταται από 7.500.000 περίπου τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών (σιτηρών, αραβόσιτου, βαμβακιού, καπνού, ηλίανθου, κλαδοδεμάτων, κληματίδων, πυρηνόξυλου κ.ά.), καθώς και από 2.700.000 τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας (κλάδοι, φλοιοί κ.ά.). Πέραν του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της βιομάζας δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο, πολλές φορές αποτελεί αιτία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων (πυρκαγιές, δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών, διάδοση ασθενειών κ.ά.). Αναπόφευκτα, λοιπόν, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η αξιοποίηση της βιομάζας και στον τομέα της θέρμανσης της κατοικίας αποτελεί σεβαστή πρόταση.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

AUTOFIT PASXA
4green