Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού και διπλασιασμό των διοδίων!

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού και διπλασιασμό των διοδίων!

Ξεπουλάνε την Εγνατία Οδό;

4.158 Επισκέψεις στο άρθρο (21/9/2016)

Η Εγνατία Οδός, το μοναδικό ολοκληρωμένο οδικό έργο στη χώρα μας, το οποίο μας κόστισε 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα θα πωληθεί από το κράτος για 40 χρόνια έναντι 100.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύματα του σημερινού τύπου κάνουν λόγο για πώληση σε ιδιώτες της Εγνατίας Οδού και ταυτόχρονο διπλασιασμό των σταθμών διοδίων αλλά και του κόστους αυτών.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Η Εγνατία Οδός είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο οδικό έργο στη χώρα μας και η κατασκευή του κόστισε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως θα πωληθεί για 100.000.000 ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και θα παραχωρηθεί έτσι σε ιδιώτες για 40 χρόνια.
 
Αυτή τη στιγμή, ο αυτοκινητόδρομος αποφέρει στο κράτος, μόνο από τα διόδια, 50.000.000 ευρώ το χρόνο. 

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του διαψεύδει τα δημοσιεύματα, λέγοντας πως «η συζήτηση για την πώληση της Εγνατίας Οδού δεν έχει καν ξεκινήσει», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού τόνισε σε δηλώσεις του «όταν μιλάμε για Εγνατία Οδό δεν εννοούμε την εταιρεία, δεν θα πουληθούν οι μετοχές. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να παράγει το έργο που παράγει. Αυτό που θα παραχωρηθεί είναι ο άξονας της Εγνατίας Οδού μαζί με τρεις κάθετους. Όταν λέμε παραχώρηση, λοιπόν, εννοούμε το δικαίωμα, τη συντήρηση κι εκμετάλλευση του δρόμου».

Όσον αφορά τη λειτουργία διοδίων είπε «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά σταθμοί διοδίων πάνω στον άξονα, συν τον σταθμό του Προμαχώνα. Ήδη από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2014 αναμένεται να γίνουν άλλοι 11 εκ των οποίων οι έξι πάνω στον άξονα. Αμεσα μιλάμε για τέσσερις σταθμούς διοδίων, αλλά όταν λέω άμεσα, πριν από την άνοιξη του 2017 δεν νομίζω να το δούμε».

Τέλος σχετικά με τα έσοδα δήλωσε «αν υπολογίσουμε τους νέους σταθμούς διοδίων και μια μικρή αύξηση από τον παραχωρησιούχο, στα 5 λεπτά/χλμ., τα έσοδα θα ξεπερνάνε τα 150 εκατ. τον χρόνο. Τα έξοδα για τη συντήρηση της οδού είναι 40-50 εκατ. ευρώ, άρα η Εγνατία θα μπορεί άμεσα να εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ/χρόνο.».

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
moto