facebook twitter
youtube
Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά
Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Αυτοκίνητα - Μοτοσυκλέτες
Επαγγελματικά - Accessories - Ασφάλειες

Λάστιχα που μετράνε το βάρος

Διαβάστηκε από 2219 αναγνώστες Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/4/2015

Ελαστικά που μετράνε με ακρίβεια το βάρος του αυτοκινήτου και αναλόγως ενημερώνουν τον οδηγό; Και όμως υπάρχουν.

Τι είναι;

Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental εξελίσσει ένα νέο τύπο ελαστικών που θα διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι θα μπορούν να «ζυγίζουν» το βάρος του αυτοκινήτου και να ενημερώνουν τον οδηγό. 

Η υπερφόρτωση ενός οχήματος είναι σύνηθες φαινόμενο που παρατηρούμε, είτε σε επιβατικά αυτοκίνητα που ταξιδεύουν στην περίοδο των διακοπών είτε σε επαγγελματικά οχήματα στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Η υπερφόρτωση ενός αυτοκινήτου, πέρα από την καταπόνηση του συστήματος ανάρτησης, επηρεάζει σημαντικά τη δυναμική του ευστάθεια. 

Στα επιβατικά αυτοκίνητα, με την υπάρχουσα τεχνολογία, ο οδηγός μπορεί να υπολογίσει ή καλύτερα, να «μαντέψει» το φερόμενο φορτίο μόνο οπτικά, από την ελεύθερη διαδρομή της ανάρτησης. Με τη νέα τεχνολογία, ο οδηγός θα μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση φόρτωσης διανύοντας λίγες εκατοντάδες μέτρα.


Πώς λειτουργεί;

Οι αισθητήρες βάρους είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό τμήμα του πέλματος του ελαστικού. Για τον αυτόματο υπολογισμό του βάρους που ασκείται, οι μηχανικοί της Continental εκμεταλλεύονται τις φυσικές ιδιότητες των ελαστικών. 

Συγκεκριμένα, η επιφάνεια επαφής του ελαστικού στην άσφαλτο αυξάνεται, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου βάρους που ασκείται. Σε κάθε περιστροφή του ελαστικού, ο αισθητήρας καταγράφει τα χαρακτηριστικά κύλισής του στην άσφαλτο και το σύστημα, μέσα σε λίγα μέτρα, είναι σε θέση να ενημερώσει τον οδηγό αν είναι απαραίτητη η αλλαγή πίεσης των ελαστικών με το υπάρχον φορτίο. 

Σε κάθε υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε ελαστικού (διάσταση, δείκτες, δομή σκελετού κ.λπ.). Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, η Continental εκτιμά πως, στο μέλλον, το σύστημα ελέγχου βάρους θα μπορεί να συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ελέγχου ευστάθειας και πέδησης, προκειμένου τα τελευταία να γίνουν πιο αποδοτικά.


Έλεγχος μέσω smartphone

Σύμφωνα με την Continental, οι αισθητήρεςβάρους, εκτός από περισσότερη ασφάλεια στην οδήγηση, προσφέρουν και καλύτερη οικονομία καυσίμου. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η μέτρηση είναι τόσο ακριβής, ώστε ο οδηγός δεν χρειάζεται να καταφεύγει στα αμφιβόλου αξιοπιστίας μπαρόμετρα που διαθέτουν τα περισσότερα βενζινάδικα.

Για την ακριβή πίεση των ελαστικών, ο οδηγός μπορεί να ενημερώνεται από το smartphone του, το οποίο, μέσω ειδικής εφαρμογής, θα επικοινωνεί ασύρματα με το σύστημα αισθητήρων. Τέλος, ακόμη μια καινοτομία της Continental -ήδη έτοιμη να βγει στην παραγωγή- είναι το σύστημα ηχητικής ειδοποίησης. Ρυθμίζοντας την πίεση του αέρα των ελαστικών, το σύστημα ελέγχου εκπέμπει ένα ηχητικό «μπιπ», όταν η πίεση φτάσει στο ιδανικό επίπεδο.

»Σχολιάστε την είδηση

Tags: AFTER SALES

περισσότερα νέα & άρθρα »
AFTER SALES - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικρό, μικρό SUV και οικογενειακό SUV πληρώνουν τα ίδια για service

Εγγύηση σκουριάς και χρώματος, πότε τη χάνεις;

25% των ραντεβού για Service Mercedes κλείνονται ηλεκτρονικά! Το ξέρατε;

SEAT service και σε μοντέλα 4+ ετών: Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

Τι ανταλλακτικό να βάλω; Γνήσιο, ΟΕΜ, After market ή «κινέζικο»;

Το Volvo XC40 έχει σχεδόν διπλάσιο κόστος συντήρησης από το DS 7

SEAT Arona: Πώς τα πάει τo μικρό SUV σε τιμές & ευκολίες after sales;

Γιατί η Mercedes θεωρείται η πιο αξιόπιστη premium μάρκα;

Βροχές & κρύο ταλαιπωρούν ή δοκιμάζουν λάστιχα, φρένα, μπαταρία

Απόδοση διαρκείας το όφελος. Γνήσια ελαστικά & φρένα Μercedes

περισσότερα »


ΧΡΗΣΙΜΑ

& Εταιρικές Πωλήσεις
Εταιρείες - Εμπορίες
Καινούργιο αυτοκίνητο
Υγραέριο & Φυσικό Αέριο
& Auto Αξεσουάρ
Μεταχειρισμένου
Πρόγραμμα - Δίκτυο
Πού; - Πώς;
Καινούρια
Μεταχειρισμένα
© 2024 autotriti.gr