Είναι το διοξείδιο του άνθρακα ρύπανση; Αν όχι, γιατί είναι αυτό η βάση με την οποία μετράμε τα αυτοκίνητα και τα φορολογούμε;

Είναι το διοξείδιο του άνθρακα ρύπανση; Αν όχι, γιατί είναι αυτό η βάση με την οποία μετράμε τα αυτοκίνητα και τα φορολογούμε;

Όταν μιλάμε για ρύπανση από τα αυτοκίνητα, τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;

3.263 Επισκέψεις στο άρθρο (21/1/2015)

Είναι το διοξείδιο του άνθρακα ρύπανση; Αν όχι, γιατί είναι αυτό η βάση με την οποία μετράμε τα αυτοκίνητα και τα φορολογούμε; Κι αν δεν είναι ρύπανση το διοξείδιο τότε τι είναι; Μήπως έχουμε μπερδέψει τι είναι τι; Για να δούμε.

Το διοξείδιο του άνθρακα έκανε την παρουσία του ως αέριο υπό έλεγχο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Και φυσικά όταν έναν ρύπο θέλουμε να τον περιορίσουμε θα αποτελεί κάποιον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αλλιώς γιατί τον κατατρέχουμε.
Αυτή ήταν η εντύπωση σε πολύ κόσμο. Πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι κακό. Είναι εξάλλου αυτό που εκπνέουμε άρα το αποβάλουμε από το σώμα μας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι καλό. Όμως το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπανση. Δεν είναι δηλητήριο, δεν σκοτώνει. 
Το διοξείδιο του άνθρακα θέλουμε να το περιορίσουμε για τον αντίκτυπο που έχει στην αλλαγή του κλίματος στην Γη. Είναι αέριο που αυξάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου που με τη σειρά του αυξάνει την θερμοκρασία του πλανήτη με ότι αρνητικό αυτό σημαίνει για το μέλλον μας. Όμως ρύπανση δεν είναι.
Ρύπανση αποτελούν τα αέρια που περιορίζονται από τις νόρμες Euro. Αυτά τα Euro5 και Euro6 που συζητάμε συχνά πυκνά κυρίως όταν αλλάζουμε από τον έναν κανονισμό στον άλλον, και κυρίως αφορούν αυτοκίνητα ντίζελ.Και το ντίζελ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην παρεξήγηση με το διοξείδιο. Βλέπεις το διοξείδιο του άνθρακα είναι το «καθαρό» προϊόν καύσης υδρογονανθράκων όπως το πετρέλαιο ή η βενζίνη. Το άλλο προϊόν είναι το νερό (που στάζει από την εξάτμιση). Η «βρώμικη» καύση παράγει μονοξείδιο του άνθρακα και αυτό είναι δηλητήριο. 
Τα προϊόντα καύσης όμως περιλαμβάνουν και άλλες ουσίες που είναι τοξικές. Όμως τα οξείδια του αζώτου με σύμβολο NOx και τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ενώ επικίνδυνα είναι και τα στερεά σωματίδια αιθάλης. Όλα αυτά βαραίνουν κυρίως τους ντιζελοκινητήρες και είναι αυτά που βλάπτουν την υγεία μας άμεσα. 
Μήπως λοιπόν προσέχουμε το λάθος χημικό; Μήπως θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και στις τοξικές ουσίες που μας δηλητηριάζουν καθημερινά; Τι λέτε λοιπόν; Βλέπετε ποιο είναι τώρα το πρόβλημα με τα παλιά αυτοκίνητα; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

ELASTIKA 2024
NISSAN