To υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράταση του μέτρου της απόσυρσης και για το 2015.

To υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράταση του μέτρου της απόσυρσης και για το 2015.

Παράταση της απόσυρσης και το 2015;

3.647 Επισκέψεις στο άρθρο (7/11/2014)

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να εξετάζει την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων και για το 2015.

Θετικός είναι ο απολογισμός της απόσυρσης για τα κρατικά ταμεία, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία. Περίπου 7 στα 10 καινούργια αυτοκίνητα πωλούνται με απόσυρση και σε συνδυασμό με την άνοδο των πωλήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, τα έσοδα που προκύπτουν για το κράτος φαίνεται ότι υπερκαλύπτουν τις εκπτώσεις που δίνονται στα τέλη ταξινόμησης. 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το δεδομένο να διατηρηθεί το μέτρο της απόσυρσης και για το 2015. Όπως αφήνεται να εννοηθεί από πηγές του υπουργείου, αναμένουμε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας τις επόμενες ημέρες (ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας). 
Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, το κίνητρο της απόσυρσης θα ισχύσει για το επόμενο έτος (μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015), για οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2001.Πώς θα το αποσύρετεΟ κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να απαλλαγεί από το παλαιό του όχημα και να αποκτήσει ένα καινούργιο, θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:1. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), μέλος του δικτύου του εγκεκριμένου συστήματος ΟΤΚΖ, και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής. Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός του.2. Το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο και χορηγείται από το σύστημα ή μέσω του σημείου συλλογής στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, μέσα σε 8 ημέρες.3. Στη συνέχεια, αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.4. Η παραπάνω υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, αφού δηλωθεί υπευθύνως από τον ιδιοκτήτη ή τον εκπρόσωπο αυτού ότι η συγκεκριμένη διαγραφή του οχήματος πραγματοποιείται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.5. Η μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής εκδίδεται εις διπλούν, υπογεγραμμένη από την υπηρεσία εντός 5 ημερών από τη λήψη αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ, και σημειώνεται επί αυτής ότι η οριστική διαγραφή έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κίνητρο για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας. Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης και παραδίδεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές τουλάχιστον μία ημέρα μετά την έκδοσή του. Το άλλο αντίτυπο της πράξης κρατείται από τον ιδιοκτήτη.Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσυρσης, απαιτείται μία ακόμη βεβαίωση, αυτή ότι, έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία δίδεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της εκάστοτε Δ.Ο.Υ.
Τα οφέλη ανάλογα με τα κυβικάΗ έκπτωση που λαμβάνει κάποιος μετά από απόσυρση του παλαιού του οχήματος, εξαρτάται από τον κυβισμό του καινούργιου μοντέλου που θα αγοράσει (και τη φορολογητέα του αξία). Με βάση τα όσα ισχύουν, το υψηλότερο όφελος για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου που μπορεί να αποκομίσει αυτός που θα αποσύρει ένα παλαιό αυτοκίνητο, είναι το παρακάτω:- Για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου έως 900 κ.εκ. και φορολογητέα αξία έως 6.000 ευρώ: 300 ευρώ- Για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου από 901 έως 1.400 κ.εκ. και φορολογητέα αξία έως 8.000 ευρώ : 960 ευρώ- Για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου από 1.401 έως 1.600 κ.εκ. και φορολογητέα αξία έως 11.000 ευρώ: 1.430 ευρώ- Για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου από 1.601 έως 2.000 κ.εκ. και φορολογητέα αξία έως 14.000 ευρώ: 2.800 ευρώ

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

ELASTIKA 2024
NISSAN