Διαβάστε στο περιοδικό τις διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ των μετρήσεών μας και των εργοστασιακών, και πείτε μας τη γνώμη σας.

Διαβάστε στο περιοδικό τις διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ των μετρήσεών μας και των εργοστασιακών, και πείτε μας τη γνώμη σας.

Πόσο λένε, πόσο καίνε;

78.273 Επισκέψεις στο άρθρο (13/10/2015)

Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα του περιοδικού auto Τρίτη για τις πραγματικές καταναλώσεις σε 32 best-sellers, ανοίγουμε πάλι τη σχετική συζήτηση.

Επιλέγεις ένα μοντέλο με μέση «εργοστασιακή» κατανάλωση 3,5 λτ./100 χλμ. και η ρημάδα στην πράξη δεν πέφτει κάτω από τα 5,0-5,5 λτ./100 χλμ. ειδικά σε συνθήκες κίνησης στον αστικό ιστό. Από την άλλη, εκτός πόλης και στο ταξίδι τα πράγματα είναι καλύτερα και σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση είναι χαμηλότερη από τα νούμερα που ανακοινώνει ο κατασκευαστής.Ποια όμως είναι τα νούμερα που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές και πώς μετρούν την «εργοστασιακή» κατανάλωση;Η μέτρηση της εργοστασιακής κατανάλωσης ορίζεται από μια τυποποιημένη διαδικασία (NEDC – New European Driving Cycle), που ισχύει από το 1970 για τη μέτρηση εντός πόλης και από το 1990 για την μέτρηση στο ταξίδι. Η τελευταία επικαιροποίησή της έγινε το 1997. Για την Ευρώπη καταμετρούνται δύο οδηγικοί κύκλοι: ο κύκλος πόλης και ο υπεραστικός κύκλος (ταξίδι)..Πρέπει να σημειωθεί πως οι μετρήσεις γίνονται με ιδιαίτερα περίπλοκες διαδικασίες, πάνω σε ράουλα και σε ιδανικές συνθήκες. Επίσης, για να βελτιωθεί η αεροδυναμική, δίνεται η δυνατότητα να μπουν χαρτοταινίες στις ενώσεις ή τη μάσκα, να αυξηθεί η πίεση των ελαστικών, να χρησιμοποιηθούν λιπαντικά χαμηλής τριβής κ.λπ.Με άλλα λόγια; Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι σε σχέση με την πραγματικότητα της καθημερινής οδήγησης; Αρα, το ερώτημα παραμένει, πόσο είναι η κατανάλωση στην πράξη; Πόσο κοντά ή πόσο μακρυά σε αυτά που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές;Δείτε, αν θέλετε, και την μεγάλη έρευνα του περιοδικού, στο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δίνει απαντήσεις:- Ποιες είναι οι πραγματικές καταναλώσεις 32 best-sellers μοντέλων;- Ποιος κέρδισε το βραβείο ειλικρίνειας και- Ποιος πουλάει το μεγαλύτερο παραμύθι;Ποια είναι όμως η δική σας εμπειρία; Πόσο οικονομικό είναι το δικό σας αυτοκίνητο; Και, εάν διαβάσατε την έρευνα του περιοδικού, τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση; Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε πάνω στο θέμα κατανάλωση;
peugeot
skoda