Γιατί τα πολύ φθηνά αυτοκίνητα δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα;

Γιατί τα πολύ φθηνά αυτοκίνητα δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα;

Τελικά θα αγοράζατε ένα σούπερ φθηνό καινούργιο αυτοκίνητο;

11.928 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2014)

Όταν το χαμηλό κόστος συμβαδίζει με την ασφάλεια και την ποιότητα, υπάρχει μεγάλη αγορά για ένα αυτοκίνητο. Όταν όμως πάμε στην κατηγορία του σούπερ φθηνού, ενός αυτοκινήτου με τέσσερις ή 5.000 ευρώ, μήπως ο κόσμος κάνει πίσω; Εσείς θα το αγοράζατε;

Πόσο καιρό περιμένουμε τη λύτρωση με υποσχέσεις για αυτοκίνητα από 4.000 ευρώ. Εντάξει, θα είναι μικρά και λιτά, αλλά πολύ φθηνά. Ποτέ δεν αγόραζες αυτοκίνητο με τόσα λίγα λεφτά. Το ερώτημα είναι αν δεν το αγόραζες γιατί δεν υπήρχε, ή γιατί δεν ήθελες.
Αν κρίνουμε από την κατάσταση της αγοράς σήμερα, μάλλον φαίνεται να ισχύει το δεύτερο. Ακούγεται ίσως περίεργο, ειδικά όταν όλοι ευλογούμε τα γένια μας και παρακαλούμε για αυτοκίνητα τόσο φθηνά.
Γιατί όμως δεν υπάρχουν; Δεν μπορούν άραγε οι κατασκευαστές να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο που να πωλείται 4.000 ευρώ; Τι τους λείπει; Τα υλικά, οι κινητήρες, οι γραμμές παραγωγής; Δεν μπορεί να είναι αδύνατο. Αρα γιατί δεν υπάρχει.
Το ερώτημα είναι πως θα ήταν ένα αυτοκίνητο με 4.000 ευρώ. Φθηνό, εντάξει. Τι άλλο; Θα ήταν όμορφο; Δύσκολο αν η δαπάνη σε σχεδίαση και πολυπλοκότητα παραγωγής θα ήταν η ελάχιστη. Θα ήταν οικονομικό στη χρήση; Όχι αν χρησιμοποιούσε κινητήρες παρωχημένης τεχνολογίας ώστε να είναι φτηνοί. Θα ήταν ασφαλές; Ακόμη και αυτό μπορεί να γίνει δύσκολο με τόσο περιορισμένο προϋπολογισμό κατασκευής. Και από ποιότητα; Αλήθεια, τι θα περιμένατε με τόσα λεφτά; 
Είδαμε εξάλλου προσπάθειες από Κίνα και Ινδία για φθηνά αυτοκίνητα, ενώ κάποιες έφτασαν και εδώ. Γιατί δεν έγιναν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες με το καλημέρα; Αν ήταν μόνο η τιμή το κριτήριο θα έπρεπε. 
Οι κατασκευαστές όμως ξέρουν, πως ένα τέτοιο αυτοκίνητο, που το μόνο του θετικό είναι η τιμή αγοράς του, δεν θα είχε κοινό. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει κάτι άσχημο, αργό, δαπανηρό και κακοφτιαγμένο επειδή είναι φθηνό. Θα προτιμήσει ή κάτι ακριβότερο, ή κάτι μεταχειρισμένο. Γιατί ακόμη και ένα αυτοκίνητο δεκαετίας σε αυτά τα λεφτά θα είναι σίγουρα καλύτερο. Έτσι μπαίνει το κάτω άκρο στις τιμές.
Εσείς επιμένετε; Περιμένετε την λύτρωση της μαγικής λύσης των 4.000 ευρώ. Αν υπήρχε θα το αγοράζατε; Και τελικά εκτός από την χαμηλή τιμή τι άλλο υπάρχει στο οποίο δε θα κάνατε κανένα παζάρι; Τι λέτε; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

peugeot
NISSAN