Εσάς τι σας αποσπά περισσότερο την προσοχή όταν οδηγείτε; Δείτε τις πέντε βασικότερες αιτίες απόσπασης προσοχής του οδηγού.

Εσάς τι σας αποσπά περισσότερο την προσοχή όταν οδηγείτε; Δείτε τις πέντε βασικότερες αιτίες απόσπασης προσοχής του οδηγού.

Απόσπαση προσοχής

(29/8/2016)

Δείτε τις 5 βασικότερες αιτίες για τις οποίες μας αποσπάται η προσοχή κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Νομίζετε πως με όλη την εργονομία των νέων αυτοκινήτων, με όλα τα συστήματα ελέγχου, με όλες τις ειδοποιήσεις και την δική σας συμμετοχή, η προσοχή σας πίσω από το τιμόνι είναι 100% στο δρόμο;
 Μάλλον όχι. Στην ετήσια έκθεση της RAC, της βρετανικής ΕΛΠΑ δηλαδή, οι οδηγοί ομολογούν τι τους αποσπά την προσοχή περισσότερο όταν οδηγούν.
5. Τα email. Κι όμως, δεν μας φτάνουν τα μηνύματα, τώρα έχουμε και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να διαβάζουν πολλοί όταν οδηγούν. Πολλοί οδηγοί είπαν πως η πίεση της εργασίας τους είναι τέτοια που δεν τολμούν να αγνοήσουν τα email τους ούτε καν όταν οδηγούν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα τολμούν να απαντήσουν κιόλας. Ευτυχώς τα σημερινά τηλέφωνα έχουν συστήματα υπαγόρευσης, όμως μιλάμε για πολύ κείμενο.
4. Η χρήση του internet. Ναι, το φανάρι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να χαζέψεις λίγο το internet, να δεις το Facebook ή τα άλλα κοινωνικά δίκτυα στα οποία συμμετέχεις. Πολλοί οδηγοί ομολόγησαν πως η συνήθεια αυτή ξεπερνάει το φανάρι, αφού το άτιμο πρασινίζει πάνω που βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον να δουν, ή ακόμη χειρότερα, να σχολιάσουν.
3. Τα SMS. Και όχι μόνο. Κάθε σύντομο μήνυμα που έρχεται πλέον στο κινητό, είτε είναι SMS, είτε Whatsapp ή Facebook messenger, τα σύντομα μηνύματα δεν τα «ντρέπεται» κανείς. Η ομολογία των οδηγών δείχνει πως δύο στους τρεις θα ανταλλάξουν τέτοια μηνύματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
2. Τηλεφώνημα από τη συσκευή. Κι όμως, το τηλέφωνο στο αφτί ή στο χέρι παραμένει η μεγαλύτερη απόσπαση προσοχής με το 70% των οδηγών να παραδέχεται πως το κάνει περισσότερο συχνά απΆόσο θα έπρεπε. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται κάθε είδους χειρισμός της συσκευής που διαρκεί πάνω από 20 δευτερόλεπτα, όπως η χρήση του πλοηγού.
1. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται και το μόνο νόμιμο από όλα αυτά. Τηλεφώνημα με χρήση ανοιχτής ακρόασης. Μπορεί να είναι νόμιμο όμως αποσπά την προσοχή περισσότερο από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Σε σχέση με τη συνομιλία με τον συνοδηγό, η κλήση με hands free απομακρύνει τον οδηγό από το άμεσο περιβάλλον του.
Η έρευνα της RAC κλείνει επισημαίνοντας τους κινδύνους, και κυρίους αυτούς από τη χρήση hands free. Απλά την επόμενη φορά που θα το «κλείσετε» προσπαθήστε να θυμηθείτε πως κάνατε τη διαδρομή όσο μιλούσατε. Δεν μπορείτε. Γιατί απλά η προσοχής σας είναι 100% αλλού και η οδήγηση γίνεται μηχανικά. Δυστυχώς, συχνά, χωρίς απόλυτη επιτυχία.
Τι λέτε; Είναι οι δικές σας συνήθειες σε αυτή τη λίστα; Που βρίσκεστε σε αυτό το Τοπ 5; Και τελικά τι κάνετε για να αποφεύγετε την απόσπαση της προσοχής σας; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
test center