Το diesel πέθανε. Υγραέριο ή φυσικό αέριο;

Το diesel πέθανε. Υγραέριο ή φυσικό αέριο;

19.453 Επισκέψεις στο άρθρο (7/12/2016)

Το αέριο είναι σήμερα η καλύτερη λύση για μειωμένη κατανάλωση και κόστος καυσίμου. Με τα εισαγόμενα ντίζελ μεταχειρισμένα να είναι αποκλεισμένα από τα αστικά κέντρα λόγω των αναμενόμενων νέων κανονισμών των ρύπων, ένα βενζινοκίνητο σε αέριο είναι μονόδρομος. Όμως τι αέριο; Φυσικό ή Υγραέριο;

Και οι δύο τεχνολογίες έχουν το θετικό ότι είναι πλέον εξελιγμένες ώστε να λειτουργούν άψογα με όλους τους βενζινοκινητήρες. Ατμοσφαιρικά και τούρμπο μπορούν πλέον να έχουν σύστημα αεριοκίνησης μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέχρι και 50% τα έξοδα καυσίμου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Σε σχέση με το ντίζελ, η αεριοκίνηση προσφέρει όλα τα οφέλη του βενζινοκινητήρα, χαμηλό θόρυβο και κραδασμούς, υψηλή ισχύ με μεγάλο εύρος λειτουργίας, χωρίς τα αρνητικά του πετρελαίου. Χωρίς δηλαδή το φόβο μη σου χαλάσει η αντλία από νοθευμένο ντίζελ, και μη βουλώσει το φίλτρο σωματιδίων, ζημιές με κόστος αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Εντάξει, υπάρχει το κόστος της εγκατάστασης, που όμως αποσβένεται σχετικά σύντομα. Όμως ποιο αέριο από τα δύο; Εδώ δεν υπάρχει απλή απάντηση. Από τη μία το υγραέριο έχει την πιο ώριμη τεχνολογία, έχει την καλύτερη κάλυψη δικτύου για εφοδιασμό στα περισσότερα πρατήρια, ενώ έχει και την καλύτερη μορφή μεταφοράς αφού είναι υγροποιημένο και έτσι χωράει πολύ σε σχετικά μικρό δοχείο.
Το φυσικό αέριο από την άλλη είναι πιο καθαρό για το περιβάλλον, είναι πιο ακίνδυνο γιατί είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και δεν μαζεύεται σε περίπτωση διαρροής, αλλά φεύγει. Όμως έχει μικρότερο δίκτυο ανεφοδιασμού ενώ λόγω του ότι είναι απλά συμπιεσμένο αλλά όχι υγρό, δίνει μικρότερη αυτονομία ανάμεσα στα γεμίσματα. Έχει μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης, όμως και αντίστοιχα αρκετά μικρότερο κόστος κατανάλωσης.

Με δεδομένη την ασφάλεια και των δύο καυσίμων, η απάντηση στο ποιο από τα δύο έχει να κάνει και με γεωγραφικά κριτήρια. Για όσους έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρατήρια φυσικού αερίου, η λύση αυτή μπορεί να είναι οικονομικότερη, ενώ για όλους τους άλλους το υγραέριο μάλλον ακούγεται καλύτερο.

Εσείς όμως τι λέτε; Φυσικό αέριο ή υγραέριο; Τι προτιμάτε και γιατί; Και τελικά τι έχετε κάνει ή τι σκοπεύετε να κάνετε για να μειώσετε το κόστος καυσίμων στις μετακινήσεις σας; Τι λέτε; 
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

NEO TRAFIC
moto