Οικονομική οδήγηση

Οικονομική οδήγηση

(18/3/2011)

Η οικονομική οδήγηση δεν είναι απλά ανάγκη, αλλά κυρίως αρετή η οποία διακρίνει τους έμπειρους οδηγούς. Εκτός από το καλό που κάνουμε στο πορτοφόλι μας, προκύπτουν σημαντικά οφέλη και για το περιβάλλον. Με την τιμή των καυσίμων στη χώρα μας να «ίπταται» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει κάποιους σημαντικούς καθημερινούς κανόνες.

Ακολουθώντας ορισμένες απλές αρχές στην οδήγησή μας, πετυχαίνουμε οικονομία καυσίμου μέχρι και 15%! Και το κυριότερο, χωρίς να αυξηθεί η διάρκεια της διαδρομής μας! Οι βασικές, απλές υποδείξεις για την οικονομική και οικολογική οδήγηση, είναι: Οι λανθασμένες πιέσεις των ελαστικών, αυξάνουν μέχρι και 6% την κατανάλωση. Συνιστάται έλεγχος των πιέσεων των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με κρύα ελαστικά. Επιβάλλονται χαμηλότερες ταχύτητες στο ταξίδι, διότι η αντίσταση που «προβάλλει» το αυτοκίνητο στον αέρα, είναι σημαντικός παράγοντας αύξησης της κατανάλωσης. Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το ίδιο αυτοκίνητο στις ίδιες συνθήκες, με ταχύτητες 80 και 100 χλμ αντίστοιχα, πετυχαίνει οικονομία καυσίμου κατά 13,5% όταν κινείται με τη χαμηλότερη ταχύτητα. Ταξιδεύοντας με 80 αντί 100 χλμ/ώρα, μειώνουμε την κατανάλωση κατά 13,5%.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »



Η σωστή σχέση στο κιβώτιο, αποδεικνύεται εξίσου ένας σημαντικός παράγοντας κατανάλωσης, καθώς το ίδιο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένη διαδρομή, κατανάλωσε 40% λιγότερα καύσιμα με 5η σχέση στο κιβώτιο, αντί της 4ης ! Σημαντικό είναι, δηλαδή, τόσο στην κίνηση σε λεωφόρους όσο στα ταξίδια, να «πιάνουμε» όσο το δυνατό πιο γρήγορα την ταχύτητα που μπορούμε να κινηθούμε (ταχύτητα ταξιδιού) με την μεγαλύτερη σχέση του κιβωτίου, ώστε για να έχουμε ανάλογη οικονομία.

Δεν πρέπει να πατάμε τέρμα το γκάζι μέχρι το… πάτωμα. Για την οικονομία και τη μακροζωία του κινητήρα να μην πατάμε ποτέ το πεντάλ γκαζιού περισσότερο από τα ¾ της διαδρομής του. «Διαβάζοντας» την κυκλοφορία, πετυχαίνουμε σημαντική οικονομία καυσίμου.
Mercedes
test center