Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Με 6 Β-SUV & τώρα τη Junior, τι άλλο θες για να πάρεις SUV Stellantis;
Εν έτει 2024, γίνεται μικρό με 65 άλογα και 18 χιλιάρικα;
Γέμισε αφρικανική σκόνη: Το πλένεις έξω & πληρώνεις, στο χέρι ή άπλυτο;
Γιατί οι μάντρες θα πλακώνονται για βενζίνης/diesel τα επόμενα χρόνια;
Επιδότηση ηλεκτρικών: Μήπως να γίνει επιδότηση για καινούριο γενικά;
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Λτ./100χλμ. ή 0-100
Διαβάστηκε από 5843 αναγνώστες

Κάποτε πουλούσαμε μαγκιά λέγοντας ότι πήγαμε στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και κάψαμε 2 ντεπόζιτα. Σήμερα πουλάμε μαγκιά αν πούμε οτι κάψαμε μόλις 20 ευρώ... Στο νεό Toyota Auris μπορείς να βλέπεις πόσο οικονομικά οδηγείς κάθε λεπτό. Κάποτε πουλούσαμε μαγκιά λέγοντας ότι πήγαμε στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και κάψαμε 2 ντεπόζιτα. Σήμερα πουλάμε μαγκιά αν πούμε οτι κάψαμε μόλις 20 ευρώ... Στον πίνακα οργάνων των περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων απεικονίζονται στοιχεία μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, καθώς και ένδειξη για αλλαγή σχέσης. Κάποτε πουλούσαμε μαγκιά λέγοντας ότι πήγαμε στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και κάψαμε 2 ντεπόζιτα. Σήμερα πουλάμε μαγκιά αν πούμε οτι κάψαμε μόλις 20 ευρώ... Οι καιροί αλλάζουν και σίγουρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη χώρα μας, έχουν γίνει πιο δύσκολοι από ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουμε πολλές από τις συνήθειές μας. Mεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο τρόπος της οδήγησής μας. 

Πριν λίγα χρόνια, συζητούσαμε με τις παρέες μας για το πόσο γρήγοροι οδηγοί είμαστε, λέγοντας πως « 3 ώρες έκανα για Θεσσαλονίκη. 2 φορές φουλάρισα». Πλέον αυτές οι συζητήσεις μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν και τη θέση τους έχουν πάρει παρόμοιες με θέμα την κατανάλωση. 

Λογικό θα πει κάποιος. Κάποτε η βενζίνη κόστιζε περίπου 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στο 1,60. Μεγάλη αύξηση, αν συνυπολογίσουμε και το αυξημένο κόστος διέλευσης από τα διόδια.

Άρα στις προτεραιότητες μπήκε η κατανάλωση και οι «τελικές» ή το 0-100 χλμ./ώρα, βρίσκονται πέρα από κάθε σκέψη. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας, πλέον, υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση του εκάστοτε αυτοκινήτου. 

Έτσι οι περισσότεροι οδηγοί προσάρμοσαν τον τρόπο οδήγησής τους στα νέα δεδομένα της εποχής. Λίγοι είναι αυτοί πλέον που πάνε με… όσα στην αριστερή λωρίδα, βυθίζοντας το γκάζι στο πάτωμα αδιαφορώντας για την κατανάλωση. Οι περισσότεροι επιλέγουν ταχύτητες που δεν ξεφεύγουν από τα ανώτατα όρια των αυτοκινητοδρόμων και τους εξασφαλίζουν μειωμένη μέση κατανάλωση καυσίμου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι κατασκευαστές προκειμένου να πληρούν τα νέα στάνταρ σε ρύπους και κατανάλωση. Οι εταιρείες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες να κάνουν τα αυτοκίνητά τους πιο οικονομικά, αφού τα εξοπλίζουν με συστήματα που βελτιστοποιούν την κατανάλωση, όπως το Start/Stop. Επίσης υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που ενημερώνουν τον οδηγό, δίνοντάς του πληροφορίες όπως στιγμιαία και μέση κατανάλωση και ένδειξη αλλαγής σχέσης, με στόχο τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. 

Μήπως τελικά αντιστράφηκαν οι ρόλοι; Μήπως τα νούμερα επιδόσεων του παρελθόντος έδωσαν τη θέση τους στα νούμερα καταναλώσεων και CO2; 
 
Εσείς τι λέτε; Τι προτιμάτε; Θυσιάζετε, πλέον, τις επιδόσεις για χάρη της κατανάλωσης; 
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...
nikos... (8/9/2016, 17:00) Φυσικα και εννοειται, πως πλεον στις δυσκολες οικονομικες εποχες που ζουμε, θα ελαφρυνουμε το ποδι απο το γκαζι προς οφελος της οικονομιας καυσιμου. Δεν θα παθουμε και τιποτα αν παμε λιγο αργοτρα στον προορισμο μας. Ισα-ισα που θα απολαυσουμε και περισοτερο τη διαδρομη, αλλα και θα εξοικονομησουμε και πολλα ευρω για την τσεπη μας. Πανε οι εποχες που ολοι ετρεχαν στον αυτοκινητοδρομο με 140 και βαλε χιλιομετρα κινουμενοι μονιμως στην αριστερη λωριδα. Στην περιοδο των ισχνων αγελαδων που ζουμε, οι περισσοτεροι προσεχουν πολυ περισσοτερο για να κυκλοφορουν και πιο πολυ, γιατι το αυτοκινητο τεινει να γινει και αυτο ειδος πολυτελειας.
stath... (6/9/2016, 11:45) Εγώ προτιμώ το 0-100 και όχι τα λίτρα/100. Κάνω γενικά λίγα χιλιόμετρα το χρόνο, ως συνταξιούχος και επομένως αυτά θέλω να τα απολαύσω όσο προλαβαίνω, διότι στην ηλικία που είμαι, ο χρόνος που μου απομένει, όλο και λιγοστεύει.
xx... (5/9/2016, 18:44) Όποιος επιλέγει το Λτ./100χλμ. απλά σημαίνει ότι δεν έχει τα λεφτά για να επιλέξει το 0-100 χλμ. Απλό ε;