Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Γιατί οι μάντρες θα πλακώνονται για βενζίνης/diesel τα επόμενα χρόνια;
Επιδότηση ηλεκτρικών: Μήπως να γίνει επιδότηση για καινούριο γενικά;
Με 2 ευρώ το λίτρο & κίνηση παντού τι θα το κάνεις το «φτιαγμένο» σου;
Τι άλλαξε και η Lancia λανσάρισε την Ypsilon και με μοτέρ βενζίνης;
Γιατί βούτηξαν 25% οι πωλήσεις των ηλεκτρικών το 2024;
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Λάθος μουσική
Διαβάστηκε από 1843 αναγνώστες

Μπορεί να ακούγεται βαρύ ή σκληρό, αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου, είναι πως η λάθος μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο. Τελικά μπορεί να αποδειχτεί άκρως επικίνδυνη η μουσική στο αυτοκίνητο. Δείτε γιατί. Μπορεί να ακούγεται βαρύ ή σκληρό, αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου, είναι πως η λάθος μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο. «Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέρος στον κόσμο στο οποίο μπορεί να σκοτωθείς επειδή ακούς τη λάθος μουσική». Με αυτή τη δήλωση ο καθηγητής μουσικολογίας και ερευνητής, Warren Brodsky, καταδεικνύει τη σημαντικότητα των ευρημάτων της έρευνάς του την οποία διεξήγαγε στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ.

Τι σημαίνει όμως λάθος μουσική; Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, δεν υπάρχει σωστό είδος μουσικής που θα έπρεπε να ακούμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής μας. Δεν έχει σημασία αν είναι Eminem ή Bach, μέταλ ή ποπ, λέει ο ίδιος αφοπλιστικά. Αυτό που έχει σημασία και επηρεάζει δραματικά τις αισθήσεις μας και την προσοχή μας στο δρόμο, είναι αν μας αρέσει η μουσική που ακούμε και αν μας ξυπνά αναμνήσεις. Και αυτό συμβαίνει ακόμη πιο έντονα στις νεαρές ηλικίες και τους νέους οδηγούς.

Μάλιστα ίδιος διαπίστωσε ότι σε πιο μικρές ηλικίες τα ποσοστά λάθους κατά την οδήγηση αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην έρευνα που πραγματοποίησε, επίλεξε 85 νεαρούς οδηγούς τους οποίους έβαλε να οδηγήσουν 40 λεπτά, ακούγοντας μουσική που είχε επιλέξει αυτός για αυτούς και 40 λεπτά ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νεαροί και οι νέοι οδηγοί έκανα κατά 20% λιγότερα λάθη όταν άκουγαν τυχαία μουσική.

Πλέον, o Warren Brodsky εργάζεται επάνω σε μία εφαρμογή η οποία θα αναπαράγει μουσική αναλόγως της διάθεσης του οδηγού και θα φροντίζει, ώστε να τον έχει πάντοτε σε κατάσταση επαγρύπνησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά εκτός από τη μουσική, υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης τα οποία μας βάζουν σε κίνδυνο. Φαγητό, κάπνισμα, βάψιμο (οι γυναίκες), κινητό (μηνύματα ή ομιλία) είναι συνήθειες που πρέπει να κοπούν όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι.

Εσείς τι λέτε; Επηρεάζεστε από τη μουσική στο αυτοκίνητο την ώρα της οδήγησης; Έχετε αφαιρεθεί ποτέ εξαιτίας της μουσικής; Ποιες άλλες κακές συνήθειες έχετε πίσω από το τιμόνι;
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...
chko4... (1/10/2016, 20:57) Συμφωνώ με τον Στάθη.... Δύσκολα κρατιέμαι σε νορμάλ ρυθμούς οδήγησης,οταν ακούω χέβυ μέταλ..... Εν αντιθέσει,με χαλαρή μουσική,βράδυνή οδήγηση για τουλάχιστον κανα δύο ώρες ίσως φέρει υπνηλία..... Γι αυτό πρέπει να διαμορφώνουμε τις καλύτερες συνθήκες οδήγησης,πρώτα εντός καμπίνας......
stath... (1/10/2016, 09:52) Η μελέτη αναφέρεται στην περίπτωση που η μουσική αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο και είναι σωστό. Δεν εξετάζει όμως και μια άλλη περίπτωση, όπου μια μουσική μπορεί να δράσει με διαφορετικό τρόπο, όπως να διεγείρει τον οδηγό, να τον ενθουσιάσει και να τον παρασύρει να τρέχει περισσότερο, από το κανονικό, κάτι που και αυτό είναι επικίνδυνο.