Στο φαράγγι του Κάκκαβου.

Βόλτα ψηλά στο Αι Γιάννη

Καστανομεζέματα στα ορεινά χωριά

Περίπατος μέσα στα πανέμορφα δάση

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτουγιορτάζεται κάθε χρόνο με όλη τη μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει

Insider Tips & Χρήσιμα

177381 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι να δείτε
Το Στενοπάζαρο της Ναυπάκτου: Κατά την επίσκεψή σας στην πανέμορφη καστροπολιτεία, επιβάλλεται να κάνετε μια βόλτα στο Στενοπάζαρο, το γραφικό αυτό πλακόστρωτο σοκάκι με τα διώροφα παραδοσιακά κτίρια που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Εδώ που άλλοτε βρισκόταν η κεντρική αγορά της πόλης σήμερα υπάρχουν καλαίσθητα cafes και εμπορικά καταστήματα, που δίνουν ζωντάνια στην περιοχή. Κάντε μια στάση στην εντυπωσιακή πέτρινη βρύση που βρίσκεται στη βάση του μεγάλου πλατάνου, κάτω από τον Άγιο Δημήτριο.
Βόλτα ψηλά στο Αι Γιάννη: Από την Ελατού θα πάρετε το δρόμο για Ανω Χώρα στο ελατοσκέπαστο αυχένα «Σκοτωμένος» θα στρίψετε αριστερά το βατό χωματόδρομο (6 χλμ.) που θα σας φέρει στο ύψωμα του Αη Λια. Στο σημείο αυτό θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε ως τη δασική τοποθεσία όπου υπάρχει το ξωκλήσι του Αη Γιάννη. Από εδώ κατηφορίζετε προς Ανω Χώρα.
Ζήστε τη μοναδική «Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου»: Στην Ανω Χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου, διοργανώνεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Όλο τον Οκτώβριο, οι κάτοικοι της Ανω Χώρας ανηφορίζουν προς τους διάσπαρτους καστανόλογκους και με μεράκι μαζεύουν την σοδειά που τόσο απλόχερα χαρίζει η μητέρα φύση. Το κάστανο στήριζε την οικονομία του χωριού από τα χρόνια του Βυζαντίου. Έτσι, οι καστανιές καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο χωριό, ενώ οι άγριες κοσμούν τις γύρω βουνοπλαγιές ανάμεσα στα έλατα. Μάθετε περισσότερα στο: www. crystalmountain.gr
Τις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Αυτό το μεγάλης ιστορικής σημασίας γεγονός (7 Οκτωβρίου 1571) γιορτάζεται κάθε χρόνο με όλη τη μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει. Πρεσβευτές, ξένες αποστολές, αντιπροσωπείες αρχών και οργανισμών, πολεμιστές με παραδοσιακές μεσαιωνικές φορεσιές και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ήδη η έκθεση «Αλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» στο Φετιχιέ Τζαμί από 11 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2015 με αφορμή την την 444η επέτειο της Ναυμαχίας.

Τι να κάνετε
Για περίπατο στην Ανω Χώρα: Απέχει από την Κάτω Χώρα περίπου 5χλμ. Η διαδρομή είναι ιδανική για περίπατο, καθώς η Κάτω Χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε 2 χείμαρρους. Ο πρώτος πηγάζει από την Γαλανή και ο δεύτερος από το Σκοτωμένο. Οι χείμαρροι ενώνονται στη θέση «Κάκκαβος». Η Ανω Χώρα είναι ένα κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς «Σύρτα» σε υψόμετρο 990 μ. μέσα σε καστανιές και έλατα. Έχει χαρακτηριστεί τουριστικός τόπος και διαθέτει αγοράμ υπηρεσίες, Κέντρο Υγείας και πανέμορφους ξενώνες. Το χωριό έχει κεντρικό υδραγωγείο, όμορφη πλατεία με μαρμάρινο συντριβάνι και το καλοκαίρι δέχεται πολλούς παραθεριστές.
Η ομορφότερη ορεινή διαδρομή οδηγεί στην Ελατού: Με αφετηρία τη Ναύπακτο μπορούν πραγματικά να γίνουν αμέτρητες ορεινές εξορμήσεις στη δροσιά των δασών και ειδικά αν έχει καύσωνα στις απολαυστικές χαμηλές θερμοκρασίες των μεγάλων υψομέτρων. Σίγουρα η πιο όμορφη είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Ελατού της ορεινής Ναυπακτίας. Η ανάβαση αρχίζει να δείχνει τις ορεινές διαθέσεις μετά το "Χάνι Ρέρεσης" και τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου. Πρώτα συναντάμε το χωριό Λιμνίτσα στα 650 υψόμετρο και ακολουθεί η Τερψιθέα. Από εδώ και πάνω, η όψη του τοπίου μεταμορφώνεται μόλις εμφανισθούν τα πρώτα έλατα. Σύντομα πίσω από τα πυκνόφυτα δάση και σε υψόμετρο που αγγίζει τα 900 μέτρα, δεν αργούν να ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς.
Περπατήστε στο μονοπάτι του Κάκαβου: Συνδέει τα χωριά Ανω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος. Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Άνω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι (διάρκεια 90 λεπτά).
Αδρεναλίνη μόνο για 4x4: Από το κέντρο της Ελατούς ζητήστε να σας δείξουν το χωμάτινο δρόμο για Αλεποχώρι (11 χλμ.). Από εδώ θα βγείτε στο ύψωμα «Χαρατσί» και θα συνεχίσετε για την κορφή Ομάλια όπου υπάρχει ένα υπέροχο οροπέδιο με περιφερειακή θέα στα βουνά και τον Κορινθιακό κόλπο.

Τι να γευθείτε
- Χειροποίητο τραχανά και ζυμαρικά
- Ψάρια Κορινθιακού
- Κρέατα ορεινής Ναυπακτίας από ζώα ελεύθερης βοσκής
- Παραδοσιακές πίττες

Τι να αγοράσετε
- Γλυκά κουταλιού του Συνεταιρισμού Γυναικών
- Καρύδια και Κάστανα ορεινής Ναυπακτίας
- Μέλι από τοπικούς παραγωγούς

Πως θα πάτε
Η Ναύπακτος απέχει από την Αθήνα μέσω Ρίου - Αντίρριου 224 χλμ. και μέσω Δελφών-Γαλαξιδίου 260 χλμ. ενώ από τη Θεσσαλονίκη 465 χλμ . Θα έρθετε μέχρι τις Θερμοπύλες κι από εκεί θα πάρετε τον νέο εθνικό δρόμο για Μπράλο, Γραβιά, Άμφισσα.



 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ