Στην κορφή του λόφου βρίσκονται τα υπολείμματα του κάστρου που καταστράφηκε έπειτα από πειρατική επιδρομή το 1210

Η παραλία Κένταρχος

Σέριφος: Γαλανόλευκη αρμονία

4215 Επισκέψεις στο άρθρο

Μικρά μεγέθη, γραφικά χωριά, χρώμα γαλανόλευκο και ατμόσφαιρα που μυρίζει αυθεντικές Κυκλάδες, υπέροχες παραλίες, διευκολύνσεις στη διαμονή και το φαγητό, με δυο λόγια, αυτή είναι η Σέριφος.

 

Αν και η σημερινή Σέριφος ελάχιστα θυμίζει το ήσυχο κυκλαδονήσι των περασμένων δεκαετιών, παρόλα αυτά διατηρεί –με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις- τον γραφικό της χαρακτήρα, τις ανόθευτες γωνιές, τις πεντακάθαρες παραλίες της. Βέβαια, άφθονα ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν ξεφυτρώσει πια, σχεδόν σε κάθε γωνιά, και ασφαλτόστρωτοι ή χωμάτινοι δρόμοι οδηγούν τους επισκέπτες στην πιο απόμακρη παραλία. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη Σέριφο ως τον ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές, χωρίς αυτό να σημαίνει ελλιπείς εξυπηρετήσεις και ταλαιπωρία.

Το πλοίο πιάνει στο Λιβάδι, που μαζί με τον κοντινό οικισμό Λιβαδάκια, αποτελούν πια ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο. Από εδώ περνούν όλοι, για αυτό και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαράκια και καθαρές αμμουδιές. Ακριβώς πάνω από το λιμάνι, ο οικισμός της Χώρας με τους δυο μαχαλάδες που στεφανώνουν τον λόγο με τα ολόλευκα σπίτια τους, κλέβει την παράσταση και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Τσιμεντοστρωμένος, ανηφορικός δρόμος πέντε χιλιομέτρων συνδέει το Λιβάδι με τη Χώρα και ένα μικρό λεωφορείο εκτελεί καθημερινά πυκνά δρομολόγια. Στην κορφή του λόφου βρίσκονται τα υπολείμματα του κάστρου που καταστράφηκε έπειτα από πειρατική επιδρομή το 1210. Εκεί που παλιά ήταν οι πολεμίστρες, σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σωστό παρατηρητήριο, με θέα στο μεγαλύτερο μέρος της Σερίφου και το ανοικτό πέλαγος.

 

Στη δροσιά της θάλασσας

Με αφετηρία του Λιβάδι και ακολουθώντας βατούς χωματόδρομους ή ασφαλτόστρωτους δρόμους, θα προσεγγίσετε τις περισσότερες παραλιακές περιοχές. Μπρος από το Λιβάδι υπάρχει μια καλή, αλλά πολυσύχναστη παραλία που θα προσπεράσουμε και θα συνεχίσουμε για Αϊ-Γιάννη. Ανηφορίζοντας τους γυμνούς λόγους έπειτα από 2,5 χλμ. θα βρεθούμε σε ένα ύψωμα. Από εδώ, ακολουθώντας εύκολο μονοπάτι, κατηφορίζουμε για την ήσυχη αμμουδιά του όρμου Λεία. Αμέσως μετά ακολουθεί η διπλή παραλία του Αϊ-Σώστη όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι με τις αρμυρήθρες. Όμως, η πιο καλή παραλία της περιοχής είναι αυτή της Ψιλής Αμμου, κοντά στο χωριό του Αϊ-Γιάννη, όπου υπάρχουν και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικές ταβέρνες.

Πλάι από το Λιβάδι βρίσκονται τα Λιβαδάκια, ένας όμορφος όρμος με καλή αμμουδιά. Λίγο δυτικότερα βρίσκεται ο όρμος Καράβι. Θα τον προσεγγίσετε με τα πόδια από τα Λιβαδάκια ή με το αυτοκίνητο από τον οικισμό Ράμος. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που συνδέει τα Λιβαδάκια με το χωριό Μεγάλο Λιβάδι. Στην πορεία σας θα ανακαλύψετε την καταπληκτική ακτή Βάγια, με την χρυσοκίτρινη αμμουδιά, τον όρμο Γάνεμα και τον γραφικό οικισμό του Κουταλά που απλώνει τα λιγοστά σπίτια του ανάμεσα στις αρμυρήθρες πλάι στη θάλασσα. Φτάνοντας στο Μεγάλο Λιβάδι, ίσως η μικρή του παραλία να μην σας εντυπωσιάσει, όμως αναμφίβολα το τοπίο με τα εγκαταλειμμένα ορυχεία και το ήσυχο χωριό, ακουμπισμένο σχεδόν πάνω στο κύμα, σίγουρα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

 

Ξεκινώντας από τη Χώρα

Ο όρμος της Συκαμιάς βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και προσεγγίζεται εύκολα από τη Χώρα. Η τοποθεσία είναι πολύ γραφική, η παραλία απλωτή, πεντακάθαρη και καλύπτεται από αρμυρήθρες. Υπάρχουν ταβερνάκια, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και πηγή με τρεχούμενο νερό. Μόνο μειονέκτημα είναι ο βοριάς, που όταν πιάσει δεν έχεις πού να σταθείς.

Από τη Συκαμιά ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφαλτόστρωτος για τη μονή των Ταξιαρχών. Πολύ γραφικό είναι το μικρό χωριό Γαλανή, που ακουμπά σε μια απότομη πλαγιά του γυμνού βουνού. Το μοναστήρι των Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κένταρχος και απέχει από τη Χώρα 10 χλμ. όλα σε άσφαλτο. Λέγεται ότι κτίστηκε πριν από 350 χρόνια προς τιμήν των προστάτιδων του νησιού, αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, η θαυματουργή εικόνα των οποίων μεταφέρθηκε από την Κύπρο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας απόκτησε πλούτη και φήμη. Η μονή εντυπωσιάζει με τον λευκό τοίχο που την περιβάλλει και θυμίζει έντονα κάστρο. Στο πανηγύρι στις 7 Νοεμβρίου μαζεύεται σχεδόν όλο το νησί.

 

Για υποβρύχιο ψάρεμα

Στο χωριό Κένταρχος τελειώνει ο δρόμος και σταματά η περιπλάνησή μας σε αυτή την πλευρά της Σερίφου. Αν φτάσετε μέχρι εδώ, θα κολυμπήσετε στις αρκετά απόμερες και δυσκολοπροσέγγιστες παραλίες του Πλατύ Γιαλού και στον ορμίσκου Κένταρχου. Αν σας αρέσει το υποβρύχιο ψάρεμα, στο ακρωτήρι Γρυπάρης, μεταξύ Κεντάρχου και Αϊ-Γιάννη και βορειότερα από τον Πλατύ Γιαλό στον όρμο Πασπαρίο θα βρείτε καλούς ψαρότοπους.

Αν διαθέτετε δικό σας σκάφος θα ανακαλύψετε πανέμορφους ορμίσκους, καλά φυλαγμένους από τα κοφτερά, χτενισμένα από τα μελτέμια βράχια, σε σημεία του νησιού που δεν πάει δρόμος. Με σκάφος μπορείτε να πάτε για ψάρεμα στις απότομες ακτές των νησίδων Βους ή στη Σερφοπούλα. Εκδρομές καΐκι γίνονται καθημερινά από το Λιβάδι με προορισμό απομονωμένες ακρογιαλιές.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr