Το λιμάνι της Αστυπάλαιας με τα στνά

Αστυπάλαια: Μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο!

6712 Επισκέψεις στο άρθρο

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τα ζευγάρια σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και στο λευκό των σπιτιών της.

 

Η Χώρα, πρωτεύουσα και λιμάνι, είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πλατύ Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχισμένο από άσπρα σπιτάκια. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν ένα τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δυο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγιάς Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αϊ-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών. Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

 

Οι παραλίες

Πολλές είναι από τις παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι γύρω από το νησί. Ο Αγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Αγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Αμμος είναι μερικές από αυτές. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

 

Γεύσεις Αστυπάλαιας

Οι αρχαίοι την ονόμαζαν «Ιχθυόεσσα», ένα όνομα που ανταποκρίνεται πλήρως στις γευστικές απολαύσεις που υπόσχεται η Αστυπάλαια, όπου μπορείτε να απολαύσετε μπαρμπούνια, πετρόψαρα, σαργούς, ροφούς, σκάρους και χταπόδια. Η τοπική κακαβιά και οι χταποδοκεφτέδες αποτελούν θαυμάσια γευστική εμπειρία. Επιπλέον, αξίζει να δοκιμάσετε:

  • Τα αρντιστά (φακές με τριμμένη ζύμη)
  • Τα ξεροτήγανα
  • Την μπουγάτσα

 

Top 5 επιλογών

  • Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Αγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του, καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία.
  • Στην περιοχή του Λιβαδιού δείτε την εύφορη κοιλάδα με τα οπωροφόρα δέντρα και τα πανέμορφα λουλούδια. Μια πολύχρωμη εικόνα που δένει υπέροχα με το παραθαλάσσιο τοπίο.
  • Στα νότια του Μέσα Νησιού θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές, που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί.
  • Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες της οποίας είναι χτισμένο το Βαθύ. Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή, πιο νότια, το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.
  • Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα, τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες.

 

Tips

  • Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και στο Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό, μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δύο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.
  • Για εκείνους που φοβούνται τα… φίδια, να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν καθόλου φίδια, γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα… εξολοθρεύουν.

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr