Η πόλη της Φλώρινας εκπέμπει μια ακαταμάχητη γοητεία

Ακαταμάχητη θέα

Ο ποταμός Σακουλέβας χωρίζει στα δύο το παλιό κομμάτι της πόλης

Φλώρινα: Γιατί είναι ο νέος hot προορισμός για εκδρομή

8019 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι η πόλη των καλλιτεχνών, με τον βαλκανικό ήχο και τα έντονα χρώματα, με την καλλιτεχνική έμπνευση και το αρχοντικό παρουσιαστικό. Η Φλώρινα σας εκπλήσσει από την πρώτη κιόλας στιγμή..Μοιάζει λίγο με άλλες επαρχιακές πόλεις της Μακεδονίας διατηρεί όμως ένα ασυνήθιστο χρώμα, που καταφέρνει γρήγορα να σας μεταδώσει μια οικεία αίσθηση, που σας κάνει να τη συμπαθήσετε χωρίς πολλά πολλά.

 
Ο καλύτερος τρόπος για να... σπάσει ο πάγος ανάμεσα στην πόλη και σε εσάς, είναι μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα. Το ποτάμι με το σλάβικο όνομα ήταν κάποτε ο κύριος οικιστικός πυρήνας της πόλης, όμως και σήμερα ακόμα είναι το σημείο αφετηρίας της γνωριμίας με την σύγχρονη Φλώρινα.

Παραπλεύρως του ποταμού
Κατά μήκος του Σακουλέβα απλώνεται η λιθόστρωτη λεωφόρος Ελευθερίας, σίγουρα ο πιο όμορφος και χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης. Τα σπίτια που θα δείτε δεξιά κι αριστερά του ποταμού δεν έχουν ανταγωνιστές. Μια ατέλειωτη σειρά από παλιά αρχοντικά με έντονα χρώματα, νεοκλασικής, εκλεκτικιστικής και ντόπιας μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένα τα περισσότερα κατά την ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, στολίζουν τις όχθες του ποταμού.
Δεν είναι όλα στην ίδια κατάσταση, κάποια από αυτά κατοικούνται, κάποια στέγαζαν (ή στεγάζουν ακόμα) εργαστήρια ντόπιων καλλιτεχνών, κάποια αναστηλώθηκαν κάποια στιγμή για να αποτελέσουν σκηνικό για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και κάποια άλλα πάλι έχουν μάλλον αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Ανάμεσά τους θα βρείτε κάποια από τα καλύτερα καφέ στη Φλώρινα, με τραπεζάκια έξω που τα πρωινά γεμίζουν από νέους -και όχι μόνο- απολαμβάνοντας τον ήλιο παρέα με τον κελαρυστό ήχο του ποταμού.

Εκδηλώσεις για αθλητικούς τύπους
Αγώνες ορεινής ποδηλασίας. Κυριακή 8 Μαΐου 2016 στην πόλη της Φλώρινας θα διοργανωθεί το DrosopigiRace Bike Marathon (XCΜ) mtb Race και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στην Δροσοπηγή Φλώρινας θα διεξαχθεί το DrosopigiRace Cross Country (XCO) mtb Race.
Rally Greece Offroad. 2-5 / Ιουνίου στην πόλη της Φλώρινα..το ενδιαφέρον της διοργάνωσης είναι να γίνει θεσμός στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της Ελλάδας καθώς έχει προσελκύσει συμμετέχοντες όχι μόνο από την πατρίδα μας αλλά και από παραδοσιακές χώρες του Offroad.
Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην. Στην πόλη της Φλώρινας διοργανώνεται το Βαλκανικό Πρωτάθλημα βάδην για τις κατηγορίες Ανδρών- Γυναικών, Εφήβων- Νεανίδων και Παίδων- Κορασίδων. Η μεγάλη συμμετοχή και ο έκδηλος ενθουσιασμός για την ανάληψη των αγώνων αυτών αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Top 10 Λόγοι για να Πάμε Φλώρινα
1. Συναντήστε την παράδοση στο χωριό Ψαράδεςm
2. Δείτε την θέα από τον Αγ. Παντελεήμονα
3. Πηγαίνετε Στο Πισοδέρι για σκι
4. Κάντε την διαδρομή Φλώρινα – Καστοριά μέσω Βιτσίου
5. Περιηγηθείτε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα
6. Για παρατήρηση πτηνών στην Λίμνη Ζάζαρη
7. Δοκιμάστε το τοπικό φημισμένο κρασί του Αμύνταιου
8. Γνωρίστε την ιστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης
9. Για ιππασία ανάμεσα στις Οξιές
10. Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο

Για παρατήρηση πτηνών στην Λίμνη Ζάζαρη
Στη λίμνη φωλιάζουν 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Η μαγευτική λίμνη Ζάζαρη ή μικρολίμνη παραμένει ακόμα άγνωστη για πολλούς ταξιδιώτες, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδας. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και θεωρείται από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας. Είναι μία αβαθής λίμνη γλύκου νερού η οποία παγώνει σύχνα το χείμωνα. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια του Αετού, στα 602 μέτρα υψόμετρο, και η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων. Στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, ο μοναδικός παραλίμνιος οικισμός της περιοχής.

Ένα σημείο σας επιφυλάσσει την ομορφότερη Θέα
Η καλύτερη πανοραμική θέα της Φλώρινας είναι από ένα και μόνο μέρος: από την κορυφή του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα. Για να φτάσετε μέχρι τον τεράστιο τσιμεντένιο σταυρό (ύψος 32 μ.) της κορυφής θα πρέπει να ανέβετε με το αυτοκίνητο μέχρι την επιτρεπόμενη πλαγιά και από εκεί να ακολουθήσετε το μονοπάτι και την καλή σήμανση μέσα στη δασωμένη πλαγιά. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά, είναι ομολογουμένως κάπως κουραστική, όμως η θέα από ψηλά αξίζει και με το παραπάνω την κούραση. Ο Σταυρός τοποθετήθηκε στην κορυφή του λόφου, με πρωτοβουλία του ντόπιου Μητροπολίτη Αυγουστίνου.

Τα «must see» της επίσκεψης σας
Αρχαιολογικός Χώρος της ελληνιστικής πόλης της Φλώρινας: Μαρτυρά την κατοίκηση από τον 4ο π.Χ. αιώνα, που έληξε εξαιτίας πυρκαγιάς στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα. Τα θυμιατήρια και τα πήλινα ειδώλια θεοτήτων ( Αφροδίτη, Άρτεμις, Ερμής ) υποδηλώνουν και προϊστορική παρουσία.
Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας:Θα κάνετε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τα εκθέματα και θα πάρετε μια πρώτη γεύση από την παράδοση, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες των κατοίκων και την Ιστορία της περιοχής. Τα εκθέματα που αφορούν τη μελισσοκομία είναι από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας: Σημαντικό κέντρο τέχνης με συλλογή έργων κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Βλάσης Κανιάρης, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός αλλά και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας: Το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης αναδεικνύεται από το 1992 εδώ, σε ένα διατηρητέο κτίριο του ΟΣΕ ( 1931 ). Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από εκατό έργα περίπου σαράντα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας: Ευρήματα μιας μακράς περιόδου, από τους Νεολιθικούς μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους, από τις ανασκαφές στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπως και άλλων κοντινών περιοχών.

Τι να γευτείτε
Στη Φλώρινα θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις περίφημες ντόπιες πιπεριές, τα φασόλια Πρεσπών και ψάρια από τις λίμνες, συνοδεία από ντόπιο τσίπουρο και κρασί Αμυνταίου.

Πως να πάτε
Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να πάτε στη Φλώρινα ξεκινώντας από την Αθήνα περιλαμβάνει την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Φθάνοντας στη Λάρισα, κατευθυνθείτε προς Ελασσόνα και από εκεί ακολουθήστε τις πινακίδες για Κοζάνη και έπειτα για Φλώρινα. Η συνολική απόσταση που θα διανύσετε δεν ξεπερνά τα 580 χιλιόμετρα. Από Θεσσαλονίκη η διαδρομή για Φλώρινα είναι μέσω Εγνατίας, όπου θα βγείτε στην έξοδο 12 για Πτολεμαΐδα-Φλώρινα. Η διαδρομή αυτή είναι μια άνετη διαδρομή, γρήγορη και μετράει περίπου 195 χιλιόμετρα απόσταση.