Η θέα από το κάστρο της Πάργας

Η καταπληκτική παραλία με την ολόλευκη άμμο μπροστά από την πόλη της Πάργας

Γιατί είναι το πιο γνωστό θέρετρο του Ιονίου;

3178 Επισκέψεις στο άρθρο

Το παλαιότερο και γνωστότερο θέρετρο του Ιονίου αναμφίβολα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η Πάργα τα έχει όλα. Υπέροχες παραλίες, άριστη υποδομή, χρώμα και γραφικότητα.

 
Αν θέλετε να χαρείτε πραγματικά την περιοχή, να απολαύσετε το καλό φαγητό στις ψαροταβέρνες της παραλίας ή να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα πελαγίσια νερά, προτιμήστε την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, για να αποφύγετε τον συνωστισμό από τους χιλιάδες επισκέπτες.

Τι θα δείτε
Στο μυχό προστατευμένου από διάσπαρτα και κατάφυτα νησάκια όρμου κρύβεται η γραφική πολιτεία. Ψηλά στον απόκρημνο βράχο μοιάζει να ξαποσταίνει από το πολυτάραχο παρελθόν του ο μεσαιωνικός βιγλάτορας. Η παλιά πόλη είναι γραφική με στενά καλντερίμια, παραδοσιακά κτίρια και μια ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, όπου βρίσκονται παραταγμένα στη σειρά ψαρόβαρκες, καφετέριες και τουριστικά μαγαζιά. Απέναντι, στο νησί με τα θεόρατα πεύκα που βρίσκεται στο στόμιο του κόλπου και προσεγγίζεται εύκολα με καΐκι, ξεχωρίζει το λευκό εκκλησάκι της Παναγιάς.

Πρέπει να ξέρετε
Σε μικρή απόσταση από την Πάργα βρίσκονται οι εκβολές του Αχέροντα ποταμού και ο αρχαιολογικός χώρος του νεκρομαντείου. Στον Αχέροντα περίμενε η βάρκα του «Πορθμέα Χάροντα» για να παραλάβει τις ψυχές των νεκρών και έναντι αμοιβής να τις περάσει στο βασίλειο του Ερέβους. Στις 15 Αυγούστου διοργανώνονται με επιτυχία τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στους ξενιτεμένους Παργινούς. Ακόμη, αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα μακριά από τη θάλασσα πραγματοποιώντας μια ευχάριστη εκδρομή προς τα ορεινά της περιοχής. Προτείνουμε λοιπόν μια βόλτα ως τις πηγές του Αχέροντας, την κακοτράχαλη Παραμυθιά και το θρυλικό Σούλι.

Οι παραλίες
Οι κοντινές αμμουδιές Λύχνο, Κρυονέρι, Σαρακήνικο, Χρυσογιάλι είναι από τις καλύτερες του Ιονίου. Είναι οργανωμένες και διαθέτουν αξιόλογη υποδομή. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή να πάρετε κάποιο από τα πλοιάρια που διοργανώνουν καθημερινές εκδρομές σε όλες τις παραλίες της περιοχής και στις εκβολές του Αχέροντα.

Κείμενα-Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr