Παραλία Λιβάδα - ΦΩΤΟ: Κατερίνα/www.autotriti-touring.gr

Παραλία Ρόχαρι - ΦΩΤΟ: Μαρία Γαΐτου/www.autotriti-touring.gr

Η ιστορική πλατεία του Πύργου της Τήνου (Πλατεία Ηρώων) με τον χαρακτηριστικό πλάτανο - ΦΩΤΟ:Αδαμάντιος Διαμαντόπουλος /www.autotriti-touring.gr

Φυσικές δεξαμενές και καταρράκτες κοντά στην παραλία της Λιβάδας στην Τήνο - ΦΩΤΟ: Βαγγέλης Μπακτής/www.autotriti-touring.gr

Τήνος: Ξεχωριστή παρουσία στις Κυκλάδες

5775 Επισκέψεις στο άρθρο

Εικόνες πελαγίσιες, απέριττες, γεμάτες φως και χρώματα, χαμηλοί τόνοι αλλά και όλες οι σύγχρονες ανέσεις… Το ιδιαίτερο αυτό νησί των Κυκλάδων μένει μακριά από τις «υπερβολές» των γειτόνων του και με τη σεμνότητα, αλλά και την ποιότητα που το διακρίνει, κερδίζει την εμπιστοσύνη μας.

 
Για αυτό άλλωστε αποτελεί και επιλογή για πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας, οι οποίοι την επιλέγουν σχεδόν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους (Δημήτρης Καλλιβωκάς, Αννα Φόνσου, Κώστας Καραμανλής Αννα Παναγιωτοπούλου, Κυριάκος Μητσοτάκης).

Πρώτη επαφή του επισκέπτη είναι η ομώνυμη πόλη και συνάμα πρωτεύουσα του νησιού. Στο δρόμο που οδηγεί στη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγιάς, τα εκκλησιαστικά είδη έχουν την τιμητική τους κι ένα μεγάλο παζάρι θρησκευτικών αντικειμένων συνοδεύει τον προσκυνητή μέχρι την πύλη του ναού. Βόρεια της πόλης απλώνεται η πανέμορφη αμμουδερή παραλία Κιόνια, περιτριγυρισμένη από αρκετά ξενοδοχεία. Στο νότο, περίπου στο ίδιο μοτίβο, είναι διαμορφωμένη και η βοτσαλιά του Αγίου Φωκά. Αμέσως μετά, σαν μια υπέροχη δαντέλα, ξεδιπλώνονται οι παραλίες του Αγίου Σώστη και του Αι Γιάννη Πόρτο. Σε αυτό το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού χτυπά η τουριστική καρδιά της Τήνου κι όπως είναι ευνόητο, βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Οι περιηγήσεις
Αυτό που εντυπωσιάζει στην Τήνο δεν είναι μόνο τα εκπληκτικά της ακρογιάλια, αλλά και η πραγματικά ενδιαφέρουσα και αστείρευτη ενδοχώρα. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά καλό και εύκολα θα μας φέρει στο πιο απόμακρο χωριουδάκι.

Ορεινές αναζητήσεις
Πάνω από το λιμάνι, σαν να κρέμονται στον ορίζοντα, βρίσκονται τα χωριά Μπερδεμιάρος, Τριαντάρος και λίγο ψηλότερα απλώνουν τις γειτονιές τους τα Δύο Χωριά. Κοντά βρίσκεται το χωριό Αρνάδο, όπου συναντάμε τη μονή Κεχροβουνίου του 10ου αιώνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σε αυτήν έζησε η μοναχή Πελαγία, η οποία οραματίστηκε την εύρεση της εικόνας της Παναγίας. Γύρω από το Ξώμπουργκο, τον απόκρημνο βράχινο λόγο που κυριαρχεί στο κέντρο του νησιού, βρίσκονται τα γραφικά χωριά Σκαλάδος και Κουμάρος. Από εδώ εύκολα φτάνουμε στο προαύλιο του καθολικού μοναστηριού της Ιερής Καρδίας, που ακουμπά στη ρίζα του πελώριου βράχου.

Από αυτό το σημείο εύκολα μπορούμε να επισκεφτούμε το χωριό του Βώλακα, που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε έναν τόπο απογυμνωμένο και διάσπαρτο από γκριζωπούς ογκόλιθους. Πασίγνωστο χωριό για το λαογραφικό μουσείο του, αλλά και τους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες. Οι θαλασσινές επιλογές από εδώ είναι αρκετές, αφού ασφάλτινοι δρόμοι οδηγούν σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως είναι η Μικρή, η Μεγάλη Κολυμπήθρα και ο όρμος Αποθήκες. Λίγο δυτικότερα βρίσκεται η παραλία Λιβάδα με τα διαυγή νερά, τα σμιλεμένα βράχια και την ολόλευκη άμμο. Για πολλούς είναι η καλύτερη της Τήνου. Προσεγγίζονται από το χωριό Στενή, ακολουθώντας ασφάλτινο και μετά βατό χωματόδρομο (7 χλμ.).

Γαλάζιες παραλίες
Ακολουθώντας τον κεντρικό οδικό άξονα, που οδηγεί στο πασίγνωστο χωριό Πύργος, με σύντομες παρακάμψεις μπορούμε να προσεγγίσουμε αρκετές παραλίες. Στην πορεία σας θα σταματήσετε στο χωριό Ταραμπάδος, που ξεχωρίζει για τους καλύτερα διατηρημένους περιστερώνες του. Από τον Ταραμπάδο αφήνουμε για λίγο τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο και κατηφορίζουμε για την ακτή του Ρωμανού, όπου θα βρούμε μια καθαρή αμμουδερή ακτή.

Νοτιότερα ξεχωρίζουν οι ερημικές ακρογιαλιές Παχιά Αμμος, Πανούσα –προσεγγίζονται με χωματόδρομο. Βορειότερα συναντάμε τον όμορφο οικισμό της Καρδιανής, αμφιθεατρικά κτισμένο, να φωλιάζει σκαλωτά σε απότομη, προικισμένη από τη φύση πλαγιά. Στα πόδια της λάμπουν σαν λευκές αχιβάδες οι παραλίες Αγιος Πέτρος και Καλύβια, που προσεγγίζονται με χωματόδρομο. Στην παραλία Γιαννάκη πηγαίνει άσφαλτος, καθώς υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται ευχάριστα κοντά στο χωριό Ιστέρνια. Από κάτω η μικρή αμμουδιά, το ψαράδικο λιμανάκι και ολόγυρα τα ταβερνάκια και τα μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Μαρμάρινες εκπλήξεις
Από τα Ιστέρνια ανηφορίζουμε σε έντονα φιδογυριστό δρόμο, που δρασκελίζει το βουνό και περνά στη βορειοδυτική πλευρά. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε για τον Πύργο, το γνωστότερο ίσως μεσόγειο χωριό του νησιού. Με κυρίαρχο δομικό υλικό το μάρμαρο, το μαρμάρινο χωριό λάμπει στον ήλιο ανάμεσα στο γκρίζο του βράχου, σαν ολόλευκη νιφάδα. Αξίζει να περιπλανηθείτε λίγο σε αυτή την τόσο διαφορετική γωνιά του Αιγαίου και να ξαποστάσετε στη δροσερή πλατεία με την περίτεχνη βρύση. Από εδώ εύκολα αναζητούμε θαλασσινή δροσιά στο γραφικό αραξοβόλι του Πάνορμου με το πολύχρωμο λιμανάκι, καλά προστατευμένο από την οργή των κυμάτων. Η καλύτερη παραλία της περιοχής είναι αυτή της Αγιοθάλασσας, που βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού. Ανατολικά του Πάνορμου, ο μικρός οικισμός της Ρόχαρης με την επίσης καλή παραλία του, προσφέρει εναλλακτική λύση.

Μόνο για 4x4
Η Τήνος είναι μεγάλο νησί και διατρέχεται από ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα χωματόδρομων. Αν λοιπόν έχετε διάθεση για δύσκολα χιλιόμετρα, σε δρόμους γεμάτους πέτρες και σκόνη, θα προτείναμε δύο διαδρομές, που αξίζουν τον κόπο. Από το χωριό Πύργος, ο ασφάλτινος δρόμος φεύγει δυτικά και χάνεται ανάμεσα στα ξεροτράχαλα βουνά, προσεγγίζοντας τα ξεχασμένα χωριά Μαρλάς και Μαμάδος. Σε αυτό το σημείο η άνεση της ασφάλτου μας εγκαταλείπει. Ο χωματόδρομος που ακολουθεί, οδηγεί μετά από σκληρή περιπλάνηση σε κακό οδόστρωμα στο ακρωτήρι Γαβαλάς, απέναντι από την Ανδρο.

Ξεδιπλώνοντας το πολύπλοκο κουβάρι των στενών επαρχιακών δρόμων, που δρασκελίζουν κάθε λοφοπλαγιά του νότιου τμήματος της Τήνου, φτάνουμε στο χωριό Στενή κι από εκεί στην παραλία Λιβαδά. Πατώντας σε καλό χώμα οργώνουμε τις δυσπρόσιτες πλαγιές του βουνού Τσικνιά, που είναι το ψηλότερη της Τήνου. Στα 6,5 χλμ. συναντάμε το ακρωτήρι με τον πέτρινο φάρο, σε μια τοποθεσία που μαγεύει με την αγριάδα της. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης. Από εδώ ο δρόμος χειροτερεύει αισθητά, συνεχίζοντας έως τη μονή της Σάντα Μαργαρίτα και την υπήνεμη ακρογιαλιά Λιχναφτιά.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΤΗΝΟΣ