Το χωριό Λαύκος στο Νότιο Πήλιο - ΦΩΤΟ: www.dimosnotioupiliou.gov.gr

Ο όρμος του Αγιου Ανδρέα - ΦΩΤΟ: Αναστάσιος Παπατσώρης/www.autotriti-touring.gr

Λαύκος: Με θέα τον Παγασητικό…

3528 Επισκέψεις στο άρθρο

Μέσα από την ανάσα του Πηλίου εμφανίζεται ο δήμος Λαύκου γεμάτος βουνίσιες χαρές αλλά και θαλασσινές εκπλήξεις!

 
Ο Λαύκος ξεπροβάλλει μετά από διαδρομή μιας ώρας από το Βόλο, κτισμένος αμφιθεατρικά στις νότιες κορυφογραμμές του Πηλίου, μέσα στο καταπράσινο τοπίο όπου εναλλάσσονται οι απέραντοι ελαιώνες σε εξαιρετικά δεσπόζουσα θέση, παλιό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής.

Τα περιποιημένα πετρόκτιστα σπίτια με τους κήπους γεμάτους λουλούδια, οι παραδοσιακές βρύσες με το δροσερό νερό, τα ατελείωτα πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα στο χωριό και η ανεμπόδιστη θέα σε όλο τον Παγασητικό θα μαγέψουν τον επισκέπτη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πλατεία με τα γιγάντια σκιερά πλατάνια που προσφέρουν μια άλλη δροσιά σε αυτούς που θα έχουν την προνοητικότητα να απολαύσουν την παραδοσιακή κουζίνα και να διασκεδάσουν στις ταβέρνες, στα εστιατόρια στα ουζερί, στα παραδοσιακά καφενεία και μπαράκια.

Οι οικισμοί του χωριού βρέχονται από το Αιγαίο και τον Παγασητικό. Στις ακτές του Αιγαίου βρίσκονται το καταπράσινο Μικρό με τις ατέλειωτες χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, τις ταβέρνες με το ολόφρεσκο ψάρι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου μπορεί να καταλύσει ο επισκέπτες. Δίπλα του βρίσκεται το φυσικό λιμάνι της Χονδρής Αμμου με τα γραφικά ψαράδικα σπιτάκια.

Στα παράλια του Παγασητικού ανάμεσα στα πολλά χιλιόμετρα των παρθένων παραλιών υπάρχουν φυτεμένοι και οι οικισμοί του Αγίου Ανδρέα, των Κουκουλέικων και του Μαραθιά με τα πολλά, φυσικά προστατευμένα λιμανάκια, που είναι ιδανικά και ασφαλή μέρη κάθε θαλάσσια δραστηριότητα, ερασιτεχνικό ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, wind-surfing, καταδύσεις και μηχανοκίνητα σποτ.

Οι φυσιολάτρες περιπατητές θα βρουν διαδρομές με παλιά καλοδιατηρημένα καλντερίμια σε ρεματιές και δασωμένες πλαγιές. Βόρεια του χωριού ύστερα από μικρή διαδρομή σε χωματόδρομο μέσα στο δάσος βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και που σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο, έξοχο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τα περίφημα ανάγλυφα του γλύπτη Μήλιου.

Η φιλοξενία των κατοίκων σε συνδυασμό με την απλόχερη μεσογειακή φύση και ο αρμονικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας καλούν όλους όσοι εκτιμούν τις αρετές της πατρίδας μας να μην παραλείψουν στο οδοιπορικό τους να επισκεφθούν το Λαύκο.

Κείμενα: Θοδ. Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr