Αγέρωχο εδώ και αιώνες στέκεται το κάστρο

Μαγευτικό το δειλινό στο λιμάνι

Χιλιόμετρα αμμουδιάς λίγο πιο μακριά από το αεροδρόμιο στην Ιαλυσσό

Σαγηνεύει η βόλτα στην παλιά πόλη

Η εντυπωσιακή παραλία Τσαμπίκα

Λωρίδα γης ανάμεσα στη θάλασσα στο Πρασονήσι

Ιούνιος: Ο καλύτερος μήνας για Ρόδο!

4297 Επισκέψεις στο άρθρο

Ίσως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός του χθες και του σήμερα, που μαγεύει τους χιλιάδες επισκέπτες, ίσως πάλι είναι η υπέροχη φύση, οι εκπληκτικές παραλίες, οι ανεξάντλητες δυνατότητες για περιπλάνηση…

 
Με το που πατάς το πόδι σου στο λιμάνι, ο χρόνος γυρνά πίσω σε καιρούς αλλοτινούς,. Πανύψηλα στιβαρά τείχη ορθώνονται και αγκαλιάζουν την προκυμαία. Επάλξεις και πολεμίστρες ξεπετάγονται από τον ουρανό. Παλάτια, φρούρια, οικόσημα γεμίζουν το οπτικό πεδίο σε κάθε σου βήμα.

Η γιγαντωμένη σύγχρονη πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου περιβάλλει σαν ζώνη το λιμάνι, ενώ η καρδιά της χτυπά ακόμα στην παλιά πόλη. Αυτό το ζωντανό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς –όπως έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO η παλιά Ρόδος- κυριαρχεί στο χώρο με το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο.

Η σημερινή όψη του νησιού οφείλεται στην παρουσία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, μα και στους Ιταλούς , που κατείχαν τα Δωδεκάνησα για 36 χρόνια και αποφάσισαν –φυσικά για την υστεροφημία της φασιστικής Ιταλίας- τη γενικότερη ανάπλαση του νησιού των Ιπποτών και της πόλεως της Ρόδου. Ο παλιός οικισμός σήμερα σφύζει από ζωή, καθώς κατοικείται από περίπου 6 χιλιάδες ανθρώπους και επάξια φέρει τον τίτλο της πιο ζωντανής μεσαιωνικής πόλης της Ευρώπης.

Τι θα δείτε
Όσο και να βολτάρετε στο λιμάνι, όσο και να γυρνάτε με το αυτοκίνητο στην παραλία κόβοντας κίνηση, ένα είναι σίγουρο. Τελικά θα καταλήξετε σε κάποια από τις εισόδους της τειχισμένης μεσαιωνικής πολιτείας. Η καλύτερη ώρα για περιηγήσεις είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα με τη δροσιά και τα γλυκά χρώματα του δειλινού να απλώνουν μυστηριακή ατμόσφαιρα στα μεσαιωνικά παλάτια και τις πλακόστρωτες πλατείες.

Όλη η πόλη μοιάζει με ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό. Μόνο που πίσω από αυτό κρύβεται η αυθεντική καθημερινότητα. Το νοσοκομείο των Ιπποτών διατηρείται σε άριστη κατάσταση και σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό μουσείο. Ανηφορίζοντας την οδό τω ν Ιπποτών θα φτάσετε στο επιβλητικό Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων, θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και την πλούσια πινακοθήκη. Ακολουθεί shopping στην οδό Ορφέως, όπου στήνουν τα υπαίθρια ατελιέ τους οι πλανόδιοι ζωγράφοι. Όπου κουραστείτε θα βρείτε ευχάριστα καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να συνεχίσετε. Το απομεσήμερο επιχειρήστε μια βόλτα στο υπέροχο πάρκο Ροδίνι με τα τρεχούμενα νερά και το άφθονο πράσινο. Οι πιο αθλητικοί τύποι αναζητήστε το άριστα οργανωμένο αθλητικό κέντρο Κορακόνερο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης.

Ιούνιος + Ρόδος = Must!
Χωρίς αμφιβολία ο Ιούνιος είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείτε το «νησί του ήλιου». Θα απολαύσετε τις βόλτες σας στη μεσαιωνική πόλη αλλά και τις νυχτερινές εξόδους χωρίς ποδοπατήματα και συνωστισμούς και, φυσικά, τις μοναδικές παραλίες χωρίς να χρειαστεί να βάλετε μέσο για μια ξαπλώστρα στην άμμο! Αξίζει να πάρετε το ιπτάμενο δελφίνι για ένα ταξίδι αστραπή –διάρκειας 45 λεπτών- στην εκπληκτική Σύμη και επιστροφή στη βάση σας το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Αν νομίζετε ότι ο γύρος του νησιού είναι εύκολη υπόθεση, κάνετε λάθος. Θα χρειαστεί να διανύσετε τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα ως το Πρασονήσι στο «μακρινό» νότο και άλλα τόσο, για να εξερευνήσετε τις δυτικές ακτές, όπως και έχει όμως αξίζει τον κόπο. Μη χάσετε την ανάβαση στο λόφο του Μοντ ντε Σμιθ με τα ερείπια των αρχαίων ναών και την καλύτερη θέα της πόλης. Μια βόλτα ως την εκπληκτική Φιλέρημο (13 χιλιόμετρα) με τη μοναδική θέα ή μια επίσκεψη στο διάσημο πια πάρκο με τις πεταλούδες (28 χιλιόμετρα) επιβάλλονται.

Κρατήστε σημειώσεις για παραλίες «όνειρο»
Σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη ή ακόμη και μέσα σε αυτή θα βρείτε εκπληκτικές, πάντα οργανωμένες παραλίες. Θα τις προσεγγίσετε με τα πόδια ή ακόμη και με αστική συγκοινωνία. Κρατάτε σημειώσεις: Στο βορειοδυτικά οι Ιξιά και Κρητικά, ενώ προς το αεροδρόμιο η παραλία Ιαλυσός με χιλιόμετρα αμμουδιάς στρωμένα με κορμιά όλων των φυλών και των αποχρώσεων. Νοτιοανατολικά, οι παραλίες Κοσκινού, Καλλιθέα και λίγο μακρύτερα το Φαληράκι, η Αφάντου και πάει λέγοντας.

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάσης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΡΟΔΟΣ