Ο Πηνειός, το πανέμορφο ποτάμι που διασχίζει το νομό Λαρίσης

Καταρράχτες, περιπατητικές διαδρομές και πλούσια χλωρίδα και πανίδα

Απαράμιλλη φυσική ομορφιά στις πλαγιές του Ολύμπου και του Κίσαβου

Λάρισα: Η αρχόντισσα του κάμπου!

4859 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πόλη της Λάρισας είναι χτισμένη στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου και υπήρξε πρωτεύουσα της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων (από την αρχαία Πελασγιώτιδα) έως σήμερα. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο όλης της Θεσσαλίας.

 

Η πόλη διαθέτει αξιόλογα αξιοθέατα, μνημεία και δραστηριότητες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει άνετους περιπάτους στο κέντρο της πόλης, αφού οι πεζοδρομήσεις τελευταίων χρόνων στην εμπορική ζώνη δίνουν μεγάλη ζωή στην πόλη όλες τις εποχές. Η πόλη της Λάρισας φιλοξενεί, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μεγάλα συνέδρια και γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχεία που καλύπτουν κάθε βαλάντιο.

Σημαντικές είναι και οι πολιτιστικές υποδομές της πόλης. Η αξιόλογη δημοτική πινακοθήκη, το εικαστικό κέντρο σύγχρονης τέχνης, τα δύο αρχαία θέατρα, το δημοτικό περιφερειακό θέατρο, το λαογραφικό μουσείο, το διαχρονικό μουσείο, το μουσείο Κατσίγρα, κ.ά. αποτελούν πόλο έλξης, όχι μόνο για τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και την αστική αναψυχή των κατοίκων της.

Στα ιδιαίτερα αξιοθέατα της Λάρισας συγκαταλέγεται το μεγάλο αρχαίο θέατρο που είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά του λόφου "Φρούριο" Λάρισας και υπολογίζεται ότι η χωρητικότητά του έφτανε στα 10.000 άτομα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε’ και η χρήση του συνεχίστηκε και στα Ρωμαϊκά χρόνια. Έχει αποκαλυφθεί τμήμα της σκηνής και του κοίλου με μαρμάρινα εδώλια.

Λίγο πιο μακριά από το μεγάλο θέατρο βρίσκεται το μικρό αρχαίο θέατρο, στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισαρίου. Σώζονται συνολικά 13 κερκίδες με δυο σειρές εδωλίων η καθεμιά και 14 κλίμακες. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκε ανεπίγραφη στήλη αφιερωμένη στη Δήμητρα και την Κόρη, που φανερώνει ότι πιθανόν στο μέρος αυτό να βρισκόταν το ιερό τους.

Στην πόλη της Λάρισας υπάρχει και Ακρόπολη στο λόφο του Αγ. Αχίλλειου. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται διαρκώς από τη νεολιθική εποχή. (6.000 π.Χ.). Οι σχετικές επιγραφές που βρέθηκαν, βεβαιώνουν ότι στην κλασική εποχή αποτέλεσε την ακρόπολη της Λάρισας. Οι βυζαντινοί έχτισαν στην ίδια θέση φρούριο, στα πρώτα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην πόλη βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο περιέχει αξιόλογες συλλογές παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών και βυζαντινών ευρημάτων. Το λαογραφικό ιστορικό μουσείο Λάρισας, διαθέτει ενδυμασίες των χορευτικών συγκροτημάτων, τη συλλογή και τη διατήρηση μουσειακών αντικειμένων, καθώς και την οργάνωση την παρουσίαση λαογραφικών εκθέσεων. Οι συλλογές του μουσείου αριθμούν περίπου οκτώ χιλιάδες αντικείμενα από τον παραδοσιακό και τον αστικό -προβιομηχανικό τρόπο ζωής. Επίσης, περιλαμβάνονται έργα εκκλησιαστικής τέχνης, παλαιά χαρακτικά και χάρτες, παλαιές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και έργα εικαστικών σύγχρονων καλλιτεχνών με θέματα από τη θεσσαλική παράδοση. Η βιβλιοθήκη του μουσείου περιέχει 1.400 βιβλία.

 

Γιατί να πας… με δυο λόγια:

  1. Γιατί έχει δασωμένα βουνά και καλντερίμια παραδοσιακών χωριών με εικόνες μιας άλλης εποχής…
  2. Γιατί έχει απαράμιλλη φυσική ομορφιά στις πλαγιές του Ολύμπου και του Κίσαβου
  3. Γιατί έχει καταρράχτες, περιπατητικές διαδρομές και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που φτάνει ως τα παράλια του Νομού.
  4. Γιατί έχει το Μαυροβούνι με το πρώην βασιλικό δάσος του Πολυδενδρίου.
  5. Γιατί έχει τον Αργυροδίτη και τον Πηνειό με το πλούσιο οικοσύστημά του και τα μαγικά Τέμπη.
  6. Γιατί έχει τα Αμπελάκια και τους υπόλοιπους παραδοσιακούς οικισμούς.
  7. Γιατί ο πασίγνωστος θεσσαλικός κάμπος κάνει το Νομό πραγματικά άγνωστο για τον πολύ κόσμο και ιδανικό προορισμό για τις φθινοπωρινές και χειμερινές μας αποδράσεις!
  8. Γιατί, η Λάρισα είναι μια πόλη δυναμική και “ζωντανή”, πόλη που αποτελεί τον πυρήνα κάθε οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
  9. Γιατί στην όμορφη κωμόπολη της Αγιάς ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Ανω Πόλη με σπίτια-δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.
  10. Γιατί τους χειμερινούς μήνες τα ορεινά χωριά προσελκύουν αρκετό κόσμο, καθώς γραφικά ταβερνάκια και αιωνόβια δέντρα προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και σπάνιες τοπικές γεύσεις.
  11. Γιατί ο νομός της Λάρισας δε διαθέτει μόνο θαυμάσιες ορεινές διαδρομές, αλλά και τοποθεσίες για αναρριχήσεις, ικανές να συγκινήσουν όσους επιθυμούν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη.

 

Tags: ΛΑΡΙΣΑ