Ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά

Συρράκο: Ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά

51852 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Συρράκο είναι ένα από τα ωραιότερα ηπειρώτικα χωριά. Πρόκειται για βλαχοχώρι που ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Είναι γραφικότατο και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ βορειότερα.

Τα σοκάκια είναι στρωμένα με άσπρη πέτρα πελεκητή, δεξιά και αριστερά χαμηλές μάντρες, ξύλινες πόρτες, παλιές, αμπαρωμένες, με μπρούτζινα «χτυπητήρια» και γυφτόκαρφα θα σας καλωσορίσουν πεζούς καθώς στο χωριό απαγορεύονται τ αυτοκινητα. Περιπλανηθείτε στα ανηφορικά δρομάκια του και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού θα βρείτε το σπίτι του Κ. Κρυστάλλη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά στην πλατεία θα βρείτε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της «Γκούρας» με τρία στόμια, τα οποία μας προσφέρουν όλο το χρόνο παγωμένο και καθαρό βουνίσιο νερό. Υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό τριώροφο κτήριο, το οποίο χτίστηκε πριν 100 περίπου χρόνια και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο αλλά τώρα πια που δεν υπάρχουν μαθητές έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει ξενοδοχείο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ