Χιονοδρομικό Σελίου.

Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Χιονοδρομικά Βερμίου - Σέλι

65033 Επισκέψεις στο άρθρο

Η γνώση και η πείρα των δύο εξαιρετικών χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, είναι διάχυτη παντού. Ανακαλύψτε τις πίστες τους και χαθείτε στο λευκό του χιονιού.
Χιονοδρομικό Σελίου
Πού βρίσκεται - πώς θα πάτε

Στην άλλη άκρη του Βερμίου στο νομό Ημαθίας κοντά στο χωριό Σέλι που είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα με πρόσβαση τόσο από τη Νάουσα, όσο και από τη Βέροια, συναντάμε το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας καθώς λειτουργεί από το 1934. Απέχει από τη 20 χλμ. από τη Νάουσα, 24 χλμ. από τη Βέροια.

Οι περιηγήσεις

Επισκεφθείτε την πόλη της Βέροιας, δείτε την πλατεία Ωρολογίου και περπατήστε στις όχθες του Τριπόταμου. Αναζητήστε τις υπέροχες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, 48 τον αριθμό. Στη συνοικία της Κυριώτισσας ξεχωρίζουν μερικοί από τους παραδοσιακούς νερόμυλους, αλλά και τα όμορφα αρχοντικά της Ελληνικής κοινότητας. Στη συνοικία της Μπαρμπούτας βρισκόταν η εβραϊκή κοινότητα και τα σπίτια της διατηρούν πολλά από τα παλιά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Το χιονοδρομικό κέντρο
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ. Υπάρχουν 17 μπλε, κόκκινες, πράσινες πίστες με ανάλογους βαθμούς δυσκολίας, οι οποίες χωρίζονται σε τουριστικές και αγωνιστικές. Συνολικά έντεκα αναβατήρες εκ των οποίων ο ένας διθέσιος, και μια εναέρια καρέκλα θα σας οδηγήσουν στην πίστα της αρεσκείας σας. Σε μικρή απόσταση λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο "Χρυσό Ελάφι" το οποίο όμως δεν λειτουργεί φέτος ( τηλ. 23310 49226, www.seli-ski.gr).

Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια

Αρτια οργάνωση και σύστημα τεχνητής χιόνωσης με το οποίο εξασφαλίζεται καλή ποιότητα χιονιού στις δύσκολες μέρες. Ανακαλύψτε τα μουσεία της Νάουσας όπως το «Μουσείο Οίνου -Αμπέλου», «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο» αλλά και το «Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων»

Πού βρίσκεται - πώς θα πάτε
Το όρος Βέρμιο βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι γνωστό για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του. Η Νάουσα από όπου θα προσεγγίσετε το Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει από την Θεσσαλονίκη 85 χλμ. -μέσω Εγνατίας-. Από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε 530 χιλιόμετρα. Ο δρόμος για τα Τρία, Πέντε Πηγάδια ξεκινά σχεδόν από την είσοδο του Πάρκου του Αγίου Νικολάου.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Το παρκινγκ είναι σε ύψος 1430μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και οι ψηλότερες πίστες βρίσκονται στα 2005 μ. Κοντά στους χώρους στάθμευσης λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα, μονοθέσιους συρόμενους και baby lift καθώς είναι από τα παλαιότερα της χώρας. Οι χιονοδρομικές πίστες είναι κάθε βαθμού δυσκολίας και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν άριστες πίστες για σκι cros coyntry, snowmobile (τηλ. 23320 44300, www.3-5pigadia.gr)

Οι περιηγήσεις
Το φυσικό πάρκο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο ξωκλήσι απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας και 15 από το χιονοδρομικό κέντρο. Εδώ λειτουργούν πολλοί χώροι αναψυχής, δημοτικό ξενοδοχείο, καφετέριες και εστιατόρια. Από Νάουσα θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Κoπανός από όπου προσβάσιμοι είναι οι Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδιτών. Επισκέψιμοι επίσης είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Ανθεμιών και οι τάφοι των αδελφών Ληνός και Καλλικλέους, γιων του Αριστοφάνη. Στη θέση «Νυμφαίο Αρχαίας Μίεζας» 2 χλμ. από τη Νάουσα βρίσκεται ο αρχ. χώρος της «Σχολής Αριστοτέλους» και o νεόδμητος πολυχώρος «Κέντρο Πολιτισμού Σχολής Αριστοτέλους» του Δήμου Νάουσας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ