Η Αγία Αννα βρίσκεται στις παρυφές του Ελικώνα σε υψ. 700.

Η τοποθεσία Αρβανίτσα με άφθονα χιόνια.

Η μονή Όσιου Λουκά.

Απόδραση στον Ελικώνα

13456 Επισκέψεις στο άρθρο

Έλατα, καθαρός αέρας, ευκαιρίες για διαδρομές σε σκληροτράχηλους χωματόδρομους, πανέμορφα ορειβατικά μονοπάτια, ποιοτικοί ξενώνες, εύκολη διέξοδος στις ακτές του Κορινθιακού... Χρειάζεστε τίποτα περισσότερο για να αφήσετε το “κλεινόν άστυ” και να περάσετε ένα υπέροχο week end στις πλαγιές του βουνού των Μουσών;

 

Με θέα στον Ελικώνα




Ο Ελικώνας είναι ένα βουνό με καθαρές, στιβαρές γραμμές και μακρόστενη κορμοστασιά που ορθώνεται ανάμεσα στην Βοιωτική πεδιάδα και στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Θα το δούμε να φιγουράρει στο δυτικό άκρο του Ρουμελιώτικου ανάγλυφου αν ταξιδεύουμε στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας ή στον δρόμο που συνδέει τη Θήβα με τη Λιβαδειά.

Προσφιλής προορισμός για τους απανταχού ορειβάτες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και τόπος για τις κυριακάτικες εξόδους των κατοίκων της Βοιωτίας, η Αγ. Αννα, το ελατοσκέπαστο χωριό του Ελικώνα, προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Με άφθονα χιόνια τον χειμώνα, εκτυφλωτικά χρώματα την άνοιξη, δροσιά το καλοκαίρι, γλυκό και ήπιο φθινόπωρο, η Αγ. Αννα φαντάζει σαν την πιο απλή και εύκολη λύση για όσους θελήσουν να αποδράσουν στο βουνό χωρίς να χρειαστεί να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Αγία Αννα: Ερχόμενοι από Θήβα μετά την Αλίαρτο θα στρίψετε αριστερά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Aγιο Γεώργιο, Αγία Αννα. Ο δρόμος καλός, αλλά με αρκετές στροφές, θα σας φέρει γρήγορα (15 χλμ.) στο οροπέδιο του Ελικώνα, σε ύψος 700 μέτρων όπου βρίσκεται κτισμένη η Αγία Αννα (άλλοτε Κούκουρα), ένα από τα παλιότερα χωριά του βουνού των Μουσών. Κάποτε ήταν ένα απομονωμένο ορεινό χωριό και αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών στην Τουρκοκρατία, αλλά και κρησφύγετο των ανταρτών στη Γερμανοϊταλική κατοχή. Σε μικρή απόσταση έχουν εντοπισθεί ίχνη οικισμού που πιθανόν να ταυτίζεται με το αρχαίο πόλισμα «Ιππωταί». Οικιστικά το χωριό διατηρεί ελάχιστα από την αρχική του μορφή, όμως καθώς περιβάλλεται από όμορφο ελατόδασος κερδίζει τις εντυπώσεις. Από την Αγία Αννα ξεκινά το μονοπάτι για την ψηλότερη κορφή του Ελικώνα την ανεμοδαρμένη Παλιοβούνα (υψ. 1748 υψομ). Τελευταία στην περιοχή αναπτύσσεται ο σπηλαιολογικός τουρισμός καθώς ο Ελικώνας λόγω πετρωμάτων διαθέτει αρκετά σπήλαια και βάραθρα όπως αυτά της Μαμαλίνας και το Στοιχειωμένο, τα οποία εξερευνούν και χαρτογραφούν οργανωμένοι Σπηλαιολογικοί σύλλογοι (προσοχή κανένα από αυτά δεν είναι ακόμα αξιοποιημένο και επισκέψιμο).

Οι εκδρομές
Προς Κυριάκι: Από την Αγία Aννα πολύ ευχάριστη είναι η ασφάλτινη διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Κυριάκι (14 χλμ.) που είναι κτισμένο στη θέση που βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Φλυγόνιο, (υπολείμματα της διασώζονται στη θέση Παλιόκαστρο). Με καλό καιρό προτείνουμε μια στάση στην τοποθεσία «Αρβανίτσα» με τα θεόρατα έλατα. Υπάρχουν χώροι αναψυχής και τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί αναψυκτήριο. Από το Κυριάκι που είναι το μεγαλοχώρι της περιοχής, μπορείτε εύκολα ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο να ανηφορίσετε προς το χωριό Ελικώνας και από εκεί να κατηφορίσετε για Λειβαδιά.
Διέξοδος η θάλασσα: Ο Ελικώνας λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τις ακτές του Κορινθιακού. Από Κυριάκι θα κατηφορίσετε προς Αντίκυρα (26 χλμ.), δρόμος αρκετά κουραστικός με μπόλικες στροφές. Από την Αγία Άννα η πρόσβαση στις παραλίες του Σαράντη και της Δόμβραινας είναι ακόμη πιο εύκολη (20 χλμ.).

Τι θα αγοράσετε
• Τυρί φέτα • Ντόπια κρέατα • Αρωματικά βότανα (τσάι και ρίγανη)

Πρέπει να ξέρετε
Ελικώνας: Εδώ είχαν την κατοικία τους οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιοποικιλότητα του βουνού και κυρίως η χλωρίδα του καθώς έχουν καταγραφεί 1.200 είδη φυτών, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση.
Μονή Οσίου Λουκά: Από το χωριό Κυριάκι, αν πάρετε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο Δίστομο θα περάσετε από το χωριό Στείρι, απ? όπου εύκολα θα προσεγγίσετε την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. Ιδρυτής του παμπάλαιου αυτού μοναστηριού της Βοιωτίας ήταν ο Όσιος Λουκάς που ασκήτεψε και πέθανε εδώ το 923. Το μοναστήρι θεωρείται από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

Best tips
• Με αυτοκίνητο 4χ4 εξερευνήστε του δασικούς δρόμους
• Δοκιμάστε το χειροποίητο λουκάνικο
• Περπατήστε στα σημαδευμένα μονοπάτια
• Δείτε τη θεα από το αιολικό πάρκο

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr