Φωτογραφία του Οδυσσέα Γεωργάκη από το facebook group «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα - autotrititi-touring»

Η Κόκκινη Παραλία - Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Η παραλία Βλυχάδα - Φωτογραφία του Οδυσσέα Γεωργάκη από το facebook group «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα - autotrititi-touring»

Παραλία Καμάρι - Φωτογραφία του Apostolos Gosse από το facebook group «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα - autotrititi-touring»

Η Κόκκινη Παραλία - Φωτογραφία του Βασίλη Παπαζαχαρίου από το facebook group «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα - autotrititi-touring»

Παραλία Αμμούδι - Φωτογραφία της Φωτεινής Αβγ από το facebook group «Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα - autotrititi-touring»

6 Top παραλίες!

6737 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Σαντορίνη δε θεωρείται νησί στο οποίο πας για να απολαύσεις τις παραλίες του. Εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε που αξίζουν και με το παραπάνω μια απολαυστική βουτιά στα νερά τους, και πολλοί δεν τις έχουν καν ακουστά και τη μία για την οποία όλος ο κόσμος επισκέπτεται τη Σαντορίνη!

 
Με φυσιογνωμία μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο, καμωμένη από μαύρη λάβα, σμιλεμένη από τη φωτιά και τη δύναμη του πελάγους, η Σαντορίνη συνταιριάζοντας τα πρωτογενή στοιχεία της φύσης, αφήνει άναυδο με την ιδιόμορφη γοητεία της και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να λείψει από οποιονδήποτε ταξιδιωτικό οδηγό.

Τι θα δείτε
Τα δύο αγκρυβόλια του νησιού, τα Φηρά και ο Αθηνιός, υποδέχονται φιλόξενα τους ταξιδιώτες. Ολόγυρα νησίδες σβησμένης λάβας τα κομμάτια του ηφαιστείου, ενώ στο βάθος τα ολόλευκα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα ακροβατούν στην κόψη του γκριζωπού κατακόρυφου γκρεμού.

Πρωτεύουσα του νομού τα Φηρά, πολύβουη και πολύκοσμη, συγκεντρώνει πολλά σύγχρονα καταλύματα και διευκολύνσεις, διατηρεί όμως και μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αντίθετα, πιο ήσυχα για διαμονή είναι στο προάστιο της πόλης, το Ημεροβήγλι, ένα πανέμορφο μπαλκόνι στην Καλντέρα με τα ωραιότερα και ακριβότερα ξενοδοχεία. Ήπιοι τόνοι, ηρεμία και νοικοκυροσύνη επικρατούν στην Οία, τον όμορφο οικισμό στο βόρειο άκρο του νησιού. Μικρά νησιωτικά σπίτια λαξεμένα στο βράχο, ασβεστωμένα σε παστέλ αποχρώσεις, αλλά και αρκετά νεοκλασικά κτίρια, πλακόστρωτες αυτές και στενά σοκάκια συνθέτουν μια γραφική νησιωτική ζωγραφιά.

Παραλίες για λίγους και καλούς
Η Σαντορίνη διαθέτει καλές παραλίες όπως την αμμουδιά Καμάρι στην ανατολική πλευρά του νησιού, την περίφημη Περίσσα με την ψιλή μαύρη άμμο, το πολυσύχναστο ακρογιάλι του Μονόλιθου κοντά στο αεροδρόμιο, την Κολούμπος, τη Βλυχάδα και πολλές ακόμη... Ωστόσο κορυφαία θεωρείται η Κόκκινη παραλία.
- Αμμούδι-Αρμένι: Δύο λιλιπούτειες ακρογιαλιές που προσεγγίζονται με σκαλοπάτια από την Οία. Με μαύρο βότσαλο, άμμο και παράξενη γοητεία, καθώς πλαισιώνονται από θεόρατους όγκους λάβας.
- Μπαξέδες: Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και προσεγγίζεται τόσο από την Οία, όσο και από τον Φοίνικα. Απλωμένη σε αρκετή έκταση, με σκούρα άμμο και πέτρες είναι ανοικτή στο μελτέμι και σε όλους τους βόρειους ανέμους.
- Κόλουμπος: Κρυφή αμμουδιά στο βόρειο άκρο του νησιού. Προσεγγίζεται από το χωριό Πόρι.
- Καμάρι: Μαύρη άμμος και μικρές ελαφρόπετρες καλύπτουν την απίθανη αυτή παραλία που είναι από τις πιο οργανωμένες του νησιού.
- Περίσσα: Ο τεράστιος βράχος του Μέσα βουνού την προφυλάσσει αρκετά από τα μελτέμια. Οργανωμένη με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.
- Μονόλιθος: Προσεγγίζεται εύκολα από το ομώνυμο χωριό και είναι από τις πλέον αξιοποιημένες
- Κόκκινη Παραλία: Η ξεχωριστή αυτή ακρογιαλιά πηρέ το όνομά της από τα κάθετα κοκκινωπά βράχια που ορθώνονται ολόγυρα δίπλα στα βαθιά πελαγίσια νερά συνθέτοντας ένα τοπίο, σχεδόν εξωπραγματικό. Προσεγγίζεται από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου όπου στο πάρκινγκ θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε σε κατηφορικό μονοπάτι για 5 λεπτά μέχρι τη θάλασσα. Βέβαια μπορείτε να έρθετε και με εκδρομικό σκάφος από το Ακρωτήριο. Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ κόσμο, κυρίως τον Αύγουστο. Υπάρχουν καντίνες, ενώ μέρος της ακροθαλασσιάς έχει καταλειφθεί από ομπρελοξαπλώστρες. Έχει νότιο προσανατολισμό και κατά συνέπεια δεν την πιάνει το μελτέμι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την όποια ταλαιπωρία, αν φέτος το καλοκαίρι επιλέξετε Σαντορίνη, να ξέρετε πως το κολύμπι στην Κόκκινη παραλία είναι ένα από τα "must" του νησιού.

Πρέπει να ξέρετε
Το ηφαίστειο εξερράγη στη 2η χιλιετία π.Χ. διαμελίζοντας τη νήσο Σαντορίνη. Το παλιρροϊκό κύμα, μάλιστα, που προκάλεσε η έκρηξη κατέστρεψε σημαντικά παραθαλάσσια κέντρα του μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Έτσι, απόμειναν η Θηρασιά, το Ασπρονήσι και ο υποθαλάσσιος κρατήρας στο κέντρο που αποτελούν σήμερα την περίφημη Καλντέρα. Το σύγχρονο όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους Βενετούς που ονόμασαν έτσι το νησί από το ναό της Αγία Ειρήνης.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr