Φουλ στα Ανακατωσάρια!

4170 Επισκέψεις στο άρθρο

Πόλη Γρεβενών! Βάση εξόρμησης για τα ορεινά τοπία και τις δραστηριότητες σε ολόκληρο το νομό. Μια πόλη με μυστικά και ανάπτυξη… Κοπιάστε και δεν θα χάσετε.

 
Τα Γρεβενά βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο του ομώνυμου νομού. Πρόκειται για μια κλασική επαρχιακή πόλη 10.000 κατοίκων, κτισμένη σε υψόμετρο 534 μέτρων, στις όχθες του ποταμού Γρεβενίτη. Είναι συνδεδεμένα με την πλούσια ιστορική διαδρομή και παράδοση της Δ. Μακεδονίας, ενώ αναφέρονται για πρώτη φορά, σε κείμενο του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (903-953) ως Γριβάνα. Από την αρχαιότητα τα Γρεβενά αποτελούν πέρασμα από την Κάτω Μακεδονία και την Ορεστίδα (βασίλεια της αρχαίας Μακεδονίας) προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η πόλη ήταν εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής αλλά και κέντρο των οπλαρχηγών του αγώνα των Ελλήνων.

Αλλη αίσθηση…

Αν και τα Γρεβενά δεν ανήκουν στα προβεβλημένα τουριστικά μέρη, η περιοχή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια σε μια ιδιόμορφη κοιτίδα εναλλακτικού, οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού της βόρειας Ελλάδας.

Η ανάπτυξη της πόλης και των υποδομών βοηθούν. Το κύριο όμως πλεονέκτημα των Γρεβενών είναι η όμορφη αλπική φύση που περιβάλλει την πόλη και την καθιστά βάση εξόρμησης στα υπέροχα τοπία της Β. Πίνδου, των Χασίων και των Καμβουνίων Ορέων. Περιστοιχισμένη από τα επιβλητικά βουνά, η πόλη δίνει στον επισκέπτη μια άλλη αίσθηση, αποπνέει μια πρόσκληση εξερευνήσεων και αποδράσεων στα μυστικά των βουνών και των παρθένων φυσικών τοπίων.

Παραδοσιακά και σύγχρονα

Αν και τα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια δεν άντεξαν στην πορεία του χρόνου, η πόλη έχει διατηρήσει ορισμένα παραδοσιακά στοιχεία. Σήμα κατατεθέν της αποτελεί το ρολόι της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας. Πρόκειται για πύργο-καμπαναριό, σε σχήμα πενταγώνου και ύψος πάνω από 20 μέτρα, το οποίο ψηλά έχει τα ρολόγια και καμπάνες που αναγγέλλουν την ώρα.

Το παραδοσιακό αυτό κτίσμα από την εποχή της τουρκοκρατίας, αποτελούσε τμήμα του τζαμιού της πόλης. Η σύγχρονη όψη των Γρεβενών αποτυπώνεται στην όμορφη πλατεία Αιμιλιανού, όπου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου χτυπά ο παλμός της διασκέδασης, καθώς καφέ, μπαρ και καταστήματα συνθέτουν το παζλ της σύγχρονης περιήγησης. Αν πάλι αποζητάτε μια χαλάρωση πιο κοντά στη φύση, επιλέξτε τα Τσακάλια και το Καστράκι.  Στο Καστράκι υπάρχει και το υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων, όπου γίνονται θρησκευτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, το καλοκαίρι, που τιμούν τα έθιμα του τόπου. Τα «Ανακατωσάρια», λόγου χάρη, είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετάσχετε στα έθιμα της Αποκριάς βιώνοντας από κοντά την εμπειρία. Για τρία μερόνυχτα, δεκάδες ορχήστρες ξεχύνονται σε δρόμους και μαγαζιά της πόλης, ενώ το φούμο στο πρόσωπο πάει σύννεφο.

Μύλος του Μπούσιου

Δυτικά της πόλης βρίσκεται ένας παραδοσιακός αλευρόμυλος, δείγμα βιομηχανικού κτιρίου του προηγούμενου αιώνα. Γνωστός υπήρξε για την παραγωγή του, καθώς οι συναλλαγές έφτασαν ως τη Μασσαλία, την Προύσα και το Λονδίνο. Το χειμώνα λειτουργούσε με άφθονο νερό, ενώ το καλοκαίρι, λόγω της ξηρασίας, μια ατμομηχανή υποστήριζε τη λειτουργία του. Εσείς αξίζει να επισκεφτείτε το σημερινό αναστηλωμένο κτίριο και στην συνέχεια να δείτε το διπλανό δημοτικό μουσείο με τα εκθέματα από απολιθωμένα ζώα, τα ξυλόγλυπτα του Δ. Αγοραστή και τις λαογραφικές ενδυμασίες.   

 
  • Δημήτριος Τζιάλας

    Συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο σας για τα Γρεβενά! Σας προσκαλώ το καλοκαίρι στο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στο χωριό μου Πρόσβορο, σε υψόμετρο 980μ!